Viedoklis

"Kaimiņvalstis tēmēklī": kādus ieročus sagrābuši talibi

© REUTERS / STRINGER"Боевики Талибана* у здания Министерства внутренних дел в Кабуле"
Боевики Талибана* у здания Министерства внутренних дел в Кабуле - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kustības "Taliban"* vadība paziņoja, ka 20 gadus ilgais karš Afganistānā ir beidzies. Pāri Kabulai plīvo ekstrēmiskās organizācijas karogi, prezidents Ašrafs Gani aizbēdzis, rietumvalstu karavīri un civilais personāls steigšus evakuēts.
Talibu rokās nonākuši republikāniskās armijas bruņojums un tehnika, kas kapitulēja pilnā sastāvā. Drīz vien kaujiniekiem parādīsies pašiem savi, labi ekipēti bruņotie spēki. Par islāmistu jaunajām iespējām portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Viegli gūtas trofejas

2001. gada rudenī talibu režīms nenoturējās ne dažus mēnešus. Ziemeļu alianses spēki ar amerikāņu aviācijas atbalstu piespieda kaujiniekus aiziet pagrīdē un daļēji atkāpties uz kaimiņu Pakistānu. Ekstrēmistiem trūka ieroču un tehnikas: ASV Gaisa spēku un to sabiedrotie afektīvi likvidēja karavānas ar rezervēm. Tomēr talibi sāka plašu partizānu karu visā valstī, un viņu rokās aizvien biežāk nonāca Rietumu militārās tehnikas paraugi. Piedevām pastiprinājās bruņojuma plūsmas no Pakistānas.
Лавров увидел обнадеживающие сигналы со стороны талибов - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Video
Lavrovs paskaidroja, kāpēc Krievija nesteidz atzīt "Taliban"*
Pēc 2010. gada jebkurā Afganistānas tirgū varēja par nelielu naudu nopirkt amerikāņu kolimatoru, vācu šauteni vai japāņu radiostaciju. Veikalnieku sortimentu kārtīgi papildināja NATO konvoji, kas nonāca teroristu slazdos. Šī gada martā, kad "Taliban" pārgāja uzbrukumā, kaujinieki bija ekipēti tikpat labi kā Afganistānas armija.
Toties viņu motivācija bija daudz labāka. Valdības armija sāka brukt uzreiz pēc ASV spēku izvešanas sākuma. Ne amerikāņu bruņojums, ne ilggadējās apmācības nelīdzēja. Visi septiņi korpusi izrādījās absolūti cīņas nespējīgi. Veselām vienībām viņi pārkāja talibu pusē ar bruņojumu un tehniku.
Kustības "Taliban" kaujinieki Kabulā.
Kaujinieki publicē sociālajos tīklos ziņas par bagātām trofejām, kas sagrābtas bijušajās amerikāņu bāzēs. Piemēram, Kondozā viņi dabūja desmitiem bruņumašīnu, vidēju tanku T-55 un dronu Scan Eagle. Bāzē Bagramā – simtiem speciālās tehnikas vienību, rezerves daļas, iekāras. Mazarišarīfā un Kandahārā – helikoperus un vieglos triecienniekus.

