Latvijā

Mobings vai bulings? VVC sniegusi ieteikumus vārdu lietošanai latviešu valodā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasЛюди с мобильными телефонами
Люди с мобильными телефонами  - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādu vārdu labāk izmantot latviešu valodā, lai apzīmētu emocionālo vardarbību? Latvijas Valsts valodas centrs ticis galā ar šo problēmu.
RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Ko darīt, ja latviešu valodā jāapspriež mobings un bulings? Uz šo jautājumu atbildēja Latvijas Valsts valodas centrs (VVC), ziņo Bb.lv.
Atgādinām, ka mobings ir psiholoģiskas vardarbības forma kolektīvā, kas vērsta pret darbinieku ar mērķi viņu pazemot un panākt viņu atlaišanu. Bulings — kad bērns vai bērnu grupa atklāti agresīvi uzvedas pret citu bērnu, pastāv spēku nevienlīdzība un upuris demonstrē, ka tas viņu aizskar.
Калькулятор института финансов Swedbank - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Latvijā
Ārvalstu domēns no latviešu valodas neatbrīvo: VVC atbild uz kritiku
Kopumā abi šie vārdi atspoguļo emocionālo vardarbību pret personību. Latvijas VVC tomēr iesaka latviešu valodā lietot vārdu "mobings".
Jautājumu par mobingu un bulingu Valsts valodas centra ekspertu komisija apsprieda 9. jūnijā.
Eksperti nolēma, ka psiholoģiskā terora kolektīvā apzīmēšanai latviski labāk būtu lietot vārdu "mobings".
Pēc komisijas domām vārds "mobings" jau nostiprinājās latviešu valodā, turklāt eksperti uzskata šo vārdu par ietilpīgu.

"QR code" un "lockdown"

Vēl agrāk VVC ticis galā ar terminiem "QR code" un "lockdown". Tiesa, tajos gadījumos runa bija tikai par vārdu atveidi latviešu valodā. Rezultātā Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija nolēma, ka "QR code" latviski būs "kvadrātkods". Bet jēdzienu "lockdown" Valsts valodas centra speciālisti iesaka atveidot, kā "stingra izolācija mājoklī".
Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda aptuveni 37% valsts iedzīvotāju. Saskaņā ar Latviešu valodas aģentūras 2016. gada pārskatu, aptuveni 90% Latvijas nacionālo mazākumtautību zina valsts valodu.
Bankas karte - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Latvijā
Kur ir latviešu valoda? VVC soda uzņēmējas interneta veikalu
Neraugoties uz to, it kā pastāvošo draudu latviešu valodai dēļ pret krievu valodu regulāri tiek ieviesti ierobežojumi.
Valsts valodas lietojumu kontrolē Valsts valodas centrs (VVC). Tas pievērš uzmanību politiķiem, kuri pārlieku bieži lieto krievu valodu un slikti pārvalda latviešu valodu, uzņēmēji, kuri izvieto izkārtnes citās valodās, uzņēmumi un organizācijas, kas izsūta bukletus citās valodās, darbinieki, kuri ar klientiem nerunā latviski, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi un bērnu rotaļlaukumi.
Ziņu lente
0