Viedoklis

Mācības "Sea Breeze 2021": lielas konfrontācijas pažobele

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие отрабатывают действия против захвата кораблей в Черном море в рамках международных учений Sea Breeze
Военнослужащие отрабатывают действия против захвата кораблей в Черном море в рамках международных учений Sea Breeze - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Sea Breeze 2021" atgādina rituālus dančus ar šķēpiem, kuru mērķis ir primitīva Krievijas iebiedēšana.
Savienoto Valstu un NATO mācības Melnajā jūrā "Sea Breeze 2021", kurās iesaistīta Ukraina un citi reģionālie satelīti, atspoguļo Rietumu augošo konfrontāciju ar Austrumiem, kā arī absolūto bezatbildību un globālo ievainojamību – to rāda valstis, kas iniciējušas bruņotu konfrontāciju ar Krieviju, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
28. jūnijā Melnās jūras ziemeļrietumu daļā sākās ASV JKS, Ukrainas un 30 citu valstu ikgadējās mācības "Sea Breeze 2021". Tās turpināsies līdz 10. jūlijam. Manevros iesaistīti 32 kuģi, 40 lidaparāti un pieci tūkstoši karavīru, ieskaitot 18 speciālo operāciju komandas. Kijevā mācības uzskata par pašām vērienīgākajām kopš to sākuma (no 1997. gada). Tomēr katra dalībvalsts vidēji atsūtījusi tikai 80 karavīrus, jo puse no pieciem tūkstošiem ir ukraiņi.
Нидерландский фрегат Evertsen - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Viedoklis
Krievija pārmācījusi vēl vienu NATO kuģi. Kas notiek Melnajā jūrā
Lielais skaits poligonu un kuģu nenodrošina augstu tehnoloģisko līmeni un lielu grupējuma militāro spēku. Nopietns raķešu bruņojums ir tikai "flagmanim" – amerikāņu eskadras kuģim "Ross" (tips – "Arleigh Burke") – līdz 56 spārnotās raķetes "Tomahawk" ar darbības rādiusu līdz 1600 km. Relatīvi mūsdienīgajam britu eskadras kuģim "Defender" ir PGA raķešu kompleksi, savā kuģu klasē to uzskata par visvājāk bruņoto. Ukrainas "moskītu flote" un citu sabiedroto no Melnās jūras apkaimes novecojušie kuģi ir tikai relatīvi cīņas un kuģošanas spējīgi.
"Sea Breeze 2021" atgādina rituālus dančus ar šķēpiem, kuru mērķis ir primitīva Krievijas iebiedēšana.
Saskaņā ar ASV JKS 6. operatīvās flotes datiem, mācību gaitā tiks izspēlētas darbības pret zemūdenēm un pretgaisa aizsardzība, desanta izsēdināšana, proti, karadarbība jūrā, gaisā un uz sauszemes – Nikolajevskas, Hersonas un Odesas apgabalos (ieskaitot Dunajas upes deltu). Sabiedrotie plāno "noslīpēt mijiedarbību un paplašināt savas iespējas" operācijā ar mērķi reaģēt uz reģionālo krīzi (ar manāmu Donbasa akcentu).
Nesen Pentagons paziņoja, ka "Sea Breeze 2021" atbildīs starptautiskajām tiesībām, un tas rada bažas. Iepriekš britu eskadras kuģis "Defender" kļūdaini traktēja ANO Jūras konvenciju (1982. gads), "miermīlīga pārgājiena" tiesības un 23. jūnijā pārkāpa Krievijas robežas pie Krimas krastiem. FDD robežsargi un Krievijas Melnās jūras flotes aviācija stingri atbildēja uz provokāciju – koriģēja "Defender" kursu ar artilērijas uguni un bumbām kursā. Iespējams, pēc šī brīdinājuma briti un citu alianses kuģi pārtrauks tīšām "putrot krastus" un izspēlēt Melnajā jūrā kaut kādas "abordāžas darbības" ar speciālo operāciju spēkiem. Krievija ar bumbām apstiprināja, ka ir gatava militārai sadursmei ar NATO, un tā ir slikta ziņa Kijevai.
Военнослужащие во время практического розыгрыша ведения боя по удержанию оборонительных рубежей в рамках совместных стратегических учений вооруженных сил России и Белоруссии Запад-2017 на Осиповичском полигоне в Могилевской области. - Sputnik Latvija, 1920, 27.06.2021
Viedoklis
"Divas armijas vienā saiknē": Krievija un Baltkrievija kaut ko iecerējušas
KF Melnās jūras flote kontrolē manevrus "Sea Breeze 2021" un var operatīvi un neprognozējami reaģēt uz jebkādām "partneru" provokācijām ar visiem spēkiem un līdzekļiem. Fakts, ka dažas valstis nepiekrīt Krievijas robežu aprisēm, nepadara tās caurspīdīgas NATO spēkiem. Vēl vairāk, Krievijas JKF un GKS plānveidīgi audzē aktivitāti ASV un NATO "dziļā aizmugurē", organizē bezprecedenta mācības Vidusjūrā un Klusajā okeānā – netālu no ASV JKS bāzes Pērlhārboras (Havaju salas). Maskava nevienu neapdraud, tikai demonstrē savus argumentus Rietumu uzspiestajā dialogā "no spēka pozīcijas".

