Politika

Putins un Baidens sniedza kopīgu paziņojumu pēc tikšanās Ženēvā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasVladimira Putina un Džo Baidena tikšanās Ženēvā
Vladimira Putina un Džo Baidena tikšanās Ženēvā - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un ASV prezidenti apstiprināja vienprātīgu viedokli: kodolkarā uzvarētāju nav
RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV vadītājs Džo Baidens sniedza kopīgu paziņojumu pēc tikšanās Ženēvā. Tas veltīts stratēģiskās stabilitātes jautājumiem, vēsta RIA Novosti.
"Krievija un ASV ir parādījušas, ka pat spriedzes periodos spēj panākt progresu kopīgu mērķu īstenošanā, lai nodrošinātu prognozējamību stratēģiskajā jomā, bruņotu konfliktu risku un kodolkara draudu samazināšanai," teikts dokumentā.
Tamlīdzīgu pieeju apstiprina nesenais lēmums pagarināt Līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču skaita samazināšanu.
"Šodien mēs apstiprinām vienprātību principā, kas paredz: kodolkarā nevar būt uzvarētāju, un tas nekad nedrīkst sākties," teikts kopīgajā paziņojumā.
Abu valstu vadītāji paziņoja, ka tiek sākts komplekss dialogs stratēģiskās stabilitātes jautājumā, kam jāliek pamati nākotnes bruņojuma kontrolei.
Stratēģiskās stabilitātes jomā svarīgais līgums NEW START stājās spēkā 2011. gada 5. februārī. Tas paredz, ka abām pusēm jāsamazina savi kodolarsenāli tā, lai pēc septiņiem gadiem un nākotnē bruņojuma kopskaits nepārsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 lādiņus un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.
Vladimirs Putins  - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Politika
Putins nosaucis nosacījumus, kas ļaus nosaukt sarunu ar Baidenu par veiksmīgu
Noteiktais mērķis tika sasniegts, puses uztur arsenālus noteiktajā līmenī. 2021. gada sākumā, drīz pēc Džo Baidena prezidentūras sākuma ASV līgums tika bez izmaiņām pagarināts vēl uz pieciem gadiem. Iepriekšējā administrācija kavēja vienošanās pagarināšanu, un tas draudēja ar visas stratēģiskās stabilitātes sistēmas sabrukumu.
Ziņu lente
0