Viedoklis

Misija nav izpildāma. Kāpēc Latvija nekad nevienu neintegrēs

© REUTERS / Janis LaizansDzeloņstieple uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas
Dzeloņstieple uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas  - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai var iznākt tā, ka čaklo latviešu zemnieku Jāņa un Mārtiņa vietā strādās čaklie Saids un Azizs? Pamēģināsim tikt skaidrībā.
Pie Baltijas valstu robežām drūmi staigā bēgļi no Tuvajiem Austrumiem, kas iespiedušies pie mums no tuvas kaimiņvalsts. Lietuvā viņu skaits mērojams tūkstošos, Latvijā – pagaidām desmitos. Tikai ap sirdi ir nemierīgi. Ja nu Eiropas Savienība atgādinās Latvijai par solidaritāti kara un nabadzības dzīto tālu valstu iedzīvotāju uzņemšanas darbā? Pie tam, ja lietuvieši uzbūvēs drošu žogu uz robežas ar Baltkrieviju, migranti plūdīs uz Latviju? Tāpēc valsts iekšlietu ministrija nopietni domā par austrumu robežu stiprināšanu.

Vēstījums no pagātnes

Šajā kontekstā portāls Pietiek.com publicēja dokumentu, kam šogad apritējuši seši gadi. Tas ir mūsu vietējo "velkamistu" aicinājums. Viņi iesaka bagātināt Latviju ar bēgļu palīdzību. 2015. gadā vēstuli parakstīja vairāki desmiti sabiedrības labākās, progresīvākās daļas pārstāvju.
Jūs smiesieties, bet bēgļu uzņemšana ir nevis apdraudējums, bet iespēja Latvijai, ironizē portāls. Patiešām, mēs smiesimies. Gan cita iemesla dēļ.
2015. gadā velkamisti rakstīja: tikai pagājušā gada laikā no Latvijas aizbraukuši vairāk nekā 22 tūkstoši cilvēku – aptuveni 2000 katru mēnesi. Mēs esam pārliecināti, ka šādā situācijā uzskatīt divos gados paredzēto 250 bēgļu uzņemšanu par apdraudējumu ir absurdi. Turklāt ne tikai tāpēc, ka šo cilvēku skaits ir niecīgs, bet arī tāpēc, ka jaunu cilvēku piesaiste ir iespēja Latvijas attīstībai. Vēstules autori raksta, ka ekonomiskā migrācija vissāpīgāk skārusi laukus. Acīmredzot, čaklo latviešu zemnieku Jāņa un Mārtiņa vietā viņi redz tikpat čaklo Saidu un Azizu. Govs vietā - kamieli.
Нелегальные мигранты, задержанные при пересечении белорусско-литовской границы - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Baltijā
Nelegālie migranti saņems no Lietuvas pa 300 eiro
Autoru iztēlē parādās ne tikai sirdi sildošas ainavas vien. Velkamisti apgalvo: katrs, kurš ārpus Rīgas mēģinājis nolīgt celtniekus, laukstrādniekus vai citus šķietami vienkāršo darbu darītājus, zina, cik grūti ir atrast uzticamus darbiniekus. Katram, kurš zina, kā veidojas Latvijas pensiju sistēma, ir skaidrs, ka nākotnē būs nepieciešams vairāk strādājošu cilvēku, kas spēs nodrošināt vecumdienas. Laikam jau vēstules autori uzskata, ka pensijas maksās Saids, Azizs un Karims.
"Tas ir mūsu spēkos – ar labvēlīgu attieksmi un saprātīgu rīcību padarīt Latvijā uzņemtos bēgļus par mūsu labākajiem sabiedrotajiem. Mēs aicinām Latvijas pašvaldības, uzņēmējus un visus līdzpilsoņus novērtēt ieguvumus, ko varētu sniegt saskarsme ar citām kultūrām. Mēs ceram, ka pratīsim būt atvērti pret citādo, tādējādi kļūstot bagātāki savās kultūras pieredzēs un plašāki savā redzeslokā. Mēs lūdzam nenovērtēt par zemu iespēju, ka, uzņemot bēgļus un nodrošinot tiem labvēlīgus apstākļus, Latvijas valsts varētu iegūt izcilus mūziķus, arhitektus, zinātniekus un biznesa līderus. Jo dots devējam atdodas."
Valdību aicina izstrādāt detalizētu plānu: kā tā pieņems un integrēs jaunpienācējus Latvijas sabiedrībā, dāvās iespēju sākt jaunu dzīvi Latvijā, apgūt tās valodu, iekļauties sabiedrībā, strādāt pašiem un radīt darba vietas citiem. Pie tam ieteikts ņemt vērā citu valstu kļūdas.

Kā būtu ar "mājas darbu"?