Aviācijas trieciena grupu "likvidācija"

Ja kādam Vašingronā un Briselē gribējās "dot mācību" Krievijai jūrā – apspiest un iebiedēt, viņu iecere izgāzās jau pirms incidenta ar esakdras kuģi "Defender" un pirms mācību "Sea Breeze 2021" sākuma.
Manevros netālu no Pērlhārboras karabāzes Havajās Krievijas Klusā okeāna flote (KOF) ar gvardes raķešu kreiseri "Varyag" priekšgalā sadarbībā ar tālo aviāciju sekmīgi izspēlēja nosacītā pretinieka aviācijas trieciena grupas likvidāciju ar spārnotajām raķetēm. Amerikāņus ne pa jokam satrauca "iebrukums", viņi vairākkārt pacēla gaisā savus labākos iznīcinātājus – "neredzamos" F-22 Raptor, lai sekotu Krievijas raķešu kuģu darbībām apmēram 20 jūras jūdžu attālumā no ASV piekrastes (Havajas ir Krievijas Krimas analogs, nenogremdējamais amerikāu aviācijas bāzes kuģis).
KOF izvērsa četras kuģu vienības. Raķešu kreiseris "Varyag", fregate "Marshal Shaposhnikov", lielie pretzemūdeņu kuģi "Admiral Tribuc" un "Admiral Panteleyev", trīs korvetes, vadības kuģis un citi (kopā – apmēram 20 kuģi un zemūdenes, bruņoti ar vairāk nekā simt operatīvi taktiskajām un taktiskajām raķetēm "Vulkan", "Kalibr" un "Uran") jau maijā pameta bāzi un pa dažādiem maršrutiem vienlaikus pietuvojās uzbrukuma robežai Havaju rajonā – četrus tūkstošus kilometru attālumā no Krievijas krastiem. Mācībās piedalījās arī lidmašīnas Tu-95MS un Tu-160, pretzemūdeņu aviācijas zemūdenes Tu-142M3. Mūsdienīgas, iespaidīgas, pārliecinošas bezprecedenta mācības.
Украинский военный в Донецкой области - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Viedoklis
"Ir briesmīgs scenārijs": kāpēc Rietumi savelk bruņotos spēkus Ukrainā
KOF pirmo reizi jaunākajā vēsturē organizēja mācības Klusā okeāna centrālajā daļā netālu no ASV "nenogremdējamās aviācijas bāzes" un demonstratīvi izspēlēja nosacītā pretinieka aviācijas trieciena grupas likvidāciju. Nepieciešamības gadījumā Krievijas JKF var organizēt hiperskaņas vai kodoltermisko "brīzi" jebkurā Pasaules okeāna punktā, nerunājot jau par iespēju dislocēt Krievijas jaunākās raķetes Kubā.

