Pasaulē

Gruzija atsakās no Latvijas piedāvātajām vakcīnām

© REUTERS/Yves HermanВакцина "AstraZeneca"
Вакцина AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzijā ir pietiekami daudz vakcīnu, turklāt "AstraZeneca" preparāts nav populārs valsts iedzīvotāju vidū.
RĪGA, 4. septembris - Sputnik. Latvijas nosūtītās 50 000 "AstraZeneca" vakcīnas devas Gruzijai nav vajadzīgas, vēsta Sputnik Gruzija.
Iepriekš Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts paziņoja par nodomu pārdot vai atdot "AstraZeneca" devas citām valstīm, jo Latvija vairs neplāno tās lietot. Jūlija sākumā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs informēja, ka Latvija ir gatava ziedot vakcīnas "AstraZeneca" 165 600 devas Melnkalnei, Albānijai, Gruzijai, Kenijai un Moldovai.
Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Latvijā
Latvijas Covid-19 sertifikāts nav mūžīgs
Tomēr Gruzijā atteicās no Latvijas piedāvājuma.
Kā paskaidroja Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili, valstī ir pietiekami daudz citu vakcīnu, turklāt "AstraZeneca" preparāts nav pieprasīts iedzīvotāju vidū.
"Valdība ir parūpējusies, lai valstī būtu pietiekams vakcīnu daudzums. Mums ir visdažādākās vakcīnas: miljons devu "Pfizer"; Sinovac, citas ķīniešu vakcīnas analogs – "Sinopharm", ko mēs jau esam pasūtījuši. Mēs saskaņojam vēl vienu miljonu "Pfizer" devu piegādi. Tāpat esam iepirkuši "AstraZeneca", bet mūsu ārsti un epidemiologi atzīme, ka tā ir mazāk pieprasīta," Garibašvili paziņoja žurnālistiem.
Iedzīvotāju vakcinācijas kampaņa sākās Gruzijā ar "AstraZeneca" preparātu. Drīz pēc tam notika traģēdija, kas satricināja sabiedrību: uzreiz pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca" 27 gadus vecajai māsai iestājās anafilaktisks šoks, un viņa nonāca komā un mirusi nākamajā dienā.
Vakcinācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Latvijā
Piecās Latvijas pilsētās notiek izbraukuma vakcinācija
Patlaban vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu saņēmuši 28,5%, pilnībā vakcinējušies 14,8% Gruzijas iedzīvotāju.
Vakar kļuva zināms, ka Eiropas Savienība un "AstraZeneca" ir panākuši vienošanos, kas nodrošinās atlikušo Covid-19 vakcīnu devu piegādi dalībvalstīm saskaņā ar avansa pirkuma līgumu. Vienošanās paredz arī beigt nepabeigto tiesvedību Briseles tiesā.
"Šodien esam vienojušies par pretenziju noregulēšanu ar "AstraZeneca". Vienošanās ietver apņemšanos piegādāt visas Covid-19 vakcīnas saskaņā ar mūsu līgumu," informēja Par veselību un pārtikas drošumu atbildīgā komisāre StellaKirjakidu savā Twitter lapā.
Jāatzīmē, ka Latvijā kopš jūlija nelieto vakcinācijai "AstraZeneca" preparātu.
Ziņu lente
0