Krievijā

Krievijas ĀM pastāstīja, ko Maskava gaida no tikšanās ar Baidenu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija maksimāli rūpīgi gatavojas Vladimira Putina un Džo Baidena samitam Ženēvā.
RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Maskava gaida, ka saskaņā ar Krievijas un ASV prezidentu Vladimira Putina un Džo Baidena tikšanās rezultātiem tiks fiksēta virzība stratēģiskās stabilitātes jautājumā, pastāstīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, vēsta RIA Novosti.
Krievijas un ASV tikšanās augstākajā līmenī ieplānota 16. jūnijā Ženēvā.
Rjabkovs atzīmēja, ka jautājumā par Putina un Baidena tikšanos Krievijas ĀM pievērš uzmanību jautājumiem, kuros ir cerība panākt virzību uz priekšu un fiksēt zināmu progresu.
"Priekšplānā es izvirzītu stratēgiskās stabilitātes tēmu. Šajā jomā tālāka pauze nav pieļaujama, vajag beidzot virzīties uz priekšu strukturēti, sistemātiski un regulāri," paziņoja Rjabkovs.
Diplomāts pauda cerību, ka pēc tikšanās "izdosies vismaz nodrošināt attiecību stabilizāciju ar ASV".
Rjabkovs atklāja, ka ārlietu resors gatavojas pārrunām ļoti rūpīgi.
Vladimira Putina un Džozefa Baidena tikšanās Maskavā 2011. gadā - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Viedoklis
Vai Baidens sarunā ar Putinu sāks tēlot bosu?
Maskava uzskata, ka samitā Ženēvā piedalīsies ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, atzīmēja diplomāts, taču formāts un tikšanās sastāvs vēl nav līdz galam saskaņots. "Mēs pašlaik pie tā strādājam," viņš piebilda.
Iepriekš Valsts departaments ziņoja, ka Krievijas un ASV samitā piedalīsies ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Ukraina un Donbass

Rjabkovs norādīja, ka abu valstu vadītāju pārrunās tiks skarta Ukrainas tēma.
"Esmu pārliecināts, ka Baidens no mūsu puses saņems nepārprotamu skaidrojumu par to, kāpēc visi šie vaidi un aicinājumi Maskavai gan no Vašingtonas, gan Eiropas galvaspilsētu puses nav pareizi adresēti," uzsvēra KF ārlietu ministra vietnieks.
Rjabkovs norādīja, ka Krievija nav Minskas protokolu objekts, to nevar uzskatīt par pusi, kam šajā aspektā jāsper kaut kādi soļi. "Visa problēmas būtība – tā ir Kijevas atteikšanās no tieša dialoga ar Doņecku un Lugansku," konstatēja diplomāts.
Viņš akcentēja, ka ASV ir visai destruktīva loma konfliktā Ukrainas dienvidaustrumos un nekas neliecina, ka Baidena laikā kaut kas mainīsies uz labo pusi.
Pēc Rjabkova vārdiem, "ja ASV tomēr varēs pacelties pāri savām dogmām, stādīt problēmas risinājuma intereses augstāk par konjunktūru, augstāk par tieksmi kaut kā izpatikt tiem, kuri tagad Kijevā "pasūta mūziku"¸tad, droši vien, līgums būs produktīvāks". Pretējā gadījumā kustības uz priekšu nebūs, brīdināja diplomāts.
"Tomēr es nešaubos, ka Baidena kungs saņems no mūsu puses kompleksu, pilnīgu, spilgtu un saprotamu skaidrojumu par to, kāpēc tas noticis, kāpēc neizdodas tuvoties noregulējumam, kas par to atbildīgs un kāda šeit ir ASV loma," secināja ministra vietnieks.
Украинский политик Олег Царев: Киев выходит из-под контроля США - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Politika
Ukrainas politiķis Oļegs Carevs: ASV zaudē kontroli pār Kijevu
2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Donbasa republikām, kas pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā dzīvības zaudējuši apmēram 13 tūkstoši cilvēku.
Situācijas noregulēšana Donbasā tiek apspriesta Minskas kontaktu grupā. Kopš 2014. gada septembra pieņemti trīs protokoli, kas reglamentē deeskalācijas soļus, tomēr apšaudes konflikta zonā nenoklust.
Ziņu lente
0