Latvijā

Ārvalstu domēns no latviešu valodas neatbrīvo: VVC atbild uz kritiku

© Sputnik / collage Sputnik/Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasКалькулятор института финансов Swedbank
Калькулятор института финансов Swedbank - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs paskaidroja, par ko piespriests sods Latvijas uzņēmējas interneta veikalam: ja uzņēmums reģistrēts Latvijā, nekāds domēna vārds no latviešu valodas neatbrīvo.
RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Stāsts par naudas sodu 500 eiro apmērā interneta veikalam, kura vietnē nebija informācijas un preču apraksta latviešu valodā, turpinās.
Atgādināsim, ka uzņēmējas Irinas Kuzminas publikācija ar lūgumu palīdzēt guva plašu atbalsi sociālajos tīklos. Īpaši asi reaģēja biznesa pārstāvji, jo, izrādās, tādu sodu var saņemt liels skaits sekmīgu uzņēmumu, kuri nodarbojas ar eksportu, taču viņu vietnēm nav latviešu valodas versijas.
Гвардеец позирует для фото с туристами в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2020
Te jums nav Anglija: Londonas mēra vēstule izraisa sašutumu Twitter latviešu segmentā
Irina pastāstīja, ka VVC sodījis uzņēmumu par 500 eiro, jo informācija vietnē ir sniegta tikai svešvalodā (angļu valodā), tādējādi pārkāpjot Valsts valodas likumu (vietnē publicētā informācija ir uzskatāma par sabiedrības informēšanai paredzētu publiski pieejamu informāciju).
"Diemžēl brīdinājumu nebiju saņēmusi laicīgi (jo Latvijas pasts piegādāja ierakstīto vēstuli sargam biroju ēkā) un noteikta termiņā neiesniedzu paskaidrojumus vai lūgumus, līdz ar to lietas izskatīšana notika bez papildus informācijas no manas puses.
Kad sods jau tika piemērots, iesniedzu VVC sūdzību ar papildus informāciju par mērķa tirgiem (ārpus Latvijas), izrakstu par pasūtījumiem, par to ka nesaņemu brīdinājumu laicīgi un nevarēju iesniegt info līdz lietas izskatīšanas utt, kā arī lūgumu samazināt sodu, tomēr 5. jūlijā saņēmu lēmumu par sūdzības noraidīšanu, īsi "pie atbildības saucamās personas pārstāve nokavējusi termiņu, nelūdzot to termiņu pagarināt, tā vietā izvēloties maldināt centru par lēmuma (brīdinājuma) paziņošanas un saņemšanas faktu" ar pievienotu izrakstu no Latvijas pasta par vēstules piegādāšanu (pēc fakta - pret biroju ēkas sarga parakstu kurš nav nekāda gadījumā pilnvarots saņemts pasūtījumus adresētus uzņēmumam). Un tad atsauce, ka tā kā visa papildus informācija netika iesniegta līdz lietas izskatīšanas, tad "tie materiāli centra ieskatā nav vērtējami un atzīstami par atbildību mīkstinošiem apstākļiem", atcerējās uzņēmēja.
Bankas karte - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Latvijā
Kur ir latviešu valoda? VVC soda uzņēmējas interneta veikalu
Tomēr padoties Irina nevēlas, tāpēc taujā:
"Vai kādam bija līdzīga situācija un vai pastāv iespēja pierādīt, ka prasība uzturēt vietni latviešu valodā ir nepamatota?" vaicāja uzņēmēja.

Sods tiks pārsūdzēts tiesā

Skandalozo incidentu komentēja VVC darbinieki.
"Valsts valodas centrs paskaidro, ka uzņēmumi, kuri savu darbību ir reģistrējuši Latvijā un piedāvā preces vai pakalpojumus iegādāties Latvijas patērētājiem, ietilpst Valsts valodas likuma tvērumā.
Uzņēmums var tikt administratīvi sodīts, ja tas savā darbībā pārkāpj Valsts valodas likuma normas, proti, tirdzniecības vietās vai interneta veikalos nenodrošina patērētājiem iespēju saņemt vispusīgu un pilnīgu informāciju par preci vai pakalpojumu. Jebkurš uzņēmums var atrast ar savu darbības nozari vai produktu saistītu domēna paplašinājumu, tādēļ kļūdaini ir uzskatīt, ka Latvijā reģistrēta uzņēmuma interneta veikala domēna paplašinājums .com atbrīvo uzņēmumu no pienākuma informāciju par preci vai pakalpojumu Latvijas patērētājiem sniegt valsts valodā," VVC atbildēja kādam sašutušam Twitter lasītājam.
Diskusijā iesaistījās arī Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji. Tiesa, arī viņi nekādi nevarēja mierināt biznesa pārstāvjus.
"Aicinām uzņēmējus rūpīgi sekot līdz normatīvo aktu prasībām. Gadījumos, ja kāda norma šķiet nepamatota, aicinām vērsties Ekonomikas ministrijā vai pie citām valsts pārvaldes institūcijām ar konkrētiem priekšlikumiem kā uzlabot uzņēmējdarbības vidi," skandalozo stāstu komentēja Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji.
Spriežot pēc komentētāju reakcijas, VVC un LIAA atbildes nebija apmierinošas – kritika turpinājās.
"Vērsties pie Ekomikas ministrijas ar priekšlikumiem kā uzlabot uzņēmējdarbības vidi kamēr VVC to grauj? Tāda sajūta, ka valsts iestādes savā starpā vispār nesadarbojas," atzīmēja Ēriks.
"Ja kāds te uztaisītu mūsu skype, tad VVC tādu vājprātu taču nepieļautu un liktu no sākuma pārtulkot latviski," sarkastiski secināja Māris Antons.
Vakar interneta veikala www.pompidoo.com saimniece paziņoja, ka ar advokāta palīdzību sagatavots iesniegums tiesā. Viņa pateicās visiem par palīdzību un padomiem.
"Zinot, ka manu pieredzi pamanīja gan iestādes, gan arī valstī labi zināmas personas, es ļoti ceru, ka šis precendents varētu palīdzēt arī citiem uzņēmumiem, orientējošiem uz pasaules tirgus," norādīja Irina Kuzmina.
Ziņu lente
0