Nav stāsta skumjāka ar mīlas metu: somi aizlieguši nepilngadīgo laulības

© Foto : pixabayСвадебные туфли и фата
Свадебные туфли и фата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienās Somijā Romeo un Džuljetai no slavenās Šekspīra traģēdijas nāktos mazliet paciesties ar oficiālo laulību.

RĪGA, 2. jūnijs — Sputnik. No 1.jūnija nepilngadīgie jaunieši Somijā vairs nevar stāties laulībā pat ar tā saucamo Tieslietu ministrijas "īpašo atļauju", kas agrāk pieļāva šādas laulības ārkārtas gadījumos, vēsta Sputnik Igaunija.

Ko darīt jauniešiem

Lēmumu par nepilngadīgu personu laulību aizliegšanu Somijas valdība pamatoja ar rūpēm par bērna interesēm, vēsta portāls Yle. Somijas Baznīcu pārvalde jau sen aicināja valsti atcelt agrās laulības un norādīja, ka likumam ir jāveicina bērnu laulību novēršana.

Дети залезли на огромную пирамиду из бревен, приготовленную для костра на Лиго - Sputnik Latvija
Kā bāriņtiesa aizsargā Latvijas valsts piederīgo bērnus mājās un ārzemēs

Iepriekš Tieslietu ministrija valstī varēja atļaut ārkārtas gadījumā stāties laulībā līdz 17 gadus vecām personām. Agrāk vidēji ik gadus tika saņemti 10-30 iesniegumi agrīnu laulību atļaujas saņemšanai. Pārsvarā jaunieši bija 17 gadus veci, taču dažkārt viņu vidū bija arī 14-15 gadus veci pusaudži. Īpašā atļauja personām, jaunākām par 17 gadiem, tika izsniegta, ņemot vērā izziņu par grūtniecību.

Pēdējā laikā agro laulību iespēja atcelta arī citās Skandināvijas valstīs.

Eiropa pieprasīja

Eiropas cilvēktiesību organizācijas jau ilgu laiku paudušas bažas par Somijā pieņemto praksi, kas dāvāja Tieslietu ministrijai tiesības izņēmuma kārtā piešķirt atļauju laulības reģistrācijai nepilngadīgajiem.

Saeima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas valdība garantējusi juridisko palīdzību ģimenēm ārzemēs

Organizācijas Unicef Somijas nodaļas ietekmes programmas vadītāja Inka Hetemeki arī pauda satraukumu par pašreizējo situāciju, jo pusaudži, kuri pieprasīja atļauju laulības reģistrācijai pat netika uzaicināti uz sarunām. Pēc viņas domām, šī prakse neatbilst ANO deklarācijai par bērnu tiesībām, kas pauž: bērns vienmēr ir jāuzklausa, ja runa ir par lēmumiem, kas saistīti ar viņā dzīvi.

"Ja nenotiek tikšanās ar bērnu un dialogs, rodas cilvēku tirdzniecības vai piespiedu laulību risks," viņa apgalvoja.

Somijas bērnu tiesību pilnvarotais Tomass Kurtila arī viennozīmīgi nosodīja nepilngadīgo laulību reģistrāciju: "Tas ir jāizslēdz, likumdošana nevar dāvāt iespējas bērnu laulību reģistrācijai."

Ziņu lente
0