Pasaulē

Norvēģijā sūdzas par "krievu iebrucējiem"

© Pixabay / skoddeheimenФлаг Норвегии
Флаг Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijas telekanāls stāsta par "krievu laša" iebrukuma sekām
RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Norvēģijas nacionālā teleradiokompānija NRK publicējusi materiālu par kuprlaša "iebrukumu" karalistes ūdeņos un nosaukusi zivi par "krievu iebrucēju", vēsta RIA Novosti.
"Kuprlasis, Klusā okeāna lasis, jeb "krievu lasis" – slavenajai zivij ir virkne nosaukumu šovasar mazliet netradicionālā izskata divus kilogramus smagā zivs piesaistījusi īpašu uzmanību. Taču kāpēc daži apgalvo, ka kuprlasis ir milzu resurss, bet citi šīs zivis tonnām izmet jūrā, lai izvairītos no šausmīga piesārņojuma?" vaicāja NRK.
Лососевая путина - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Pasaulē
Norvēģus nobiedējis Krievijas kuprlasis
Kuprlaša dabiskais dzīves areāls ir Klusā okeāna ziemeļu rajoni, atzīmēts rakstā. Pie tam Norvēģijas upēs, saskaņā ar vietējo pētnieku datiem, kuprlasis sācis izplatīties 60. gados, kad to izlaida ūdeņos Kolas pussalas rajonā.
Norvēģijas Dabas pētījumu institūta zinātnieks Henriks Berntsens NRK pastāstīja, ka ilgu laiku reģistrētie lomi nav pārsnieguši pārsimt eksemplārus, bet 2017. gadā to apjoms pēkšņi pieauga, un divus gadus vēlāk atkārtojās.
Pie tam 2021. gads, domājams uzstādīs rekordu kuprlaša skaita ziņā, raksta izdevums.
"Par kuprlasi pie mums nepriecājas, jo tā var izspiest citas zivis, piemēram, lašus un foreles, ja varēs brīvi peldēt mūsu upēs. Tā apdraud visu upju ekosistēmu,"uzskata autors. Piemēram, Berntsens pastāstīja, ka, parādoties lielam skaitam kuprlašu, vietējie laši diezin vai izturēs konkurenci par uzturu, pie tam miljoniem kuprlaša mazuļu cīnīsies par uzturu un dzīves telpu ar citu lašveidīgo mazuļiem.
"Tātad šie krievu iebrucēji apdraud Norvēģijas lasi. Mēs jau redzam iebrukuma sekas: vairākas upes Finmarkas austrumos ir slēgtas zvejlniecībai, jo Atlantijas lašu skaits ir ļoti sarucis," stāsta NRK.
Baltijas jūra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2018
Lietuvā Baltijas jūras krastā zvejnieku dēļ izmirst retu sugu putni
Pie tam, izdevums norāda, zvejniecības ministrs atzinīgi novērtējis kuprlaša garšu, lai arī to var ēst vienīgi sezonas sākumā – nārsta periodā tā gaļa zaudē krāsu, kļūst mīksta un negaršīga. Arī valsts zivjrūpniecības nozare pārsvarā uzskata, ka kuprlasis nes lielu potenciālu.
Tomēr kuprlasis nonācis "melnajā sarakstā" un šogad Norvēģijas valdība plāno iztērēt miljoniem kronu, lai no tā atbrīvotos, stāsta NRK. "Taču kuprlasis ir ciets rieksts. Tas ir neticami auglīgs, un mazuļi ir ļoti dzīvotspējīgi. Zivs ātri aug un viegli pārvietojas pa pašām straujākajām upēm," piezīmēja raksta autori.
Rakstu pilnā apjomā pārtulkojis un pārpublicējis portāls InoSMI.
Ziņu lente
0