Baltijā

Brisele neļauj Lietuvai tērēt ES naudu žoga būvēšanai uz robežas ar Baltkrieviju

© REUTERS / Janis LaizansЛитовские военнослужащие устанавливают колючую проволоку на границе с Беларусью в Друскининкае
Литовские военнослужащие устанавливают колючую проволоку на границе с Беларусью в Друскининкае - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība neplāno finansēt dzeloņstiepļu žoga celšanai uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas.
RĪGA, 11. augusts - Sputnik. Lietuva nevar izmantot ES fondu līdzekļus žoga būvēšanai uz robežas ar Baltkrieviju, paziņoja Eiropas Komisijas pārstāve.
Aizvadītajā nedēļā Lietuvas Valsts robežsardzes dienests iesniedzis nožogojuma projektu uz robežas ar Baltkrieviju, kas paredzēts aizsardzībai pret nelegāliem migrantiem. Pēc robežsargu domām augsts dzeloņstiepļu nožogojums apturēs nelegālo imigrantu plūsmu. Dienestā norādīja, ka būvdarbiem ir nepieciešami 152 miljoni eiro. Paredzams, ka žogs varētu tikt pabeigts divu gadu laikā.
Нелегальные мигранты, задержанные при пересечении белорусско-литовской границы - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Viedoklis
Lietuva lūdz Eiropai naudu hibrīdkaram ar Minsku
"Eirokomisāre Ilva Johansone savas vizītes un sarunas ar Lietuvas vadības pārstāvjiem gaitā paziņoja, ka šāda nožogojuma celtniecība varētu būt laba ideja, bet tas nenozīmē, ka ES piešķirtie Lietuvas palīdzībai fondi var tikt izmantoti šādas infrastruktūras būvdarbiem," citē RIA Novosti EK pārstāves vārdus.
Eiropas Komisijas pārstāve uzsvēra, ka resors pēta iespējas palīdzēt Lietuvai robežu aizsardzībā, taču lēmums par nožogojuma būvniecības finansēšanu netika pieņemts.
Pēc Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta aplēsēm aizsardzībai pret nelegāļiem būtu nepieciešami arī tehniskās kontroles līdzekļi 500 miljonu eiro vērtībā. Tāpat migrantu uzturēšanai Lietuvai jāpiešķir vismaz miljards eiro gadā.
Iepriekš vēstīts, ka Lietuvā izsludināts ārkārtas situācijas režīms bēgļu pieplūduma dēļ.
Jaunākie dati liecina, ka laikā kopš gada sākuma aizturēti vairāk nekā četri tūkstoši nelegāļu – desmitiem reižu vairāk nekā visa pagājušā gada laikā. Par notiekošo Viļņa vaino Baltkrievijas valdību.
Dzeloņstieple uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas  - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Viedoklis
Misija nav izpildāma. Kāpēc Latvija nekad nevienu neintegrēs
Savukārt Minska uzsver, ka pietiekamā mērā nodrošina robežu apsardzi. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko norādīja, ka neļaus pārvērst savu valsti par nelegāļu "iebraucamo vietu" un tagad kaimiņiem pašiem vajadzēs kontrolēt narkotiku plūsmu un nelikumīgo migrāciju.
Ziņu lente
0