Pentagons pastāstījis par F-35 kritiskajiem defektiem

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti norāda, ka ASV piektās paaudzes iznīcinātājam F-35 piemīt kritiskas kļūdas, kas ne vien būtiski apgrūtina tā ekspluatāciju, bet arī neatbilst līgumā norādītajiem tehniskajiem standartiem.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Pentagons konstatējis, ka ASV ražotajam piektās paaudzes iznīcinātājam F-35 piemīt kritiskas problēmas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu izdevumā Defense News, kas veltīts resora pārskatam.

Daudzfunkcionālais iznīcinātājs MiG-31 ar hiperskaņas raķeti Kinžal - Sputnik Latvija
Analogu nav: ASV atzinušas, ka Krievijas bruņojums ir unikāls

Izmēģinājumu laikā karavīri secināja, ka F-35B ar minimizētu pacelšanās joslu un vertikālās nosēšanās funkciju varēs nokalpot tikai 2100 stundas gaisā – aptuveni ceturto daļu no gaidāmā ekspluatācijas laika (8000 stundas). Tātad daļa lidmašīnu, kas izmaksā gandrīz 100 miljonus dolāru par katru, tiks norakstītas jau 2026. gadā, vēsta izdevums.

Tāpat eksperti uzskata, ka F-35A iebūvētā ložmetēja precizitāte ir nepieņemama un neatbilst līgumā minētajiem tehniskajiem standartiem.

Atvaļinātais ASV GKS ģenerālmajors, ekspluatācijas izmēģinājumu direktors Roberts Behlers paziņoja, ka lidaparātā konstatētas nopietnas kļūdas programmatūrā.

"Kompānijas Lockheed Martin izstrādātā autonomā loģistikas informācijas sistēma (ALIS), kas paredzēta tehniskās apkalpošanas un pilotēšanas operāciju efektivitātes palielināšanai, vēl joprojām nedarbojas pienācīgi," – viņš atzīmēja.

ASV Aizsardzības ministrijas Ekspluatācijas izmēģinājumu un vērtējuma nodaļas darbinieki uzsvēra, ka ALIS sniegtie dati bieži ir nepilnīgi vai absolūti kļūdaini. Speciālisti uzskata, ka "stresa apstākļos" tas var mazināt iespējas ātri reaģēt uz pretinieku.

Vēl vairāk, eksperti norādīja, ka sistēmas ekspluatācija ir neērta – automatizētās funkcijas bieži pieprasa manuālu ievadi, savukārt datu korektūra aizņem ilgu laiku. Rezultātā lidojuma sākums tiek atlikts vai pat atcelts.

Militārās mācības Vācijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācu mediji: lielākā daļa Vācijas militārās tehnikas ir nederīga

Pērnā gada oktobra nogalē Pentagons apturēja aptuveni divdesmit iznīcinātāju F-35 lidojumus degvielas sistēmas problēmu dēļ. Mēnesi iepriekš ASV Aizsardzības ministrija arī apturēja šī tipa lidaparātu ekspluatāciju, lai izpētītu iespējamās disfunkcijas pēc F-35 avārijas Dienvidkarolīnā.

Aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Patriks Šanahans F-35 raksturoja ar necenzētām frāzēm un paziņoja, ka korporācija Lockheed Martin nezina, kā īstenot 5. paaudzes iznīcinātāja izstrādes programmu.

Lockheed Martin F-35 Lightning II izstrādes programma ir visdārgākā bruņojuma ražošanas vēsturē – Savienotās Valstis tai iztērējušas gandrīz pusotru triljonu dolāru. Izstrādātāji pārsnieguši sākotnēji plānotos izdevumus par simtiem miljardu dolāru, bet iznīcinātājs nonācis ierindā septiņus gadus vēlāk nekā plānots.

Ziņu lente
0