Pasaulē

Tikai vakcinācija, cita veida nav: amerikāņu virusologs par uzvaru pār Covid-19

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Pāriet pie mediju bankas Ветеринар держит в руках шприц с препаратом "Карнивак-Ков" от COVID-19 в ветеринарной клинике в Москве
 Ветеринар держит в руках шприц с препаратом Карнивак-Ков от COVID-19 в ветеринарной клинике в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Medicīnas zinātņu doktors no ASV Mihails Favorovs uzskata, ka koronavīruss ir dzimis mēģenē. Pēc ārsta domām, bez vispārējās vakcinācijas to uzvarēt neizdosies.
RĪGA, 1. jūlijs - Sputnik. Vairākās bijušās PSRS valstīs ievieš karantīnas ierobežojumus jaunu koronavīrusa paveidu izplatības dēļ. Tikai vakcinācija var apturēt šo epidēmiju, intervijā Sputnik paudis Mihails Favorovs amerikāņu epidemiologs, infekcionists, medicīnas zinātņu doktors.
"Vienīgais mehānisms, kā var apturēt pandēmiju, ne tikai epidēmiju, bet tieši pandēmiju —tas ir vakcinēties. Nekāda cita veida nav. Citādi mēs visi pārslimosim, dažādās formās – kāds pārcietīs slimību viegli, kāds mirs. Taču ar vakcīnu varbūtība saslimt un nomirt tuvojas nullei."
Mihails Favorovs
Kad reģionā, valstī vai kopienā ir daudz vakcinēto, vīruss, nokļūstot no slimnieka organisma ārējā vidē, visu laiku "satiek" tādu, kurš jau ir aizsargāts, skaidro epidemiologs. Bet vīrusa mutācija notiek tikai slimības laikā.
"Jāņem vērā, ka vīruss mutē tūkstošiem reižu dienā. Pastāvīgi parādās jaunas vīrusa daļiņas. Lielākā daļa no tām nav spējīgas vairoties, taču beigās radās tādas mutācijas, kas atšķiras no iepriekšējām. Un tāpēc tie, kas izslimojuši, nav pilnībā aizsargāti. Mēs zinām, ka no 2% līdz 5% saslimst otrreiz. Es zinu divus gadījumus, kad viens cilvēks pārslimojis trīs reizes. Jo, ja jūs esat izslimojis klasisko Vuhaņas vīrusu, tad pastāv liela varbūtība, ka jūs varat saslimt ar "Indijas" paveidu," stāsta Favorovs.
Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
Kad Latvijai pāri velsies Covid-19 "Indijas" paveida vilnis
Pēc viņa vārdiem milzīgs iedzīvotāju skaits Indijā veicina vīrusa mutācijas.
"Tāpēc vīruss visu laiku atradīs tādus, caur kuriem var izlauzties, - caur pārslimušajiem, kuriem ir zems antivielu skaits, caur tiem, kuriem pēc vakcinācijas nav izveidojušās antivielas," uzsver epidemiologs.
Turklāt speciālists atzīmē, ka pārslimušais un vakcinētais cilvēks atrodas pavisam dažādās pozīcijās: vakcīnas aizsargā labāk nekā antivielas pēc izslimošanas. Pēc viņa vārdiem, viņš šādu efektu novēro pirmo reizi - tāpat kā pirmo reizi saskaras "ar mākslīgo vīrusu, kas "aizbēdzis" no laboratorijas".
Vai var parādīties tāds koronavīrusa mutants, pret kuru antivielas nepalīdz? "Mums par to ir bažas," saka ārsts.
Вирусолог Тимаков: что скрывают врачи о коронавирусе - Sputnik Latvija, 1920, 27.06.2021
Video
Virusologs Timakovs: patiesība par vakcīnām un koronavīrusu
Tajā pašā laikā Mihails Favorovs prognozē, ka jau 2022. gada beigās cilvēkiem vairs nebūs jāvalkā maskas. Taču ceļā uz šo brīvību mums būs jāsaskaras ar mirstības pieaugumu, īpaši nākamajos pāris mēnešos. Tāpēc ir vajadzīga masveida vakcinācija, uzsver eksperts.
Ziņu lente
0