Politika

Dānijā aicina pārvērst "Ziemeļu straumi 2" par Pirra uzvaru Krievijai

© Sputnik / Илья ПиталевСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānijas bijušais ārlietu ministrs Uffe Ellemans-Jensens aicina sagādāt Krievijai problēmas "Ziemeļu straumes 2" dēļ.
RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Rietumvalstīm esot jādara viss iespējamais, lai rastu iespēju pārvērst gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" par Pirra uzvaru Maskavai, rakstā izdevumam Berlingske stāsta Dānijas bijušais ārlietu ministrs Uffe Ellemans-Jensens, vēstīja RIA Novosti.
Viņa ieskatā, nepieciešams pēc iespējas ātrāk pabeigt gāzesvadu no Norvēģijas uz Poliju, lai mazinātu draudus, ko radīšot atkarība no Krievijas gazes.
"Eiropiešiem jābūt iespējai aizvērt krānu, kad būs jāvērš spiediens pret Krieviju," uzskata politiķis.
Tāpat dāņu diplomāts aicina izmantot alternatīvu – iepirkt amerikāņu sašķidrināto gāzi un ieteicās, ka arī Eiropas kopējā politika enerģētikas nozarē varētu vērst spiedienu pret Krieviju gāzes tirgū.
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 30.07.2021
Viedoklis
"Spēle ievelkas": politologs par ASV senatoru ultimātu "Ziemeļu straumes 2" jautājumā
Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divus gāzes cauruļvadus ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apjomā gadā. Tas tiek izbūvēts no Krievijas krasta pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Būvdarbi ir tuvi noslēgumam, pirmais cauruļvads jau pabeigts, otrais, domājams, tiks pabeigts līdz augusta beigām. Pret projektu aktīvi iebilst ASV, kas popularizē savu sašķidrināto dabasgāzi ES, kā arī Ukraina un vairākas Eiropas valstis. 2019. gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret gāzesvadu. Maskava jau vairākkārt aicinājusi nepolitizēt situāciju un atgādina: "Ziemeļu straume 2" ir izdevīga gan Krievijai, gan Eiropas Savienībai.
Vašingtona jau vairākkārt ieviesusi pret projektu sankcijas, tomēr būvdarbi nonākuši fināla stadijā un plānots vasaras beigās tos noslēgt.
Iepriekš Vācija un ASV publicēja kopīgo paziņojumu par "Ziemeļu straumi 2". Dokumentā atzīmēts, ka projekta realizācijai jānodrošina dabasgāzes tālākas piegādes no Krievijas caur Ukrainu pēc 2024. gada. bez tam Berlīne apņēmusies panākt sankcijas pret Maskavu, ja Kremlis izmantot dabasgāzes eksportu kā "ieroci".
Трубы для строительства газопровода Северный поток - 2 - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2021
Viedoklis
Skaistam ābolam cirmulis vidū. Dānija atsaukusi "Baltic Pipe" atļauju
Vācijas ekonomikas austrumu komitejas valdes priekšsēdētājs Olivers Hermess paziņoja, ka amerikāņu SDG var negatīvi ietekmēt ekoloģiju, ņemot vērā ražošanas metodi (frekingu), sarežģīto piegādes maršrutu un speciālās dzesēšanas un sašķidrināšanas metodes.
Koncerna "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Aksjutins salīdzināja ASV SDG ogļstābās gāzes pēdu apmēru Eiropā ar izmiruša dinozaura pēdām. Viņš publicēja neatkarīgu pētījumu datus, kas liecina: Krievijas cauruļvadu gāze atstāj minimālas ekoloģiskās pēdas salīdzinājumā ar tās potenciālajiem konkurentiem Eiropā – SDG piegādātājiem.
Ziņu lente
0