Pasaulē

Norvēģus nobiedējis Krievijas kuprlasis

© Sputnik / Alexey Kudenko / Pāriet pie mediju bankasЛососевая путина
Лососевая путина - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijas zvejnieki saskārušies ar Krievijas kuprlaša nārstu
RĪGA, 3. jūlijs – Sputnik. Krievijas kuprlaša, jeb gorbušas nārsts Norvēģijas teritoriālajos ūdeņos nobiedējis vietējos zvejniekus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu nrk.no.
Izdevums atzīmēja, ka viens no zvejniekiem laša vietā nedēļas laikā izzvejojis vairāk nekā 35 kuprlašus. Viņš pieļāva, ka tik liels kupraino lašu skaits var novest pie ekoloģiskas katastrofas un upju piesārņojuma.
Baltijas jūra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2018
Lietuvā Baltijas jūras krastā zvejnieku dēļ izmirst retu sugu putni
Norvēģu zinātnieki uzskata, ka kuprlasis izspiež lasi un foreli, tādējādi kaitējot dabiskajam līdzsvaram. Pēc nārsta, izlaidis miljoniem mazuļu, kuprlasis drīz vien iet bojā, un to atliekas piesārņo ūdenstilpes.
Ekosistēmā kuprlasis konkurē ar Atlantijas lasi un foreli. Eksperti apgalvo: ja tūkstošiem kuprlašu nonāks upju augštecēs kopā ar simtiem lašu, zivju starpā sāksies konkurence par ēdamo ar neveiksmīgu iznākumu.
Par tuvojošos ekoloģisko katastrofu zinātnieki vaino PSRS, kas aizvadītā gadsimta 50. gados īstenoja eksperimentu – audzēja vērtīgās zivis savā teritorijā. Šim nolūkam kuprlaša mazuļi tika izlaisti Kolas pussalas upēs, kas ietek Baltajā jūrā netālu no Barenca jūras.
Ziņu lente
0