Kā putns uz jumta "sveicienu" atstāj, tā iet ar lāpām! Rīgā sākas cīņa par kaijām

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийГородские чайки в Риге
Городские чайки в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Facebook lasītājs aicinājis rīdziniekus izturēties žēlsirdīgāk pret dabu, nevis linčot kaijas – putni ne pie kā nav vainojami.

RĪGA, 6. jūlijs - Sputnik. Nesen rīdzinieki atsauca atmiņā petīciju portālā Manabalss.lv, kas publicēta jau 2017. gadā. Petīciju, ko sagatavojis Andis Lācis, ierosina rīdziniekiem atbrīvoties no kaijām, kas skaļi kliedz, rakņājas atkritumu tvertnēs un rada dažādus traucēkļus.

Lācis aicināja izmantot kaut kādus tehniskus līdzekļus, kas palīdzēs atbiedēt putnus. Tie varētu būt skaņas signāli vai mehānismi, kas reaģēs uz kaijām ar detektoru palīdzību, atgādināja Mixnews.lv.

Kopš brīža, kad petīcija atkal atausa atmiņā, tā savākusi vēl vairākus simtus balsu – līdz 821, lai arī kopš 2017. gada bija iestrēgusi pie 344 parakstiem.

Чайка у шпиля Домского собора - Sputnik Latvija
Rīgai uzbrūk kaijas: sašutušie rīdzinieki aktivizējuši balsojumu pret putniem

Vienlaikus cilvēki aicina pielikt punktu kaiju diskriminācijai. Piemēram, grupā "Imanta/Иманта" Facebook kās lietotājs raksta:

"Visi mīl dabu un dzīvniekus, kad skatās mīļus video... Bet tiklīdz kaka nokrīt uz jumta, uzreiz iet ārā (ar lāpām)! Jūs esat divkoši! Tā ir daba, kurā mēs dzīvojam, ne otrādi! Protams, arī barošanai jābūt saprātīgai... tai nav jāpārvēršas par trakumu! Taču tas nav iemesls, lai atbrīvotos no tiem, kuri nespēj sevi aizstāvēt! Vārdu sakot, draugi! Neesiet tik nežēlīgi... Darbu dzīvē pietiek visiem... bet mēs visu uzveļam putniem! Sargiet savus nervus... (Putniņam katrs var nodarīt pāri!)"

Citi lasītāji komentāros atzina, ka paši sagrāvuši ekosistēmu. Kaijām patiesībā ir jādzīvo jūrā, nevis jāmeklē uzturs atkritumu tvertnēs pilsētā un jāvij ligzdas uz daudzstāvu māju jumtiem.

Jāpiebilst, ka jau 2018. gadā Rīgas pašvaldības portālā skaidroja, ka kaijas apmetušās Rīgā, jo dzīve līdzās cilvēkiem nodrošina tām daudz labvēlīgākus apstākļus nekā dabā.

Pašvaldība atzīmēja, ka Rīgas mikrorajonu iedzīvotājus kaitina kaiju kliedzieni, viņi bieži sūdzējas pašvaldībā. Tomēr nekādi līdzekļi cīņā ar trokšņainajiem spārnaiņiem līdz šim nav izdomāts.

PSRS laikā kaiju populācija tika kontrolēta, ligzdas no jumtiem tika aizvāktas. Putnik bija spiesti izvēlēties citas vietas mājoklim.

Tāpat putnu izvākšanos no pilsētām sekmēja arī attīstītā zvejniecība. Kaijas pārtika no zivīm pie jūras, taču tagad ir spiestas meklēt uzturu atkritumu tvernēs vai gaidīt želsirdību no pilsētniekiem.

Ziņu lente
0