Afganistānas jaunā valdība lūdz palīdzību citām valstīm ANO

© AFP 2023"Taliban"* kaujinieki Dželalalbadā
Taliban* kaujinieki Dželalalbadā  - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Talibi, sagrābuši varu Afganistānā, atzina, ka valstij vajadzīga humānā palīdzība no ANO un citu valstu puses.
RĪGA, 21. augusts – Sputnik Meedia. Divdesmit gadus ilgais karš Afganistānā noslēdzies, un valstij vajadzīgs starptautiskais atbalsts, paziņoja pie varas valstī nākušas organizācijas "Taliban"* pārstāvis Muhameds Sohails Šahins, vēsta Sputnik Meedia.
Taliban izgāja ielās un soļoja afgāņu priekšā ar ieročiem rokās - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Video
Talibu armijas parāde Kabulā
"Uzskatu, ka patlaban Afganistānas tautai vajadzīga citu valstu palīdzība. Tām jāpalīdz mums veselības aprūpes jomā, kā arī infrastruktūras, izglītības un dažādos citos sektoros," paziņoja talibu pārstāvis.
Iepriekš "Taliban"* vadība vērsās ANO ar lūgumu neslēgt misiju valstī un turpināt humāno darbību, vēsta RIA Novosti. ANO humāno jautājumu koordinators Afganistānā Ramizs Alakbarovs informēja žurnālistiem, ka organizācijas mijiedarbība ar talibiem ilgst jau apmēram 18 gadus, un nekādas jaunas vienošanās nav slēgtas.
"Mums ir darba kontakti. Viņi vienmēr apliecina mums savu atbalstu. Viņi mums atkal pauda atbalstu un palūdza joprojām palikt šeit un sniegt humāno palīdzību," teica Alakbarovs.
Viņš atzīmēja, ka sadarbības formāts tiks grozīts un precizēts, jo situācija Afganistānā mainās ik dienas.
"Taču pagaidām vienošanās, uz kuru pamata mēs strādājam, nav grozītas," noslēgumā piebilda ANO biroja Kabulā pārstāvis.
Vara Afganistānā pārgāja "Taliban"* rokās 15. augustā, kad grupējums ieņēma Kabulu. Tas kļuva iespējams, kad no Afganistānas teritorijas tika steidzami izvests ASV un to sabiedroto militārais kontingents.
Талибы обстреляли митингующих в поддержку национального флага - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Video
Gājuši bojā par karogu: talibi apšaudīja mītiņu Nangarhārā
20 gadus ilgās rietumvalstu militārās klātbūtnes laikā liels skaits Afganistānas pilsoņu sniedza pakalpojumus svešzemniekiem. Tagad viņi bīstas par savu dzīvību un cer gūt patvērumu valstīs, kam viņi palīdzējuši. Vairāku valstu vadība jau informēja, ka ir gatavas uzņemt šos bēgļus.
Piemēram, Igaunija ir gatava uzņemt 30 afgāņus, pavēstīja valsts premjerministre Kaja Kallasa.
"Igaunija uzskata par svarīgu atbalstīt cilvēkus, kuri palīdzēja mums Afganistānā un tagad var kļūt par talibu uzbrukuma upuriem," paziņoja Igaunijas Ministru kabineta vadītāja.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums.
Ziņu lente
0