"Kinžali" pie NATO "mīkstās pavēderes"

Organizācijas līmeņa un potenciālā trāpījuma mēroga ziņā līdzīgas raķešu šaušanas mācības Melnās jūras flotes (MJF) kuģi sekmīgi organizēja 26. jūnijā Vidusjūrā – apmēram 15 jūdzes no britu aviācijas bāzes kuģa "Queen Elizabeth" ar tā eskortu.
Šodien Vidusjūras eskadras sastāvā strādā spēcīgākie MJF kuģi. Flagmanis – raķešu kreiseris "Moskva" bruņots ar 16 piectonnīgajām virsskaņas spārnotajām raķetēm "Vulkan". Tas paredzēts aviācijas bāzes kuģu likvidācijai. PGA kolektīvā sistēma S-300F sargā kreiseri un pārējos eskadras kuģus no aviācijas triecieniem.
Tālās darbības zonas raķešu fregates ir mazpamanāmas radaros un bruņotas ar virsskaņas spārnotajām raķetēm "Kalibr" un "Oniks" ar darbības rādiusu līdz 400 jūdzēm. Pretinieka zemūdeņu likvidācijai paredzētas torpēdas.
Projekta "Varshavyanka" modernizētās dīzeļzemūdenes (hidrokaustikas iekārtām neredzamas slepkavas Melnās un Vidusjūras dzīlēs) bruņotas ar 18 smagajām torpēdām un spārnotajām raķetēm "Kalibr".
25. jūnijā Vidusjūras austrumu daļā startēja JKF pastāvīgās operatīvās vienības spēku un GKS aviācijas kopīgas mācības, kurās piedalījās pieci kuģi, divas zemūdenes, hiperskaņas ieroču nesēji MiG-31K un tālie bumbvedēji Tu-22M3 un lidmašīnas MiG-31K (ar hiperskaņas raķetēm "Kinzhal"). Saskaņā ar mācību scenāriju, šie spēki apsargā Krievijas aviobāzi Hmeimimā un materiāltehniskās sagādes punktu Tartusā Sīrijā.
Domāju, raķešu mācību (elektroniskie) starti iespējamam pretiniekam šķita tikpat iespaidīgi kā četas 250 kg fugasa bumbas – eskadras kuģim "Defender".
Paralēli britu aviācijas bāzes kuģa "Queen Elizabeth" ieiešanai Vidusjūras akvatorijā ar desmit amerikāņu lidmašīnām F-35 uz klāja Krievija pirmo reizi pārvietojusi uz Sīriju MiG-31K ar hiperskaņas raķetēm "Kinzhal", kas spēj likvidēt jebkuru aviācijas bāzes kuģi.
Amerikāņu militārais žurnāls "Military Watch" atzīmēja: pateicoties iznīcinātāju MiG-31K dislokācijai Hmeimimas aviobāzē Sīrijā, Krievijai parādījusies iespēja vērst triecienu pa NATO visvājāk aizsargāto dienvidu flangu. Tomēr KF nemeklē konfliktus ar kaimiņiem.
Klusā okeāna flotes flagmanis – raķešu kreiseris Varyag - Sputnik Latvija, 1920, 28.06.2021
Viedoklis
Aizgājuši līdz Pērlhārborai. Ko Krievijas flote sarīkojuši Klusajā okeānā
Maskavas IX Starptautiskās drošības konferencē 23. jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins, aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un KF BS Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs raidīja "trīskāršu" brīdinājumu "partneriem" par augstu kara risku un atgādināja: "Krievijas Federācija patur tiesības pielietot kodolieročus atbildei uz kodolieroču vai cita veida masu iznīcības ieroču pielietošanu pret to vai tās sabiedrotajiem, kā arī agresijas apstākļos pret Krievijas Federāciju ar konvencionālo ieroču pielietojumu situācijā, ja apdraudēta valsts pastāvēšana." Šajā pašā dienā ANO konstatēja augošo kodolkara risku.
Ziņu lente
0