Pasaulē

"Iekļaujas Krievijas darbībās": jaunie Baltkrievijas svētki aizkaitinājuši Varšavu

© Sputnik / Иван Руднев / Pāriet pie mediju bankasФлаг Беларуси
Флаг Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pasludināja 17. septembri par Tautas vienotības dienu, pieminot poļu zemju pievienošanu republikas teritorijai 1939. gadā.
RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Polijas Ārlietu ministrija ir sašutusi par jaunajiem valsts svētkiem Baltkrievijā – Tautas vienotības dienu, kas iedibināti par godu poļu zemju pievienošanu republikas teritorijai 1939. gadā.
"ĀM ar sašutumu uztvēra Baltkrievijas valdības paziņojumu par jaunu svētku – "Tautas vienotības dienas" iedibināšanu 17. septembrī," Polijas ĀM paziņojumu citēja RIA Novosti.
Polijas ĀM jaunās svētku dienas nodibināšanu nosauca par "aktu, kas grauj Baltkrievijas neatkarību un suverenitāti". Resora ieskatā "ir absolūti nesaprotami Baltkrievijas vēsturiskās politikas pamatā likt Staļina un Hitlera pakta mantojumu".
Ильвес, Тоомас Хендрик - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Baltijā
Igaunijas eksprezidents aicina publiskot baltkrievu varasiestāžu darbinieku personas datus
"Šis žests, kas iekļaujas Krievijas darbībās ar mērķi reintegrēt ārkārtīgi sarežģītu mūsu reģiona vēsturi, nopietni apgrūtinās Baltkrievijai dialogu un sapratni ar kaimiņvalstīm, arī Eiropas valstīm," uzskata Varšavā.
Baltkrievijā noteiktos jaunos valsts svētkus – Tautas vienotības dienu – atzīmēs 17. septembrī. Atbilstošo dekrētu aizvadītajā nedēļā parakstīja prezidents Aleksandrs Lukašenko.
"Šī diena kļuva par vēsturiskā taisnīguma aktu attiecībā pret baltkrievu tautu, ko pret tās gribu sašķēla 1921. gadā saskaņā ar Rīgas miera līguma noteikumiem, un uz visiem laikiem nostiprinājusies nacionālajā vēsturiskajā tradīcijā," Lukašenko preses dienesta paziņojumu citēja Sputnik Baltkrievija.

Vēstures dati

Rīgas miera līgums, ko 1921. gada 18. martā parakstīja KPFSR un Ukraina no vienas puses un Polija – no otras, paredzēja, ka Polijas austrumu robeža pavirzās uz PSRS pusi un ved 30 kilometrus uz austrumiem no Minskas. Varšavas ziņā nonāca apmēram 200 tūkstoši kvadrātkilometru teritorijas ar vairāk nekā 4,5 miljoniem iedzīvotāju. Toreiz Baltkrievijas PSR platība tikai mazliet pārsniedza 52 tūkstošus kvadrātkilometru.
Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2021
Pasaulē
Krievijas ĀM paskaidroja, kāpēc "Rietumi tik kaismīgi ķērušies klāt Baltkrievijai"
1939. gada 17. septembrī Sarkanās armijas spēki, kas sāka atbrīvošanas cīņas uz rietumiem Otrā pasaules kara laikā, šķērsoja Polijas robežu, sākās baltkrievu austrumu un rietumu teritoriju apvienošana. Novembrī PSRS AP apmierināja Rietumbaltkrievijas lūgumu un iekļāva tās teritoriju PSRS sastāvā, pievienojot BPSR. Republikas teritorija un iedzīvotāju skaits pieauga gandrīz divkārt.
Ziņu lente
0