Viedoklis

"Pietiks ar vienu raķeti". Krievijas flote saņems "aviācijas bāzes kuģu slepkavas"

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasFregate "Admirālis Gorškovs"
Fregate Admirālis Gorškovs - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā laikā uzlabosies Krievijas JKF kuģu un zemūdeņu iespējas – nesen Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar mašīnbūves apvienību par hiperskaņas "Cirkon" piegādēm.
Domājams, flote saņems raķetes jau 2022. gadā. par pirmo sērijveida pretkuģu hiperskaņas raķeti un reakciju, kādu tā radījusi Rietumos, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Aktuālākais jautājums

Augusta vidū ASV Bruņoto spēku stratēģiskā štāba priekšnieks Čārlzs Ričardss, uzstājoties ikgadējā kosmiskās aizsardzības jautājumiem veltītajā simpozijā, atzina, ka Krievijas hiperskaņas tehnoloģijas rada nopietnu izaicinājumu NATO. Pēc viņa vārdiem, "Cirkon" nodrošinās Krievijas JKF neapstrīdamas priekšrocības hipotētiskajā bruņotajā konfliktā pasaulē.
Hiperskaņas raķetes "Cirkon" starts no fregates "Admiral Gorshkov" klāja Barenca jūrā
Klusā okeāna flotes flagmanis – raķešu kreiseris Varyag - Sputnik Latvija, 1920, 28.06.2021
Viedoklis
Aizgājuši līdz Pērlhārborai. Ko Krievijas flote sarīkojuši Klusajā okeānā
"Mūsu pašreizējā sauszemes un kosmisko detektoru sistēma, iespējams, netiks galā ar šo raķešu identifikāciju un izsekošanu, - uzsvēra Ričardss. – Jāatzīst, ka Krievija ir vadošā valsts pasaulē hiperskaņas tehnoloģiju jomā. Tur turpina ieguldīt vērā ņemamus līdzekļus ātro planējošo lidaparātu – glaideru izstrādē. Ja mūsu aizsardzības rūpniecības uzņēmumi īsā laikā neizdomās, kā stāties viņiem pretī, NATO valstu kuģi būs viegli ievainojami."
Rietumu karavīri, politiķi un žurnālists pastāvīgi runā par "Cirkon". Raķetes sekmīgie izmēģinājumi nopietni satrauc Ziemeļatlantijas aliansi.
Piemēram, Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs nesen apgalvoja, ka Krievijas hiperskaņas kompleksi ar iespēju izmantot kodollādiņu esot potenciāli destabilizējošs faktors, kas rada manāmus draudus. ASV, pēc viņa vārdiem, strādājot tikai pie konvencionālajām šāda tipa raķetēm.
Šiem izteikumiem pievērsa uzmanību Krievijas diplomāti Vašingtonā – viņi taktiski atgādināja Kirbiojam, ka hiperskaņa bez kodollādiņa, protams, ir laba lieta, tomēr pastāv nopietnākas lietas, kam Krievija spiesta pievērst uzmanību. Piemēram, starta iekārtu dislokācija Eiropā.
© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasHiperskaņas raķetes pirmais starts no fregates "Admiral Gorshkov" Baltajā jūrā. Mērķis atradās Barenca jūrā
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Hiperskaņas raķetes pirmais starts no fregates "Admiral Gorshkov" Baltajā jūrā. Mērķis atradās Barenca jūrā
Reaģēja arī Kremlis. "Ja atceraties, Vladimirs Putins ne vienu vien reizi paudis viedokli šajā jautājumā, - atgādināja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. – Viņš teica, ka mēs diemžēl pēdējo desmit gadu laikā vai pat ilgākā periodā esam saskārušies ar pakāpenisku visas stratēģiskās drošības dokumentu sērijas sagraušanu, turklāt esam novērojuši noteiktus ASV un NATO soļus, kas faktiski kaitēja esošajai paritātei."
Šī iemesla dēļ bija jāveic drošības pasākumi. "Cirkon" ir viens no tiem.

