Politika

Krievijas pārstāvis ES: EP rezolūcija – izcila iejaukšanās valsts iekšējās lietās

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasРабота стенда МИА «Россия сегодня» в первый день ПМЭФ
Работа стенда МИА «Россия сегодня» в первый день ПМЭФ - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs salika "pa plauktiņiem" Eiropas Parlamenta rezolūciju par Krieviju un atzīmēja: dokuments nav ES oficiālā pozīcija. EP nepārprotami steidzās to pieņemt vienlaikus ar Valsts domes vēlēšanām Krievijā.
RĪGA, 20. septembris – Sputnik. Eiropas Parlamenta rezolūcija, kas veltīta attiecībām ar Krieviju, ir etaloniska iejaukšanās valsts iekšējās lietās, to pat varēs citēt mācību grāmatās, konstatēja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs, vēsta Sputnik Meedia.
2021. gada Krievijas Valsts domes vēlēšanas  - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Krievijā
Kā aizritēja Krievijas Valsts domes vēlēšanas: starptautisko novērotāju pārskats
"Iejaukšanās vēlēšanu procesā, iejaukšanās politiskajā dzīvē un līdztekus tagadējās Krievijas varas nomelnošanai tur teikts, kādai jābūt Krievijas varai, kādam jābūt Krievijas parlamentam, iekļauti konkrēti norādījumi Krievijai, kā tai mainīt savu vēlēšanu likumdošanu un tā tālāk," norādīja Čižovs.
Diplomāts pauda pārliecību, ka rezolūcija ar nodomu pielāgota Krievijas Valsts domes vēlēšanām, jo EP nākamajā sesijā pēc mēneša diezin vai izdotos piesaistīt tai nepieciešamo uzmanību.
Vienlaikus Čižovs uzsvēra: ja kādam Briselē šķiet, ka tamlīdzīgas rezolūcijas var pamudināt Krievijas pilsoņus sākt protestus vai citādi "sašūpot" situāciju valstī, viņi neizprot Krieviju un tās tautu.
"Mūsu līdzpilsoņi ir pārāk apzinīgi un politiski izglītoti, lai padotos tādiem gājieniem," teica Čižovs.
"Visai šai rezolūcijai cauri vijas doma, ka ir slikta valdība, prezidents, parlaments. Un ir kaut kāda laba Krievijas tauta, kas tiecas pie demokrātijas, kam eirodeputāti alkst palīdzēt atrast "ceļu uz gaismu". Tādu augstprātīgu attieksmi, esmu pārliecināts, daudzi mūsu valstī uztvers tikai kā noniecinājumu viņu intelektam un spējām domāt patstāvīgi," teica diplomāts.

Meli un sagrozījumi

Čižovs norādīja uz atklātām muļķībām un kļūdām rezolūcijā. "Piemēram, Krievijai pārmet bruņojuma kontroles sistēmas sagraušanu – it kā Krievija būtu lauzusi Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķetēm, it kā Krievija pirmā būtu izstājusies no Atvērto debesu līguma," atzīmēja Čižovs.
Eiropas Parlamenta sēde - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Politika
Eiropas Parlaments gatavo "demokrātisku impulsu" – kā neatzīt vēlēšanas Krievijā
Vienlaikus pastāvīgais pārstāvis atgādināja, ka EP rezolūcija nav ES oficiālā pozīcija, un pauda pārliecību, ka tas netiks pielietots praktiski.
"Eiropas Savienība nav virsvalsts, tā nav 27 subjektu federācija, tā tomēr ir suverēnu valstu savienība, katrai no tām ir sava iekšējā un ārējā politika. Protams, tās ir spiestas burtiski pie katra pagrieziena, katrā kilometrā ar grūtībām atrast mazāko kopsaucēju kopīgas pozīcijas veidošanai," rezumēja diplomāts.

Eiropas Parlamentā vienprātības nav

16. septembrī Eiropas Parlaments apstiprināja "stingro" pārskatu par ES attiecībām ar Krieviju, ko sastādījis Lietuvas bijušais premjerministrs Andrjus Kubiļus. Apjomīgā dokumenta autors ieteica aicināt ES paplašināt sankcijas pret Maskavu, padomāt par ES aizsardzības potenciāla pastiprināšanu Krievijas "savaldīšanai", izstrādāt stratēģiju ar mērķi minimizēt ES atkarību no Krievijas enerģētiskajiem resursiem un metālu piegādēm, kā arī sagatavoties Valsts domes vēlēšanu rezultātu neatzīšanai, "ja tās tiks atzītas par negodīgām un īstenotām ar demokrātijas principu pārkāpumiem".
На избирательном участке в Посольстве России - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Politika
EDSO atteikusies novērot parlamenta vēlēšanas Krievijā
Raportu kritizēja EP deputāts, Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) vadītāja vietnieks Jāks Madisons. Igaunijas pārstāvis atturējās no balsojuma EP Ārlietu komitejā par Krievijai naidīgo raportu, ņemot vērā tā "pretrunīgumu".
Madisonam nepatika, ka EP atdalījis "Vladimira Putina režīmu" no Krievijas tautas. "Ir naivi un liekulīgi domāt, ka Putins ir no Krievijas tautas absolūti nošķirta figūra. Man rodas jautājums: no kurienes mums tas zināms? No kurienes to zina Andrjus Kubiļus, Brisele, vācu vai igauņu politiķi?"taujāja EP deputāts no Igaunijas.
Pēc viņa domām, ir liekulīgi un naivi atdalīt Putinu no Krievijas tautas un būt pārliecinātiem, ka Eiropas Parlamentam esot "jāglābj tauta no Putina jūga. "Mēs nevaram nodarboties ar tādām lietām," konstatēja Madisons.
Ziņu lente
0