Pasaulē

Krievija cer uz pareizu lēmumu par latviešu leģionāriem veltīto pieminekli Beļģijā

© Foto : facebook / Kristaps Gulbis sculpture / Latvijas stāvstrops Памятник латышским легионерам Кристапса Гулбиса
Памятник латышским легионерам Кристапса Гулбиса - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beļģijas pilsētas vadība varētu lemt par Waffen SS latviešu leģionāriem veltītā pieminekļa nojaukšanu. Krievija uzskata, ka tāds lēmums būtu taisnīgs.
RĪGA, 27. jūlijs - Sputnik. Krievija cer uz Beļģijas varasiestāžu pareizu lēmumu jautājumā par 2018. gadā uzstādītā latviešu leģionāriem veltītā pieminekļa nojaukšanu, Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova informēja brīfingā.
Zaharova atgādināja, ka Krievija nosoda nacistu līdzskrējēju un kolaboracionistu glorifikāciju jebkādā formā, un atzīmēja: aicinājumi nekavējoties demontēt "cilvēknīdēju konstrukciju" izklausās taisnīgi.
Историк Влад Богов - Sputnik Latvija, 1920, 01.11.2020
Latvijas vēstures melnās lappuses: soda bataljoni un Waffen SS leģionāri
"Ceram, ka beļģu vietējās varasiestādes pieņems pareizu lēmumu, kas būs taisnīgs no vēsturiskā viedokļa pret Otrā pasaules kara upuru miljoniem," atzīmēja Zaharova.
Viņa norādīja, ka vietvaru loģika, pieņemot lēmumu par šī pieminekļa uzstādīšanu, ir briesmīga.
Waffen SS latviešu leģionāriem veltītais piemineklis bija uzstādīts 2018. gada septembrī Zedelgemas pilsētā, bijušās britu karagūstekņu nometnes vietā, kur pēc Otrā pasaules kara tika turēti latviešu esesieši.
Stropa veidā no bronzas izlietais piemineklis klāts ar zaļu apsūbējumu un rotāts ar apzeltītām bitēm no nerūsējošā tērauda. Zedelgemas 2227 koncentrācijas nometnē atradās 15 tūkstoši latviešu kareivju, un tikpat daudzas bites skulptors Kristaps Gulbis atainoja stropā.
Eirodeputāte Inese Vaidere nesen pastāstīja, ka pēdējā laikā izskanējis ierosinājums nojaukt pieminekli. Tā pamatā ir arguments – latviešu leģionāriem veltītais piemineklis godina nacistu kolaboracionistus. Zedelgemas pašvaldība nolēmusi mainīt Brīvības laukuma nosaukumu, kā arī mainīt plāksnīti, kas uzstādīta uz pieminekļa.
Eiropas Parlamenta vēsturiskās piemiņas grupas deputāti ar Vaideri priekšgalā nosūtījuši vēstuli pilsētas vadībai ar lūgumu saglabāt pieminekli.
Latviešu SS leģionu nacistiskā Vācija saformēja Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. 1943. gada 24. martā Heinriks Himlers izdeva pavēli, kurā definēja: latviešu leģions ir apkopojošs termins – latvieši, kuru dienests notiek visās Waffen SS latviešu militārajās vienībās, ieskaitot policijas bataljonus.
Nirnbergas procesā – tiesā par galvenajiem nacistu kara noziedzniekiem - SS, tāpat kā SD, Gestapo un Vācijas nacionālsociālistiskā partija atzītas par noziedzīgām organizācijām. Par noziegumiem pret cilvēcību atzīta koncentrācijas nometņu radīšana, kas tika organizētas arī ar SS spēkiem.
Ziņu lente
0