Latvijā

Rīgā vēlas aizliegt putnu barošanu, bet Tallinā – atļaut

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Парке Победы в Риге цветет сакура
В Парке Победы в Риге цветет сакура - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallinā aizliegts barot savvaļas dzīvniekus un putnus, bet Rīgā atļauts.
RĪGA, 13. jūlijs - Sputnik. Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv uzsākta parakstu vākšana par administratīvās atbildības ieviešanu par putnu barošanu Rīgā.
Iniciatīvas autors Deniss Žuridovs norāda, ka putnu barošanas dēļ cieš gan balkoni, gan pagalmos novietotās automašīnas, gan tiek sabojāts garāmgājēju apģērbs, gan pagalmi un soliņi ir vienos putnu mēslos. Ornitologi pastāvīgi brīdina, ka no šādas barošanas cieš arī paši putni.
Городские чайки в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2020
Kā putns uz jumta "sveicienu" atstāj, tā iet ar lāpām! Rīgā sākas cīņa par kaijām
Pēc viņa domām, Rīgas pilsētas pašvaldībai jāiekļauj pilsētas kārtības noteikumos aizliegums pilsētas teritorijā barot putnus. Šāda prakse ir jau vairākās Eiropas pilsētās. Iespējams, ka tādā gadījumā lieki nepiebarotie putni atgriezīsies pie jūras un vairs netraucēs pilsētniekiem.
Tāpat Žuridovs atgādina par ornitologu brīdinājumu, ka savvaļas putnus nedrīkst barot ar maizi, bet pārsvarā putnu barošanai izmanto tieši maizi.
"Gulbis vispār ir veģetārietis - tam pilnīgi pietiek ar zāli, aļģēm, planktonu un mazajiem kukaiņiem, kas ūdeņos ir pārpārēm. Ja gulbjus ar maizi baro jau no bērnības, tad tie kļūst no tās atkarīgi, tāpēc cilvēku klātbūtnē mēdz būt pat agresīvi, pieprasīt tos barot un uzbrukt cilvēkiem," Žuridovs norādīja.
Ja iniciatīva savāks 2000 parakstu, tā tiks nodota izskatīšanai Rīgas domē.
Tallinas labiekārtošanas noteikumi jau liedz barot savvaļas dzīvniekus un putnus, taču zooaktivisti šādai kārtībai nepiekrīt, ziņo ERR.
Чайка у шпиля Домского собора - Sputnik Latvija, 1920, 25.06.2020
Rīgai uzbrūk kaijas: sašutušie rīdzinieki aktivizējuši balsojumu pret putniem
Igaunijas Dzīvnieku aizsardzības savienības valdes locekle Pille Tēza uzskata, ka pilsētā dzīvojošie putni un dzīvnieki ir atkarīgi no cilvēka un totāla aizlieguma vietā būtu vērts padomāt par apzinātu pieeju.
"Manuprāt, jautājums ir jārisina sadarbībā ar Vides departamentu, Ornitoloģisko sabiedrību, speciālistiem. Jāiemāca cilvēki, kā n kad jābaro un jāpadomā, kur varētu ierīkot vietas barošanai," stāsta Tēza.
Meža dzīvnieku biedrības valdes locekle Virge Visujalga atgādināja, ka barošana var kaitēt savvaļas dzīvniekiem: "Lielākā problēma ir piens. Cilvēki domā, ka dzīvniekiem jādod govs piens, bet tas viņiem var beigties ar nāvi."
Ziņu lente
0