Latvijā

Bāzes pensija Latvijā: kā tiks rēķināta un kas mainīsies trūcīgajiem

CC0 / freeimages / Пенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nu jau bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča paziņoja, ka bāzes pensijas ieviešana varētu kļūt par nākamo soli nabadzības mazināšanai senioru vidū.
RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Labklājības ministija plāno ieviest bāzes pensiju no 2023. gada. Maija beigās jautājumu izskatīja Senioru lietu padome. Plānots, ka bāzes pensiju izmaksās visiem pensionāriem, raksta "MK-Latvija".
Jaunā modeļa ieviešanas gadījumā pensiju sastādīs divas daļas: bāzes pensija būs noteikta kaut kādā fiksētā līmenī un tiks izmaksāta no pamata budžeta, otrā būs atkarīga no sociālajiem maksājumiem, ko cilvēki nomaksājuši valstij.
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Minimālās sociālās iemaksas neatcels: kādas izmaiņas gaidāmas no 1. jūlija
LM izstrādājusi vairākus bāzes pensijas summas aprēķina variantus. Plānots, ka tā būs piesaistīta vidējai ienākumu mediānai valstī, ko patlaban izmanto ienākumu minimālā sliekšņa un minimālās pensijas aprēķinam. Iespējams, tā būs vienlīdzīga visiem. Tomēr parādījies vēl viens variants – bāzes pensija būs atkarīga no stāža.
Precīzi skaitļi vēl nav minēti. Padomes sēdē izskanēja divi bāzes pensijas varianti: 136 eiro apmērā (tāda šobrīd ir minimālā pensija) vai 109 eiro (sociālā nodrošinājuma pabalsts). Iespējams, radīsies arī citi ierosinājumi.
Domājams, bāzes pensija, ja par to tiks lemts, parādīsies pakāpeniski, un pārejas periods var sniegties līdz 2027. gadam. Iespējams, 2023. un 2024. gg. valsts izmaksās 50% no bāzes pensijas, 2025. un 2026. gg. – 70% un 80%, un tikai 2027. gadā bāzes pensiju sāks izmaksāt pilnā apmērā.
Ja bāzes pensija tiks ieviesta, plānots atcelt minimālo pensiju.
Koncepciju plānots izstrādāt 2021. gada otrajā pusē.
Bijušās labklājības ministres Ramonas Petravičas ieskatā, bāzes pensija jāsaņem visiem pensionāriem, arī tiem, kuru pensija pārsniedz 1000 eiro. Tomēr šajā aspektā vēl gaidāmas diskusijas.
Акция протеста  Союза фермеров Эстонии. - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Tūkstošiem pensionāru Latvijā nav saņēmuši aptuveni pa diviem tūkstošiem eiro
Iespējams, bāzes pensiju varēs saņemt arī cilvēki, kam pietrūkst stāža pensijai. Patlaban viņi saņem tikai valsts sociālā nodrošināuma pabalstu, un bāzes pensijas apmērs sasniegs šo pabalstu – kā izdzīvošanai nepieciešamo minimumu.

