Viedoklis

Mācību "Baltops 2021" bīstamais dreifs "Kinzhal" virzienā

© AFP 2023 / RAIGO PAJULANATO militārās mācības Baltops
NATO militārās mācības Baltops - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ikgadējās, jau piecdesmitās mācības "Baltops" Baltijas jūrā apdraud reģiona valstis un akcentē NATO absurdo stratēģiju – pusgadsimtu senu konfrontāciju, jo PSRS un Varšavas līgums nepastāv gandrīz 30 gadus.
Vienlaikus manevri "Baltops" raisa likumsakarīgu Krievijas reakciju, kas konsekventi un efektīvi stiprina savas rietumu robežas ne tikai uz divām nedēļām vien. Krievija nevienu neapdraud, tomēr militāro pārspēku Baltijas jūrā neatdos. Provokatīvās mācības "Baltops" ne mazākajā mērā neatbilst organizatoru, dalībnieku un dalībvalstu nodokļu maksātāju interesēm, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Manevri "Baltops" notiek Baltijas jūrā 6.-18. jūnijā. Tajos piedalās 16 NATO valstis, Zviedrija un Somija. Iesaistīti 40 kara un sagādes kuģi, 60 lidaparāti un 4000 kareivji. No katras valsts vidēji – 2 kuģi, 3 lidmašīnas un 22 cilvēki. Domāju, nebūtu īsti korekti dēvēt tādu pasākumu par vērienīgu.
BALTOPS - 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2021
Pasaulē
Baltijas jūrā sākas lielākās NATO mācības Baltops 2021
Saskaņā ar mācību scenāriju, šī "armāda" stājas pret Krievijas Baltijas flotei un Rietumu kara apgabalam. Salīdzinājumam: Baltijas flotē ir 65 kuģi (ieskaitot ar "Kalibr" bruņotos raķešu kuģus), iznīcinātāju un trieciena aviācijas pulki, apmēram 25 tūkstoši karavīru. Pat neskaitīsim krasta raķešu kompleksus "Bastion", kas var likvidēt mērķi līdz 600 km attālumā ar pretkuģu raķetēm "Oniks", PGA sistēmas S-400 un Rietumu kara apgabala trieciena aviāciju (Su-35S, Su-30SM, Su-27, Su-24M). Spēku līdzsvars nepārprotami nav alianses labā. Krievijas Baltijas flotes pārspēks ir nepārprotams, un, no militārā viedokļa, mācības "Baltops" ir bezjēdzīgas. Tamlīdzīgas Krievijai naidīgas provokācijas ir absolūti neizdevīgas ES.
NATO "titāniskā" darba fonā Baltijas reģionā Krievijas Aizsardzības ministrija pieņēmusi principiālu lēmumu apbruņot Rietumu kara apgabala (tā sastāvā ir Baltijas flote) gaisa bāzes spēkus ar hiperskaņas raķešu kompleksiem "Kinzhal". Iepriekš Kaļiņingradas apgabalā tika saformēts Baltijas flotes armijas korpuss un OTRK "Iskander M" brigāde, izvērsti krasta raķešu kompleksi "Bastion". NATO "iebiedējošā" militārā aktivitāte Krievijas robežu tuvumā un centieni "apturēt" Krievijas miermīlīgo attīstību ar ekonomiskām sankcijām nav nesuši vēlamo rezultātu. Reāla bruņota konflikta apstākļos Baltijas reģiona Krievijas agresīvajiem kaimiņiem nāksies ļoti ātri pieņemt grūtu lēmumu starp balto karogu un baltu birku pie kājas īkšķa. Varbūt mācībām "Baltops" ir kaut kāda slēpta jēga?

Krievijas šaurumu un Baltijas flotes blokāde

Kopš 2015. gada manevru "Baltops" spēki, līdzekļi un tematika nemainās. NATO stratēģi pūlas ar relatīvi nelieliem spēkiem un līdzekļiem (patiesībā citu reģionā nemaz nav) nobloķēt svarīgos Dānijas šaurumus, slēgt Krievijas Baltijas flotes pārākos spēkus Baltijas jūras austrumu daļā un attīstīt panākumus krasta desanta operācijās.
Загрузка ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2020
Viedoklis
Kā "Bastioni", "Iskanderi" un Baltijas flotes aviācija atbildēja uz mācībām "Baltops 2020"
Stratēģijai nav ne mazākā sakara ar realitāti un domājamā pretinieka tehnoloģisko līmeni. Tagad, 2021. gada scenārijā parādījusies modīgā "aizsardzība no kiberuzbrukumiem".
Sabiedroto atšķirīgā un ne īpaši efektīvā kuģu grupējuma atbalstam nesen Baltijas jūrā ieradās ASV JKS raķešu eskadras kuģis "Roosevelt". Mācību gaitā tiek izspēlētas pretzemūdeņu un pretmīnu, kā arī pretgaisa aizsardzības operācijas. Manevru zona pakāpeniski pārvietojas uz Baltijas jūras austrumiem. Ieplānota desanta izsēdināšana Lietuvas piekrastē un daudz kas cits. Pie tam dalībvalstu JKS un GKS ir pārāk dažādi, lai efektīvi (integrēti) pildītu "Baltic Operations" sarežģītos uzdevumus. Atšķirīgais cīņasspējas potenciāls un līmenis padara mācību "pasakaino" ieceri vēl tālāku no realitātes. Pie viena jāpiebilst, ka pat Bundesvērā GKS cīņasspēja sastāda apmēram 20%, - to nesenajā pārskatā atzina pats vācu resors. Polijas vienīgā zemūdene apdraud vienīgi savu ekipāžu. Poļu jūrnieki stāsta, ka zemūdenē radušās problēmas ar torpēdu aparātiem. Baltijas valstu peldlīdzekļiem nav raķešu bruņojuma, tie spiesti strādāt palīgspēkos. Un visiem ir skaidrs, ka jau pirmais amerikāņu eskadras kuģa raķešu starts Baltijas jūras akvatorijā, iespējams, būs pēdējais.
Передислокация пехоты Балтийского флота - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Krievijā
Šoigu: NATO dēļ Krievijā radīs 20 armijas daļas un vienības
Valda cerība, ka "jūras kara vāles" demonstratīvā vicināšana ļaus ievilkt NATO orbītā neitrālo Zviedriju un Somiju, bet pēc tam pārdot Stokholmai un Helsinkiem kaudzi amerikāņu ieroču. Taču "Baltops" ir instruments konfrontācijā ar Padomju Savienību. Šīm mācībām vajadzēja izgaist 1991. gadā, nevis jau piecdesmito reizi sašķelt Eiropas tautas ASV interešu labā. Un nelielu satraukumu rada alianses JKS "monitoringa sistēmas kļūdas", kas var novest pie apšaudes ar Krievijas JKF un lavīnveida eskalācijas.

