Latvijā

Epidemiologs: pēc divām nedēļām divkāršosies Covid-19 pacientu skaits

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasМедицинский работник и пациент в отделении анестезиологии и интенсивной терапии в клинической больнице, где оказывают медицинскую помощь больным с COVID-19.
Медицинский работник и пациент в отделении анестезиологии и интенсивной терапии в клинической больнице, где оказывают медицинскую помощь больным с COVID-19. - Sputnik Latvija, 1920, 16.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slimnīcās esošo gultasvietu piepildījums notiek ģeometriskajā progresijā un divkāršojas katrās divās nedēļās.
RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Ļoti ātri slimnīcās tiks panākta kritiskā situācija stacionēto ar Covid-19 skaita palielināšanas dēļ, paziņoja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Ģirts Briģis Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".
Pagājušajā nedēļā no 6. līdz 12. septembrim jauno Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir audzis par 21,7%, šonedēļ pieaugums būs vēl lielāks. Divu nedēļu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jau ir 272,1 gadijums.
Tests Covid-19 antivielām  - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Nevakcinētajiem maksāt 5 eiro par ieeju veikalā: Latviju tuvina obligātajai vakcinācijai
Pagājušajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā lielā skaita dēļ nācās atlikt vairākas sarežģītas plānveida operācijas, kā arī slēgt vienu no operāciju zālēm. Daļa darbinieku tika novirzīti intensīvās terapijas klīnikā. Patlaban situācija normalizējās.
Pēc Briģa vārdiem, straujš saslimstības pieaugums atbilst iepriekš prognozētajam, kas nozīmē, ka slimnīcās esošo gultasvietu piepildījums notiek ģeometriskajā progresijā un divkāršojas katrās divās nedēļās.
"Ja patlaban slimnīcās ārstējas nepilni 300 Covid-19 pacienti, tad pēc divām nedēļām to būs divas reizes vairāk, bet vēl pēc divām nedēļām - vēl divas reizes vairāk. Kritiskā situācija tiks sasniegta ļoti ātri,"sacīja Brigis.
Viņaprāt, jau nav iespējams nobremzēt stacionēt un saslimušo skaita pieaugumu, tāpēc oktobra pirmajā pusē valdībai būs jāpieņem lēmumi par ierobežojumiem. Pēc Briģa domām, tiem jābūt nevis pakāpeniskiem ierobežojumiem kā iepriekšējā saslimstības vilnī, bet vienreizējam pasākumam ar stingriem ierobežojumiem
Vakcinācijas pret Covid-19 temps saglabājas nemainīgi zems – otrdien sapotējās tikai 3888 cilvēki. Kopumā vakcinācijas procesu noslēguši 42,16% Latvijas iedzīvotāju.
Covid-19 testu veikšana - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Pasaulē
"Delta" paveids: fiksēts jauns specifisks simptoms
"Daļa sabiedrības izvēlējusies nevakcinēties, tā ir viņu izvēle. Faktiski visi nevakcinētie tuvāko mēnešu laikā saslims ar Covid-19, daļai no saslimušajiem būs nepieciešama ārstēšanās slimnīcā un daļai slimības gaita būs smaga," sacīja Briģis.
Viņš piebilda, ka situācijā, kad slimnīcas būs pārpildītas, daudzas nodaļas nāksies pārprofilēt Covid-19 pacientu ārstēšanai, kas nelabvēlīgi ietekmēs pacientus ar citām saslimšanām.
"Tādēļ valdībai jāizlemj, kādi radikāli pasākumi būtu jāveic attiecībā pret nevakcinētajiem iedzīvotājiem," uzsvēra Brigis.
Iepriekš premjers Krišjānis Kariņš paziņoja, ka tuvākajā laikā Latvijā jāievieš iespēja daudzus pakalpojumus saņemt tikai personas ar sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.
Atbildot uz jautājumu, vai, ņemot vērā saslimstības pieaugumu, plānots ieviest jaunus ierobežojumus, Kariņš teica, ka šonedēļ valdības līmenī notiks diskusijas par turpmākajiem soļiem.
Vakcinācija pret Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Viedoklis
Iedzīvotāju medicīniska dalīšana: specvagons izraudzītajiem
Ziņu lente
0