Latvijā

Latvijas Covid-19 sertifikāts nav mūžīgs

CC0 / pxhere / Мужчина с чемоданом
Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākas ES dalībvalstis ir noteikušas derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātam. Ko tas nozīmē?
RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Covid-19 sertifikāts nav mūžīgs, noskaidroja Neatkarīgā. Gada sākumā vakcinētie Latvijas iedzīvotāji jau no 1. oktobra nevarēs ieceļot, piemēram, Austrijā. Lieta ir tāda, ka vairākas Eiropas Savienības valstis ir noteikušas derīguma termiņu sertifikātam pret Covid-19. Tas nozīmē, ka noteiktajā brīdī šis sertifikāts vairs nebūs derīgs.
Piemēram, Austrija noteikusi, ka vakcinācijas sertifikāts nebūs derīgs, ja no vakcīnas saņemšanas brīža ir pagājušas 270 dienas un pastāv risks, ka šāda sertifikāta turētājs, vairs nevarēs izmantot tā priekšrocības ne tūrismam, ne darbam Austrijā. Tomēr Latvijas valdība apgalvo, ka neesot informēta par šo faktu, un skaidro, ka Latvija nav noteikusi Covid-19 sertifikātiem nekādus derīguma termiņus.
Машины Службы неотложной медицинской помощи - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Latvijā
Cipule: sabiedrībā nav izpratnes, kādos apstākļos strādā mediķi
Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19 vai veikusi Covid-19 analīzes, vai nu izslimojusi Covid-19. Sertifikāts atļauj apmeklēt dažādus pasākumus un strādāt bez aizsargmaskas, tāpat to var izmantot ceļojot vai strādājot citā valstī. Pateicoties kopējai ES digitālo Covid-19 sertifikātu atpazīšanas sistēmai, Latvijā izsniegtos sertifikātus atpazīst citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Datu apmaiņa notiek ar tām ES dalībvalstīm, kuras šai sistēmai ir pievienojušās.
Lai gan digitālie Covid-19 sertifikāti visās ES valstīs darbojas vienādi, katrai valstij ir tiesības noteikt savus kritērijus. Jāatzīmē, ka Covid-19 sertifikāta derīguma sākuma termiņš ir vienāds praktiski visā ES, proti, 14 dienas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas vai vienas vakcīnas devas saņemšanas "Jannsen" vakcīnai. Ar Covid-19 pārslimojušo personu sertifikāts ir derīgs 180 dienu laikā pēc tā izsniegšanas. Tomēr virkne valstu izstrādāja papildu kritērijus, kas Latvijas iedzīvotājiem var kļūt par pārsteigumu.
Austrijā vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš ir 270 dienas, un, ja cilvēks bijis vakcinēts šī gada janvārī, tad oktobrī šīs apliecinājums vairs nebūs derīgs. Ieceļot valstī bez sertifikāta būs iespējams tikai ar negatīvu Covid-19 testu, par kuru būs jāmaksā, vai ar derīgu pārslimošanas sertifikātu.
Министр экономики Латвии Янис Витенбергс - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Latvijā
Vitenbergs: darbinieku vakcinācija ir vadītāju pienākums
Austrija nav vienīgā valsts, kas noteikusi derīguma termiņu vakcinācijas sertifikātiem. Horvātijā ir tāds pats termiņš – 270 dienas pēc tā izsniegšanas. Dānijā, Šveicē un Igaunijā sertifikāts ir derīgs vienu gadu. Covid-19 izslimojušām personām sertifikāta derīguma termiņš ir visur vienāds —180 dienas.
Nacionālajā veselības dienestā atzīmēja, ka Latvijā Covid-19 sertifikātam derīguma termiņš nav noteikts. Turklāt dienestam nav informācijas par to, ka dažās ES valstīs šādi termiņi atšķiras.
"Mūsu rīcībā nav informācijas, ka ir ES valstis, kurās būtu noteiktas vakcinācijas sertifikāta derīguma beigas," sacīja Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga.
Vēlāk viņa piebilda, ka katrai valstij ir tiesības noteikt digitālajiem sertifikātiem savus kritērijus un, visticamāk, arī ir tiesības noteikt to derīguma termiņu. Turklāt Latvija šādu termiņu nav noteikusi, tāpēc pieņems pat tos sertifikātus, kuriem beidzies derīguma termiņš. Taču, ja Latvijas iedzīvotājs dosies uz valsti, kur šāds termiņš ir noteikts, tad faktiski viņš tiks uzskatīts par nevakcinēto, un viņam būs jāizmanto citi Covid-19 statusa apstiprināšanas veidi, piemēram, jāveic tests.
Акция протеста против обязательной вакцинации в Риге, 18 августа - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Baltijā
Lietuvas Seima spīkere: protestiem Rīgā un Viļņā ir kopīgi simboli
Pagaidām atbildīgās iestādes nekomentē, vai Latvijā varētu būt uzsākta revakcinācija, lai tie, kuri vēlas vai kuriem tas nepieciešams, varētu atkārtoti vakcinēties un pagarināt sertifikāta darbības termiņu, ko ņem vērā iepriekšminētās valstis.
"Ja būs revakcinācija, tad noteikti būs jauni sertifikāti, bet pašlaik šo jautājumu grūti komentēt," atzina Štālberga.
Ierēdņi aicina Latvijas iedzīvotājus, kuri grasās doties uz citām valstīm, rūpīgi izpētīt informāciju par Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu attiecīgajās valstīs, lai nesaskartos ar problēmām nederīga sertifikāta dēļ.
Ziņu lente
0