Krievijā izskanējušas versijas ar igauņu konsula-izlūka operācijas izgāšanos

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasГлавный редактор журнала "Национальная оборона" Игорь Коротченко
Главный редактор журнала Национальная оборона Игорь Коротченко - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts aizsardzības jautājumos Igors Korotčenko pastāstīja, pie kādiem slēdzieniem nonācis lietā par Igaunijas diplomāta aizturēšanu Sanktpēterburgā.
RĪGA, 11. jūlijs – Sputnik. Igaunijas konsula Marta Letes aizturēšana Sanktpēterburgā ir Krievijas specdienestu operācijas sekmīgs iznākums. Incidenta detaļas atklāja pazīstamais militārais eksperts no Krievijas, Aizsardzības ministrijas Sabiedriskās padomes loceklis Igors Korotčenko, stāsta Sputnik Meedia.
Pēc viņa domām, Tallinas histērija par diplomāta aizturēšanu ir saprotama, tomēr nepamatota, jo tādas izgāšanās ir parasta lieta jebkuras valsts specdienestu praksē. Šajā gadījumā Krievijas pretizlūkošanas dienests apspēlējis Igaunijas izlūkdienestu.
Флаги Эстонии и России - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Baltijā
Tas viss vērsts pret ES: Igaunijas ĀM skaidroja konsula aizturēšanu Pēterburgā
"Igauņu diplomāts, patiesībā – maskējies izlūks, organizēja operāciju, lai izveidotu sakarus ar vienu no saviem informācijas avotiem, un šīs kombinācijas brīdī Krievijas pretizlūki viņu aizturēja," eksperts pastāstīja YouTube kanālā "Pravda.Ru".
Korotčenko atzīmēja, ka tādas kombinācijas apstākļos ir tikai divas izgāšanās versijas. Viena no tām – FDD kādu laiku jau novērojuši ārvalstu diplomātu-izlūku un viņa aģentu.
"Un viņus saņēma pašā intīmākajā brīdī, kad aģents nodod materiālus savam kuratoram izlūkošanas operācijas laikā," paskaidroja militārais eksperts.
Otrā gadījumā, pēc viņa vārdiem, "aģentu" sagatavoja un ar igauņu diplomātu saveda Krievijas specdienesti – tas bija slazds, kurā igauņu izlūks iekrita.
"Specdienestu praksē ir tāds standarta paņēmiens, kad atklātam izlūkam tiek pievests cilvēks, kurš piedāvā savus aģenta pakalpojumus. Ārvalstu izlūkdienests stājas noteiktās attiecībās ar viņu, bet pēc tam "peļu slazds" aizkrīt ciet."
Igors Korotčenko
Aizsardzības ministrijas Sabiedriskās padomes loceklis
Speciālists konstatēja, ka tagad grūti spriest, kurš variants izspēlēts gadījumā ar igauņu konsulu-izlūku, tomēr nav ne mazāko šaubu: Krievijas FDD bija tēraudcieti pierādījumi pret Leti.
"Tas ir parasts spiegu stāsts. Tie bijuši jau simtiem un būs vēl simtiem," secināja Korotčenko.

Nav labi jokot par igauņiem

Komentējot sociālajos tīklos publicētās ironiskās replikas par igauņu specdienestiem, Korotčenko norādīja, ka tās ir nevietā.
"Gribu teikt, ka tāda attieksme ir kļūdaina. Mums jāsaprot, ka aizvadīto trīsdesmit gadu laikā Igaunija kļuvusi par sekmīgāko no visām Baltijas valstīm," teica speciālists, un konstatēja: panākumi atspoguļojas arī specdienestu darbā.
Консул генерального консульства Эстонской Республики в Санкт-Петербурге Март Лятте - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Baltijā
Krievijas FDD aizturējis Igaunijas konsulu Sanktpēterburgā
"Viņi ir mazi, kompakti. Igaunijā ir ārējā izlūkošana Aizsardzības ministrijas paspārnē. Ir arī patstāvīgs pretizlūkošanas dienests – Drošības policija (KaPo). Tie ir visai profesionāli specdienesti, kas organizē pārdrošas operācijas Krievijas teritorijā," paskaidroja Korotčenko.
"Neapšaubāmi, igauņu konsuls ir profesionāls izlūks. Viņš devās aģentūras operācijā, kas, domājams, bija pamatota ar kaut kādu legālu ieganstu... Tomēr jēga ir viena: slepenu materiālu saņemšana," piebilda militārais eksperts.
Iepriekš vēstīts, ka Krievijas FDD darbinieki Sanktpēterburgā noziegumā vietā aizturēja Igaunijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā konsulu Martu Leti. Diplomāts aizturēts brīdī, kad saņēma no Krievijas pilsoņa slepenus materiālus.
Ziņu lente
0