Pasaulē

Zinātnieki atraduši senus vīrusus Tibetas kūstošajos ledājos

© Sputnik / Zhanna Manukyan / Pāriet pie mediju bankasДворец Потала в городе Лхаса в Тибете
Дворец Потала в городе Лхаса в Тибете - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biologi 15 tūkstošus gadu vecos ledus paraugos no Ķīnas rietumiem atraduši 33 vīrusu ģenētiskos kodus.
RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Sena ledus paraugos no Tibetas plato amerikāņu zinātnieki atraduši aptuveni trīs desmitus nezināmu vīrusu, vēsta RIA Novosti. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Microbiome.
Ohaio universitātes biologi izanalizēja divus kernus, kas 2015. gadā ņemti Hulija ledājā Ķīnas rietumos. Vērtēts, ka ledus ir aptuveni 15 tūkstošus gadu vecs. Tajā atrasti 33 vīrusu ģenētiskie kodi. Četri no tiem izrādījās jau zināmi, bet 28 – absolūti jauni, atšķirīgi no mūsdienās sastopamajiem.
Наскальные изображения - Sputnik Latvija, 1920, 05.10.2020
Viedoklis
Bija vēl kāds – cilvēka genomā atrastas nezināma priekšteča pēdas
Ledāji saglabā plašu informāciju par Zemes vēsturi, jo uztver no apkārtējās vides putekļu daļiņas, fāzes pēdas, mikrobus un augu valsts izcelsmes vielas. No kerniem, kas saņemti ledāja urbumos, iespējams saņemt datus par seno klimatu, atmosfēras sastāvu, bioloģiskajām sugām, kas pastāvējušas dažādos laika periodus.
"Šie ledāji veidojušies pakāpeniski, un kopā ar putekļiem un gāzēm ledū nonācis liels skaits vīrusu," teikts raksta vadošā autora Cži Pin Žona (Zhi-Ping Zhong), Ohaino universitātes Polāro un klimatisko pētījumu centra un Mikrobioma pētījumu centra darbinieka preses relīzē. "Ledāji Ķīnas rietumos ir slikti izpētīti, un mūsu mērķis ir izmantot šo informāciju, lai apkopotu pagātnes apkārtējās vides datus. Vīrusi ir šīs vides daļa," viņš uzsvēra.
Pētnieki vēsta, ka vismaz puse reģistrēto vīrusu atgriezušies pie dzīves, kad ledus izkusis. Tā ir ļoti svarīga informācija, jo Tibetas ledāji ik gadus sarūk un, tiem kūstot, senie vīrusi iznāk virspusē.
"Tie ir vīrusi, kas var eksistēt ekstremālos apstākļos, - paskaidroja pētījuma dalībnieks, Ohaio universitātes mikrobioloģijas profesors un Mikrobioma pētījumu centra direktors Metjū Sallivans (Matthew Sullivan). – Tiem ir gēnu signatūras, kas palīdz inficēt sūnas ļoti zemas temperatūras apstākļos."
Lai atšifrētu šīs signatūras, zinātnieki izstrādājuši jaunu ledus sterilizācijas metodi, kas ļauj izvairīties no parauga inficēšanas ar mūsdienu mikrobiem (tā ir nopietna problēma šādos pētījumos."
Летучая мышь - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2020
Viedoklis
Koronavīruss un citas kaites. Ar kādām slimībām cilvēki inficējušies no dzīvniekiem
"Domājams, šī metode palīdzēs mums atrast ģenētiskās konsekvences arī citās ledus vidēs, piemēram, uz Marsa, Mēness vai tuvāk mums – Atakama tuksnesī," norādīja Sallivans.
Vīrusiem nav kopīga universāla gēna, tāpēc to identifikācija un nosaukuma piešķiršana notiek vairākos posmos. Šim nolūkam salīdzina jauno un jau zināmo, datu bāzēs iekļautu, vīrusu gēnu kompleksiem.
Analīze parādīja, ka zinātnieki agrāk saskārušies tikai ar četriem vīrusi no Hulija ledus cepures. Tos pieskaita pie bakteriofāgiem – vīrusiem, kas inficē baktērijas. Pētnieki uzskata, ka tie domājams, radušies augsnē vai augos, nevis dzīvnieku vai cilvēku organismā.
Darba autori cer, ka atklājums palīdzēs izsekot vīrusu evolūcijas vēsturi un labāk saprast, kādas izmaiņas notikušas apkārtējā vidē pagātnē.
Ziņu lente
0