Nopietns arsenāls

"Taliban"* sagrābis visu afgāņu armijas mantību, izņemot tehniku, ko izdevies pāri robežai pārvest uz citām valstīm, piemēram, uz Irānu. The Military Balance ikgadējā biļetena dati liecina, ka valdības spēku rīcībā bija 40 vidējie tanki Т-55 un Т-62, 640 bruņutransportieri MSFV, 200 bruņumašīnas MaxxPro un vairāki tūkstoši "Hummer". Bija arī visnotaļ nopietna artilērija – līdz 50 reaktīvās zalves sistēmas "Grad", 85 122 mm haubices D-30 un 24 155 mm M114A1, aptuveni 600 mīnmetēji. Tagad šis arsenāls nonācis talibu rokās.
Taliban* kaujinieki Dželalalbadā  - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Afganistānas jaunā valdība lūdz palīdzību citām valstīm ANO
Militārā tehnika pie prezidenta pils Kabulā
Piedevām kaujinieki sagrābuši desmitiem tūkstošu vienību Rietumos ražotu šaujamieroču, tonnām munīcijas, nakts tēmēkļus, termovizorus, speciālās iekārtas, uniformas, aizsardzības līdzekļus. "Taliban"* propagandiskajā ierakstā parādīja savu speciālo izdevumu vienību cīnītāju ekipējumu – tikpat laba kā amerikāņiem.
Valsts Gaisa spēkos bija 22 vieglie trieciennieki EMB-314 Super Tucano, četras transporta lidmašīnas C-130H Hercules, 24 vieglās Cessna 208B un 18 turbopropelleru PC-12. Armijas aviācijas daļā – seši trieciena helikopteri Mi-35, 76 kara transporta Mi-17, 41 vieglais MD-530F un līdz 30 daudzfunkcionālie UH-60A Black Hawk. Protams, nebūt ne visa tehnika bija darba kārtībā. Taču, ja tikai daļa lidaparātu varēja pacelties gaisā, "Taliban"* tagad tik un tā ieguvis principiāli jaunas iespējas.
Aviācija teroristiskas organizācijas rokās nes lielus draudus kaimiņvalstīm. Atliek tikai atgādināt, ka amerikāņu iebrukums valstī tika pamatots ar 2001. gada 11. septembra teroraktiem, kad ekstrēmisti sagrāba vairākas pasažieru lidmašīnas un novirzīja tās uz debesskrāpjiem Ņujorkā. Teorētiski katrs "Taliban"* lidaparāts ir lidojošs "džihādmobilis", ko var piekraut ar spridzekļiem un izmantot uzbrukumam. Afgāņu karavīri to nepārdomāja un atdeva tehniku, pat necenšoties izsist to no ierindas. Piedevām islāmistiem brīvprātīgi pievienojušies daudzi piloti.

Ekspansijas risks

Patlaban talibi apgalvo, ka neplāno nekādus iebrukumus citās valstīs. Tomēr nav zināms, ko viņi lems rīt. Ieroču kalni var iedvest organizācijas vadībai pārliecību par saviem spēkiem un vēlmi attīstīt panākumus. ISIS* kaujinieki ekspansiju Tuvo Austrumu valstīs arī sāka tikai pēc tam, kad bija sagrābti Sīrijas un Irākas valdības spēku arsenāli. Daudzi speciālisti ir pārliecināti: "Taliban" apdraud vispasaules drošības arhitektūru.
Taliban kustības kaujinieki - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Viedoklis
Kabula atvadās no "amerikāņu sapņa": džihāds turpinās
Pēc Militāro politologu asociācijas eksperts Oļegs Glazunovs norādīja, ka talibiem ir "guloši" līdzgaitnieki visās Vidusāzijas republikās, arī Tadžikistānā, Uzbekistānā, Turkmēnijā.
"Kopā ar bēgļiem no Afganistānas tur var nonākt arī tie, kas pēc tam organizēs teroristiskus aktus un musinās iedzīvotājus, - viņš teica radio Sputnik ēterā. – Kāpēc? Domāju, "Taliban" ir tālejoši plāni, kas stiepjas pāri Afganistānas robežām: radīt islāma valstu joslu Vidusāzijā, tāpēc viņi neapstāsies. "Taliban"* karo jau vairāk nekā 20 gadus, viņiem ir izdevīgi, lai sabiedroto skaits būtu lielāks, jo viņiem ir svarīgi novirzīt turp savus cilvēkus. Domāju, arī Ķīnai nāktos uztraukties: var uzliesmot arī Siņdzjanas Uiguru autonomais reģions. Grūti pat iedomāties, cik lielā mērā tagad sabruks drošības arhitektūra pēc Afganistānas sagrābšanas. Amerikāņi netika galā, aizlidoja: ASV ir tālu, tām ir nospļauties. Bet mēs, irāņi, ķīnieši, tā pati Pakistāna, visas pārējās valstis - mēs visi izstrēbsim šo putru."
Krievija ne vienu vien reizi likusi saprast, ka neplāno sākt jaunu karu Afganistānā. Tomēr valsts aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atzīmēja, ka KDLO valstīm jābūt gatavām: teroristi var iespiesties no rajoniem, ko kontrolē talibi. Turklāt, viņš uzsvēra, Maskava turpinās sabiedroto armiju modernizāciju, kas situācijas saasināšanās gadījumā uzņemsies pirmo triecienu.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija.
Ziņu lente
0