Viedoklis

Gribēja mācīties, bet izdeva pie vīra. Kā pārdod mazgadīgas meitenes

© AFP 2023 / CHAIDEER MAHYUDDINLaulības ceremonija Indonēzijā
Laulības ceremonija Indonēzijā - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Indonēzijā pie vīra izdod 13-15 gadus vecas meitenes. Tiesībsargi ar to cīnās. Parlaments pacēlis laulību vecumu no 16 līdz 19 gadiem, taču situācija neko daudz nemainījās.
Tā ir sena problēma daudzās Tuvo Austrumu, Āfrikas un Āzijas valstīs. Tādas savienības var aizliegt oficiāli, tomēr varasiestādes nereti piever uz tām acis, portālā RIA Novosti stāsta Ksenija Marsina.

Par labu naudu

"Es noskatījos, kā mani draugi katru rītu iet uz skolu, un sapņoju – kaut es būtu viņu vietā. Man bija ļoti slikti," atcerējās Rasminaha no Indonēzijas. Vecāki piespieda 13 gadus veco meiteni pamest skolu un apprecēties ar 27 gadus vecu vīrieti. Viņu savienība drīz izira. 15 gadu vecumā viņa atkal apprecējās. Otrais dzīvesbiedrs bija 40 gadus vecs.
Katra devītā indoneziete stājas laulībā nepilngadīga. Tiesībsargi jau sen par to ir sašutuši. Šķiet, parlaments viņus beidzot ir sadzirdējis: laulību vecums tika pacelts no 16 līdz 19 gadiem. Nosprausts uzdevums: desmit gadu laikā samazināt bērnu laulību skaitu par 40%. Tomēr daudzi vecāki pārkāpj likumu.
Pusaudzes ne psiholoģiski, ne fiziski nav gatavas laulībām. Pastāv liels agrīnas neieplānotas grūtniecības risks. ANO aprēķināja, ka māšu mirstība Filipīnās gada laikā pieaugusi par 22%.
© AFP 2023 / CHAIDEER MAHYUDDINLaulība ceremonija Bandačehā, Indonēzijā
Церемония бракосочетания в Банда-Ачехе, Индонезия - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Laulība ceremonija Bandačehā, Indonēzijā
Daudzas meitenes vecāki izprecina, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli. Rietumu mediji atgādina par Andrea no Magindanao provinces. Šajā rajonā apmēram 70% ģimeņu ir trūcīgie. 12 gadus veco meiteni izdeva pie 14 gadīga pusaudža. "Mani vecāki bija ļoti nabadzīgi, viņi domāja, ka vīrs par mani rūpējas. Vecākiem viņš šķita jauks un čakls. Taču iznāca citādi," stāsta Andrea. 14 gadu vecumā viņai piedzima bērns, trīs gadus vēlāk – otrs. "Vīrs mani sita un krāpa. Dažkārt mums ar bērniem nebija nekā ēdama," stāsta filipīniete.
Saskaņā ar organizācijas "Girls Not Brides" datiem, agrīno laulību ziņā Filipīnas ieņem 10. vietu – tur ir 808 tūkstoši sieviešu, kas apprecējušās nepilngadīgas. Pirmajā – Indija (15,6 miljoni). Hinduistiem ir tāda paraža: līgavas vecākiem jādod līdzi pūrs, taču, jo jaunāka ir meitene, jo pieticīgāka ir dāvana līgavainim.
Pie tam jaunlaulāto vecuma starpība Indijā parasti nav liela. Vecāki noslēdz savienību, kad topošie dzīvesbiedri vēl ir bērni. Viņi sāk dzīvot kopā 15-16 gadu vecumā.
© AP Photo / Ajit SolankiLīgavas masu kāzu ceremonijā Suratas pilsētā Indijā
Невесты во время массовой свадьбы в индийском городе Сурат - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Līgavas masu kāzu ceremonijā Suratas pilsētā Indijā