Reālas savaldīšanas ierocis

Visi NATO manevri Baltijas jūras akvatorijā mūsdienās iespējami tikai Krievijas Baltijas flotes izlūkošanas līdzekļu uzmanības centrā un raķešu kompleksu tēmēklī. Daudzfunkcionālo iznīcinātāju Jsu-35S ekipāžas izspēlē gaisa cīņas jūras akvatorijas telpā bez orientieriem. Krasta raķešu kompleksi ir nepārtrauktā gatavībā. Rietumu kara apgabala spēcīgais "organisms" ir pastāvīgā kaujas gatavībā.
Reāla bruņota konflikta situācijā krasta raķešu komplekss "Bastion" ar 600 km darbības rādiusu no Kaļiņingradas piekrastes sasniegs jebkuru mērķi virs ūdens Dānijas šaurumos. Par pamatu raķešu startam var kļūt, piemēram, jūras blokāde – tiešas agresijas akts, ko starptautiskie karadarbības formas dokumenti reglamentē kā darbības pretinieka ekonomikas graušanai. Mobilie krasta "Bastion" ar virsskaņas pretkuģu rlaķetēm P-800 "Omiks" ļauj piecu minūšu laikā (izvēršanas laiks) radīt Baltijā tā saucamās piekļuves un manevru ierobežošana zonas. "Bastion" divizions ietver astoņas starta iekārtas, tātad tajā startam ir gatavas 16 raķetes. Pilns diviziona munīcijas krājums – līdz 36 pretkuģu spārnotās raķetes, kas spēj likvidēt arī radiokontrastainus mērķus uz zemes. Patiesībā visu "Baltops" kuģu sastāvu var noguldīt jūras dibenā ar vienu zalvi.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Bulgāriem radušās aizdomas, ka NATO gatavo uzbrukumu Krievijai
Krievijas Baltijas flotes rīcībā ir arī citi precīzie raķešu kompleksi: "Kalibr" ar 1400 km darbības rādiusu (mērķiem jūrā), OTRK "Iskander M" ar darbības rādiusu līdz 500 km. Parādījusies informācija, ka Rietumu kara apgabalā tiek izvērsti gaisa bāzes hiperskaņas raķešu kompleksi "Kinzhal" ar darbības rādiusu līdz 2000 km.
Hiperskaņas "Kinzhal" paredzēts stratēģisko uzdevumu pildīšanai liela mēroga militāro konfliktu pirmskodola fāzē – vitāli svarīgu pretinieka objektu likvidācijai, ieskaitot valsts pārvaldes mezglus. Tas ir stratēģiskās konvencionālās savaldīšanās ierocis, kas spēj efektīvi apturēt vai novērst naidīgas darbības pret Krieviju. PGA sistēmu "Kinzhal" pārtveršanai nav. Komplekss izstrādāts uz modernizēto iznīcinātāju-pārtvērēju MiG-31BM bāzes, tiek sekmīgi izmantots Dienvidu kara apgabalā un Ziemeļu flotē. Labi zināms, ka Baltijas flotē efektīvi ir ne tikai raķešu spēki. Rietumos zina: Krievijas REC sistēma "Murmansk BN" spēj jebkurā brīdī pārtraukt F-35 Lightning II neveiklo un neuzticamo "lidojošo datoru" reisus līdz 3000 km attālumā.
Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2020
NATO kuģi Baltijas jūrā: Latvija piedalās BALTOPS 2020
Novēlēsim laimīgu mājupceļu "Baltops" dalībniekiem – aviatoriem, kā arī Itālijas GKS lidotājiem, kuri tagad ar F-35 patrulē Baltijas valstu debesis vēl vienas NATO bezjēdzīgās misijas ietvaros. Krievija aktīvi stiprina aizsardzību Baltijā, un nevienu neapdraud, tikai atgādina, kāda ir atbildība par "sarkanās līnijas" pārkāpšanu. Nesen Kremlis ziņoja, ka ir gatavs sliktākajiem scenārijiem ASV un NATO attiecībās, taču tā ir "partneru" izvēle, kuri neatzīst Krievijas nacionālās intereses un iespējas. Pagaidām Baltijas flote un Rietumu kara apgabals atvaira draudus tehnoloģiski, pārliecinoši un ar cieņu, turklāt pilnībā kontrolē alianses militāro aktivitāti reģionā.
Ziņu lente
0