Latvijā

Rīgas mežos šovasar fiksēti 47 ugunsgrēki

© AFP 2023 / RODGER BOSCHЛесной пожар бушует на склонах Столовой горы
Лесной пожар бушует на склонах Столовой горы - Sputnik Latvija, 1920, 30.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mežos joprojām saglabājas paaugstināta ugunsbīstamība, visbīstamākie ir purvi.
RĪGA, 30. jūlijs - Sputnik. Šovasar pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Meži" apsaimniekotajās teritorijās fiksēti 47 mežu ugunsgrēki, to rezultātā izdeguši meži un jaunaudzes 35 ha platībā, ziņo uzņēmuma mājaslapa.
Bīstamākais un postošākais bija Garkalnes meža ugunsgrēks, kura laikā izdega 21 ha liela teritorija. Provizoriskās aplēses liecina, liesmu radītie materiālie zaudējumi ir vairāki simti tūkstoši eiro, jo izdega ne tik vien mežs, bet arī 16 ha jaunaudzes.
Deg ēka Keiptaunas universitātes kopmītņu teritorijā, DĀR  - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Foto
Keiptauna liesmās: mežu ugunsgrēks pārņēmis vienu no septiņiem dabas brīnumiem
Stiprā vēja dēļ liesmas izplatījās koku galotnēs vairāku desmitu metru augstumā. Šādus ugunsgrēkus ir ļoti sarežģīti dzēst. Garkalnes ugunsgrēka laikā liesmas pietuvojās ekstremāli tuvu dzīvojamām ēkām – apmēram 70 metru tuvumā.
Lai gan kopumā līdz šim ar ugunsgrēkiem izdevies veiksmīgi tikt galā, mežos vēl saglabājas paaugstināta ugunsbīstamība. Sakarā ar to Latvijas iedzīvotājus aicina uzvesties atbildīgi.
"Arī pēc pirmajiem lietiem meži ir sausi kā tuksnesis. Vismazākā dzirkstele, nomests izsmēķis, sērkociņš, stikla lauska var izraisīt bīstamu ugunsgrēku, kura izplatību veicinās stiprie un mainīgie šīs vasaras vēji," stāsta "Rīgas Meži" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.
Морж на льдине у берегов одного из островов архипелага Земля Франца-Иосифа. - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Viedoklis
"Arktikas transformācija rit pilnā sparā". Kāpēc ziemeļos kļūst siltāks
"Šobrīd visbīstamākie ir purvi. Mūsu pārraudzībā ir vairāk nekā 3 tūkstoši ha purvu, kuri šīs vasaras saulē un vējā ir pamatīgi izkaltēti. Pagaidām mums tos ir izdevies nosargāt, taču tagad ir aktīvais sēņu un ogu laiks. Tādēļ aicinu, ejot mežā, būsim atbildīgi pret dabu, dzīvniekiem un līdzcilvēkiem! Purvu ugunsgrēki var gruzdēt līdz pat pirmajiem sniegiem; tos likvidēt ir visgrūtāk," viņa piebilda.
Pēdējā laikā Latvijā notika divi lieli purvu ugunsgrēki: Pemmes purvā Siguldas novadā un Ozolu purvā Kuldīgas novada Rendas pagastā.
Pēc Valsts meža dienesta datiem šogad Latvijā kopumā nodzēsti 354 meža ugunsgrēki.
Ziņu lente
0