Skandalozs likums

Agrīnas laulības ir problēma arī daudzās Tuvo Austrumu valstīs. 2014. gadā Irākā vēlējās pieņemt "Džafari likumu", kas sacēla troksni Rietumu medijos. Bija plānots samazināt laulību vecumu zēniem līdz 15 gadiem, meitenēm – līdz deviņiem. Šiītu tiesību zinātāji uzskata, ka 9 gadi ir īstais laiks precībām. Pie tam nav teikts, ka tas automātiski nozīmē dzimumdzīves sākumu.
No 1959. gada Irākā bija atļauts precēties no 18 gadu vecuma, izņēmuma gadījumos – no 15, un tikai ar aizbildņa piekrišanu. Tas ierobežoja arī daudzsievības praksi. Savukārt "Džafari likums" nepārprotami nozīmēja atkāpšanos pagātnē. Dokumentā bija ierosināts faktiski legalizēt izvarošanu laulībā – vīrs saņēma tiesības uz intīmām attiecībām ar sievu arī tad, ja viņa to nevēlas.
Свадебные туфли и фата - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2019
Nav stāsta skumjāka ar mīlas metu: somi aizlieguši nepilngadīgo laulības
Valstī sākās protesta akcijas. Iniciatīvu atlika. Taču trīs gadus vēlāk pie tās atkal atgriezās, tomēr protestu rezultātā likumprojekts tika svītrots no balsošanas.
Tiesībsargi atzīmēja, ka bērns faktiski pielīdzināts precei, jo daudzas trūcīgas ģimenes bija gatavas šķirties no meitām laba kalima dēļ. Turklāt iepriekš agrīnas laulības nenozīmēja intīmas attiecības. Meitene pārvācās pie vīra, un viņam vajadzēja uzņemties rūpes par sievu. Seksuālā dzīve sākās tikai pēc dzimumbrieduma sasniegšanas. Tagad stāvoklis ir citāds.
Piedevām laulības nepilngadīgām meitenēm nozīmē, ka izglītību viņas neiegūs. Vīrs vēlas, lai sieva nodarbotos ar saimniecību, nevis pildītu mājas uzdevumus. Turklāt vērojama arī māju vardarbība tādās ģimenēs.

Problēma nav pazudusi

Saūda Arābijas likumos līdz 2019. gadam principā nebija jēdziena "laulību vecums". Cilvēki ņēma vērā dievvārdu zinātāju viedokli. Tie savukārt uzskata, ka precēties var arī no 9 gadu vecuma. Nav nekāds brīnums, ka piektā daļa meiteņu valstī apprecas līdz 18 gadu vecumam.
© AFP 2023 / FAYEZ NURELDINEДевушка проходит мимо свадебного салона в Эр-Рияде, Саудовская Аравия
Девушка проходит мимо свадебного салона в Эр-Рияде, Саудовская Аравия  - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Девушка проходит мимо свадебного салона в Эр-Рияде, Саудовская Аравия
Nav nekāds retums arī nevienlīdzīgas jaunības. 90 gadus vecs sirmgalvis apprecēja 15 gadus vecu meiteni, samaksājis vecākiem 17 tūkstošus dolāru. Pēc kāzām sieva uz vairākām dienām ieslēdzās istabā. Vīrs, kam šķita, ka ir piekrāpts, iesūdzēja tiesā sievas vecākus.
Gadās arī traģēdijas. Jemenā 8 gadus veca meitene, izdota pie 40 gadus veca vīrieša, nomira no iekšējām traumām pirmajā kāzu naktī. Pēc tam tiesībsargi pieprasīja palielināt minimālo laulību vecumu. Tagad likums paredz: kāzas iespējamas vien no 18 gadu vecuma.
Taču vietējie islāmisti iebilst – viņi uzskata, ka tas neatbilst musulmaņu likumiem. Lai nu būtu kā būdams, agrīno laulību tradīcijas nekur nav pazudušas. Formāli tās var aizliegt, bet patiesībā – piever acis.
Ziņu lente
0