Bāzes un minimālā: atšķirības

Olga Rajevska, Latvijas universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes pētniece, komentējot ieceri ieviest bāzes pensiju, paziņoja, ka tā ir apsveicama. Viņa paskaidroja, ar ko bāzes pensija atšķirsies no minimālās.
"Tiksim skaidrībā, kā tiek aprēķināta minimālā pensija. Šim nolūkam izmanto formulu: ņem jūsu uzkrāto pensijas kapitālu, dala ar gadiem, kas jums, domājams, vēl atlikuši (tiek ņemts vidējais rādītājs), pēc tam dala ar 12, lai saņemtu ciparu mēnesī. Ja pensijas kapitāls nav liels, pēc formulas iznāk apmēram 60 vai 70 eiro mēnesī, tad no kopējā pensiju katla (sociālā budžeta) jums pieliks naudu līdz minimālajai pensijai.
Mūsu valstī ilgu laiku nebija noteikumu, cik bieži un uz kādu aprēķinu pamata ir jāpārskata minimālā pensija, tā gadiem saglabājas neadekvāti zema. Visbeidzot, pēc pērnā Satversmes tiesas lēmuma minimālo pensiju pacēla un reizi trīs gados sola pārrēķināt. Tas jau ir liels solis uz priekšu.
Tikai ir viena aizķeršanās: pie mums jau bija liels skaits pensionāru, kuru pensija pēc formulas bija zemāka par minimālo (ik gadus – apmēram 12-13% no visiem pensionāriem), bet ar jaunajām minimālās pensijas likmēm viņu skaits ir vēl lielāks. Arī cilvēkiem, kuri lielu daļu dzīves nostrādājuši pašnodarbināto statusā un maksājuši sīkas socioālās iemaksas, pensiju vajadzēs celt līdz minimālajai uz citu pensiju sistēmas dalībnieku iemaksu rēķina.
Tātad no "kopkatla" jāsmeļ aizvien vairāk un vairāk, bet maksātāju pie mums ar katru gadu ir aizvien mazāk demogrāfijas dēļ. Tā ir daudzu novecojošu valstu, ne tikai Latvijas problēma. Citu valstu pieredze liecina, ka būs ļoti grūti risināt šo problēmu tikai ar sociālā budžeta spēkiem vien.
Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2020
Likums paredz pensiju palielināšanu janvārī, faktiski seniori savu naudu saņems vēlāk
Jāpiebilst, ka otrais pensiju līmenis gandrīz nevienā valstī nav attaisnojis uz to liktās cerības, iedzīvotāju kapitāls pensiju fondos neaug tik ātri, kā rēķināts. Jāmeklē citi risinājumi.
Bāzes pensija ļauj vienmērīgāk sadalīt ienākumus starp senioriem, proti, nekaitējot citiem sociālo iemaksu maksātājiem. Ja jums aprēķinātā pensija sastāda 50 eiro, jūs saņemsiet 50 eiro un bāzes pensiju. Ja jums aprēķināta pensija 500 eiro apmērā, jūs saņemsiet 500 eiro un bāzes pensiju," paskaidroja eksperte.
Viņa atzīmēja, ka bāzes pensijas modeli pielieto daudzas valstis, tomēr iespējamas nianses.
"Dažādās valstīs bāzes pensijas koncepcija atšķiras: kaut kur tiek ņemts vērā stāžs, kaut kur tam nav nozīmes. Kaut kur nozīme ir tam, vai pensionārs ir vientuļš, vai dzīvo ar dzīvesbiedru. Igauņi maksā bāzes pensiju no sociālā budžeta, lietuvieši – no valsts budžeta.
Polijā bāzes pensijas nav, tur pensiju sistēma ļoti līdzinās Latvijas modelim. Pie tam starpību līdz minimālajai (270 eiro) piemaksā no valsts budžeta (pie mums – no sociālā budžeta).
Somijā sistēma ir vēl sarežģītāka. Viņiem ir trīs veidu valsts pensijas: viena - apdrošināšanas, tiek rēķināta no algas, otrā – tautas, vienkārši par Somijā nodzīvotiem gadiem (to maksā tikai tiem, kam apdrošināšanas pensija nesasniedz noteiktu summu), bet trešā – garantētā pensija, paredzēta tiem, kam abu pirmo pensiju summa kopā ir mazāka par 838 eiro mēnesī (tā pienākas pat imigrantiem, kam nav nekāda stāža). Pie tam bāzes pensijas nav," pastāstīja Rajevska.
Латвиец читает журнал в поезде - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2020
Iznāca "kā vienmēr": viltīgā pensiju indeksācija

Piemērs

Pieņemsim, tagad cilvēka pensija sastāda 100 eiro. Valsts automātiski paceļ to līdz minimālajai pensijai – līdz 136 eiro, proti, piemaksā cilvēkam 36 eiro mēnesī.
Ja Latvijā ieviesīs bāzes pensiju 136 eiro apmērā, pensionārs saņems gan "bāzi", gan savu ar sociālajām iemaksām nopelnīto pensiju – 100 eiro. Tātad viņa ienākums pieaugs uzreiz līdz 236 eiro.
Bāzes pensijas ieviešanai vajadzētu celt visu pensionāru ienākumus – gan tiem, kuri saņem nelielas, gan tiem, kuri saņem vidējas vai lielas pensijas.

Solidaritātes princips

Savukārt Jānis Felsbergs, Pensionāru federācijas valdes loceklis, atzīmēja, ka patlaban valstī pensijas ir atkarīgas no tā, kādu algu cilvēks saņēmis, kādas sociālās iemaksas veicis. Taču pat algu sistēma nav sakārtota, viņš uzskata.
Vēl aizvien visai liela daļa algu (22% algu, saskaņā ar 2019. gada statistikas datiem) tiek izmaksātas konvertos. Pensija atspoguļo vien daļu no iedzīvotāju reālās algas – tā ir nepārprotama neatbilstība, paskaidroja Felsbergs.
Pēc viņa domām, pensijai, protams, jābūt atkarīgai no algas izmēra, taču vien daļēji.
Пожилая женщина в защитной маске - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Ne visi pensionāri saņems savus 200 eiro: kā nepieļaut pabalsta ieturēšanu par parādiem
Felsbergs atgādināja, ka, piemēram, Igaunijā un Lietuvā bāzes pensija ir atkarīga no stāža, nevis no algas, vienalga, vai esi strādājis par sētnieku par 500 eiro vai saņēmis vairākus tūkstošus mēnesī bankā.
Piemaksa iet uz otrā līmeņa pensiju līmeņa. Ja cilvēka alga bija lielāka vai mazāka par vidējo, tiek aplēsts koeficients, ar kuru tiek pareizināta viņa pensija. Piemēram, sētniekam būs pazeminošs koeficients 0,8, ar ko reizinās viņa pensiju, tomēr pensija nebūs trīskārt mazāka nekā bankas darbiniekam ar lielu algu, kam koeficients būs 1,3.
Pēc Felsberga domām, tāds solidaritātes princips būtu netaisnīgs, ja cilvēks, visu mūžu nostrādājis ar zemu algu, pensijā ciestu trūkumu.
Ziņu lente
0