Nekādu pārvēršanas līdzekļu nav

Lielākā daļa spārnotās raķetes taktiski tehnisko īpašību ir slepena, zināma vien neliela daļa. Tas sasniedz rekordlielu ātrumu, vairāk nekā 10 tūkst. km/h, jeb apmēram 9 Mahi. Rādiuss – 1000 km. Lidojums marša posmā – 30-40 km augstumā, kur gaisa pretestība nav liela. Šāviņa masa – apmēram 450 kg.
"Rietumvalstu flotēm pagaidām nav PGA līdzekļu, kas varētu pārtvert "Cirkon", - paskaidroja Starptautiskās ieroču tirdzniecības analīzes centra direktors Igors Korotčenko. – Viņu kuģu ZRK paredzēti zemskaņas un virsskaņas pretkuģu raķetēm (PKR) , taču ir absolūti bezspēcīgas pret hiperskaņu. Savukārt lielais darbības rādiuss ļaus mūsu kuģiem faktiski nesodīti likvidēt virsūdens un sauszemes mērķus, neieejot trāpījuma zonā. Līdz ar šo raķešu sērijveida ražošanas sākumu Krievijas flote spers nopietnu soli uz priekšu."
Būtisks aspekts: "Cirkon" ir piemērotas PKR P-800 "Oniks" un "Kalibr" starta iekārtas. Teorijā kompleksu var uzstādīt arī uz mazajiem raķešu kuģiem no projektiem "Buyan M" un "Karakurt". Tātad pat nelieli vimpeļi apdraudēs aviācijas bāzes kuģi. Ar viena lādiņa trāpījumu zem ūdenslīnijas pietiek, lai peldošais aerodroms nošķiebtos un izietu no ierindas.
© Минобороны РФProjekta "Buyan M" mazais raķešu kuģis. Foto no arhīva
Малый ракетный корабль (МРК) проекта 21631 Буян-М. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Projekta "Buyan M" mazais raķešu kuģis. Foto no arhīva
Pret ienaidnieka kuģiem perspektīvo trieciena kompleksu notēmēs jaunā automātiskā vadības sistēma (AVS), nesen izmēģināta Ziemeļu flotes mācībās. Izdevums "Izvestija", atsaucoties uz avotiem no Aizsardzības ministrijas, atklāja, ka manevru gaitā divas izlūklidmašīnas Tu-142 noraidīja vimpeļiem informāciju par nosacīto pretinieku un notēmēja raķetes no simtiem kilometru attāluma.
Pie tam AVS pastāvīgi pieņēma lēmumu par svarīgākajiem mērķiem un izraudzījās piemērotu ieroci. Līdztekus perspektīvajiem "Cirkon" kuģi sistēmām kuģi varēs izmantot agrāko paaudžu spārnotās sistēmas, ieskaitot "Yahont", "Vulkan" un "Kalibr".

"Granit" vietā

Darbs pie hiperskaņas raķetes sākās 2010. gados stingras slepenības apstākļos. Sabiedrībai par projektu pirmo reizi pastāstīja Vladimirs Putins. Patlaban palaistas deviņas raķetes no kuģiem un zemūdenēm. Starti bija sekmīgi.
Šoruden sistēmu izmēģinās atomzemūdene "Severodvinsk", pēc tam izmēģinājumi beigsies. AM plānot, ka ar laiku "Cirkon" nomainīs PRK P-700 "Granit", kas paspējuši novecot kopš 80. gadu vidum. Jauno kompleksu saņems fregates, smagie atomkreiseri "Piotr Velikiy" un "Admiral Nahimov", kā arī daudzfunkcionālās projektu 885M un 949AM atomzemūdenes. Pirmos "Cirkon" saņems Ziemeļu flotes vimpeļi.
Большой десантный корабль Королёв - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievija savelk Melnajā jūrā kuģus no Kaspijas flotiles, Baltijas un Ziemeļu flotes
"Cirkon" nav vienīgais komplekss, kura priekšā bezspēcīgas ir NATO PGA un PRA sistēmas. Bruņojumā jau uzņemts komplekss "Avangard" ar planējošo hiperskaņas bloku, kā arī aeroballistiskais "Kinzhal". Turpinās bezpilota zemūdens aparāta "Poseidon" izmēģinājumi. Atgādināsim, ka tā ir kodoltorpēda, paredzēta jūras kara bāzu un infrastruktūras objektu iznīcināšanai pretinieka piekrastē.
Ziņu lente
0