Latvijā

Bankas vienojušās neatņemt iedzīvotājiem skaidru naudu

© PHILIPPE HUGUEN / AFPСнятие наличных в банкомате
Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bankas sola ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumu taisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju.
RĪGA, 4. septembris - Sputnik. Finanšu nozares asociācija un bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu – "Swedbank" AS, AS "SEB banka", Luminor Bank AS Latvijas filiāle un AS "Citadele banka" – parakstījušas sadarbības memorandu par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu Latvijas iedzīvotājiem, ziņo Latvijas Bankas vietne.
Bankas vienojušās atbalstīt esošo bankomātu tīklu, nesamazinot bankomātu skaituvairāk kā par 5% līdz 2023. gada 1. janvārim, ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumutaisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju, kā arī noteikt atbilstošu bankomātu faktiskās pieejamības laiku patērētāju interesēs, proti, vismaz 12 stundas dienā.
Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Latvijā
Gandrīz piektajai daļai iedzīvotāju ir ietaupījumi triju algu apmērā
Kā atzīmē Latvijas Banka, mūsdienās turpina attīstīties dažādas modernu norēķinu iespējas. Centrālās bankas strādā, lai pārskatāmā nākotnē iedzīvotājiem un uzņēmējiem kļūtu pieejama vēl viena naudas forma – digitālais eiro. Tomēr patlaban neliela apjoma maksājumu Eiropas Savienībā pārsvarā tiek veikta skaidrā naudā.
"Gan Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas nostāja, gan spēkā esošie tiesību akti nepārprotami nosaka, ka skaidrā nauda saglabās likumīgā maksāšanas līdzekļa lomu ar atsevišķiem skaidrās naudas izmantošanas ierobežojumiem, kas ieviesti saistībā ar ēnu ekonomikas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu aprites ierobežošanas pasākumiem," norāda Latvijas Bankā.
Latvijā galvenais skaidras naudas pieejamības avots iedzīvotājiem ir bankomāti. Lai gan skaidras naudas loma samazinās, finanšu nozares iestādes secināja, ka iedzīvotāju interesēs ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību tādā pašā līmenī.
Skaidras naudas izsniegšanas nodrošināšana noteiktajās teritorijās ir stratēģisks sociālās atbildības jautājums, bet krīzes laikā tā ir svarīga nacionālajai drošībai, norāda Latvijas Banka.
Konkurences padome apliecināja, ka memorandu parakstījušās bankas darbojas sabiedrības interesēs un neierobežo konkurenci.
Адвокат суд - Sputnik Latvija, 1920, 31.07.2021
Latvijā
"Advokāts lieks": kā Latvijas tiesas tagad izskata finanšu lietas
Pēc Latvijas Bankas datiem, vidēji Eiropas Savienībā bankomātu skaits no 2015. līdz 2019. gadam ir samazinājies par 4%, bet karšu pieņemšanas termināļu skaits palielinājies par 47.7%. Bankomātu skaits straujāk samazinās valstīs ar augstu digitalizācijas tempu. "Tas izskaidrojams ar to, ka pieprasījums pēc skaidrās naudas mazinās un bankas attiecīgo infrastruktūru uztur klientiem nepieciešamajā apjomā," atzīmē Latvijas Bankā.
Bankomātu skaits Latvijā no 2015. līdz 2019. gadam samazinājās vien par 11%. Mēneša laikā aptuveni 42% maksājumu karšu turētāju vispār neizņem skaidru naudu. Saskaņā ar 2020. un 2021. gada datiem bankomātu skaita samazinājums ir mērens un atbilst klientu uzvedības maiņai.
Pašlaik Latvijā ir 902 bankomāti. Vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju tuvākais bankomāts ir pieejams mazāk nekā piecu kilometru attālumā.
Ziņu lente
0