Pats interesantākais, ka vēstuli parakstījuši inteliģences, progresīvo politisko spēku pārstāvji. Varbūt patiešām, vispirms pastrādāsim pie savām kļūdām? Pēdējo trīs gadu desmitu laikā jūs ne tikai neesat spējuši radīt saliedētu sabiedrību uz divu lielu, plecu pie pleca dzīvojošu kopienu pamatiem – no latviešiem un krieviem.
Ksenofobu un nacionālistisku politisko flangu pastāvīga spiediena iespaidā, ar sabiedrības un tās krējuma – inteliģences klusu atbalstu krievu valodu un kultūru padzen no izglītības sistēmas, kultūras, atņem krievvalodīgajiem politisko pārstāvniecību, dalību valsts pārvaldē.
Krievvalodīgo acīs svētus vēsturiskos notikumus un tikumiskos orientierus aplej ar samazgām. Galu galā valstī radusies atsvešinātības un pieklājīgas nepatikas, ja ne savstarpēja naida atmosfēra. Un te mēs runājam par tautu, kas latviešiem tuva mentalitātes ziņā.
Раненые мигранты на границе - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Video
Baltkrievu robežsargi publicēja video ar ievainotiem migrantiem
Ko tad lai tur saka par skaistajiem plāniem integrēt sabiedrībā no nordiskā temperamenta tālus citas reliģijas un tradīciju pārstāvjus, kas biedē vidēju latvieti. Jā, protams, arī mums ir "savējie", piemēram, bijušais deputāts Hosams Abu Meri. Taču skaidrs, ka tas ir vien dekoratīvs izņēmums.
Pagājuši seši gadi, un tagad Neatkarīgās redaktora vietniece Elita Veidemane komentēja šo "vēstījumu no tālas pagātnes": "Kas notiek ar dažādu jomu "izcilniekiem" Lietuvā, redzams jau šobrīd. Kādu postu un sajukumu spēj izraisīt pāris tūkstoši "zinātnieku" un "arhitektu", var nojaust, izlasot Lietuvas mediju publicētās ziņas."
"Kādas lauku ēdnīcas pavāre, kas organizēja migrantu ēdināšanu, žurnālistiem pastāstīja, ka termosos, kuros migrantiem gādāja karsto ēdienu, pavāri atpakaļ dabūja urīnu un fekālijas. Vai domājat, ka "bēgļi" ar gardu muti vispirms apēda cienastu? Visbiežāk vedēju acu priekšā tas tika izliets uz zemes vai tualetes podos, paralēli pieprasot hamburgerus, kokakolu, čipsus un žāvētus vistu spārniņus.
"Mūs brīdināja: nekādu cūkgaļu, turklāt mums jāievēro pilnvērtīgas ēdināšanas standarti," stāsta pavāre. Tāpēc piedāvājumā bija liellopa ragū ar dārzeņiem, jūras līdaka ar rīsiem, dārzeņu zupa, omlete, makaroni ar dārzeņiem, maize, pīrāgi, tēja, piens, biezpiens, jogurts, saldie sieriņi, augļi utt. "Četras reizes dienā vajadzēja vest ēdienu, bet tie ir 60 kilometri, degviela arī maksā naudu, maksā arī vienreizlietojamie trauki, termosi ēdiena transportēšanai," turpina pavāre.
Колючая проволока - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Baltijā
Lietuva vēlas "nogrūzt" migrantus ES, ja viņu skaits pārsniegs 10 tūkstošus
Ēdināšana tika apmaksāta pašvaldības sociālā projekta ietvaros, izmantojot arī ES fondu līdzekļus. "Tu viņiem dod ēdienu un pajumti, mūsu sievietes viņu bērniem mantiņas savāca, apģērbu, mēs viņiem to visu aizvedām, bet viņi mums dvēselē iespļāva," tā kāda lietuviete. Ar to vien nekas nav beidzies: Lietuvā jau sākušies protesti pret nelegālo imigrantu izvietošanu provinces skolās un citviet. "Mums ir bail iziet ārā no mājām, mums ir bail par saviem bērniem, jo "bēgļi" ir neprognozējami," tā vietējie.
Latvija palīdzēja brālīgajai Lietuvai ar teltīm. "Ka tik ar tām segām nenotiek tāpat kā ar lietuviešu ēdiena termosiem, kas dziļā pateicībā pildījās ar "bēgļu" ekskrementiem..." raizējās Veidemane.

Kāpēc neizdosies?

Mīļie liberāļi, mūsu progresa bākas. Integrēt Latvijas sabiedrībā mentalitātes, tradīciju un dzīves veida ziņā tālus cilvēku – tā ir augstākā pilotāža, integrācijas olimpiāde. Tas pagaidām nevienam nav izdevies, pat ne Eiropas grandiem.
Toties jums ir lieliska iespēja vispirms patrenēties un pašmāju krieviem. Viņi nepiegānīs jums dvēseles un termosus, viņi nāks pretī, ja sajutīs neliekuļotību un labu gribu.
Tomēr utopijas nebūs. Kāpēc? Tāpēc, ka jūs baidāties pat ne tik daudz no savu kolēģiem, nacionālistisko partiju pārstāvjiem, cik no saviem "progresīvajiem" vēlētājiem. Latvijā tā ir ierasta lieta – apvienot iesūnojušu nacionālismu ar progresīviem un apgaismotiem eiropiešu uzskatiem.
Ziņu lente
0