Latvijā

Nepadomāja: prezidents skaidroja skandalozu ministra tvītu

Eglītis  - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais labklājības ministrs jau nodzēsis tvītu, kurā apsolīja atņemt eirofindu finansējumu novadiem, kuros vēlēšanās uzvarējusi opozīcija, taču internets visu atceras.
RĪGA, 8. jūnijs - Sputnik. Jaunā labklājības ministra Gata Eglīša (Jaunā konservatīvā partija) publikācija Twitter, kas sadusmojusi vairākas politiskās partijas, rakstīta nenopietni un satraukumā, prezidents Egils Levits skaidroja Latvijas Radio ēterā.
Nesen ministra postenī ieceltais Eglītis savā lapā Twitter faktiski paziņoja, ka valsts un Eiropas fondu līdzekļi turpmāk būs pieejami vien pašvaldībām, kurās pie varas ir valdošās koalīcijas spēki.
Министр благосостояния Латвии Рамона Петравича  - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
"Darba imitācija": sociālie tīkli iesmej par labklājības ministres fotogrāfiju ar lāpstu
"Ieteiktu parāk nesapriecāties LRA/ZZS/Saskaņās vadītajiem novadiem, jo 3. jūnija "valdības restarts" nozīmē to, ka lielās valsts budžeta+ES fondu+RRF naudas plūsmas kontroles 4 koalīcijas partijas (NA-JKP-JV-APAR), kas primāri rūpēsies par "savām" pašvaldībām," uzrakstīja ministrs.
Žurnāliste Danuta Dembovska politiķa tvītu nodēvēja par naivu atzīšanos kanibālismā un uzsvēra: nepieredzējušais ministrs pateicis taisnību par centrālās un vietvaru konfrontāciju.
Vēlāk Eglītis ierakstu dzēsa un uzrakstīja citu: "Man būs interesanti vērot, kā pašvaldību vēlēšanu rezultāti ietekmēs gaidāmās ES fondu/RRF atbalsta naudas plūsmas. For the record: JKP nav "savu" pašvaldību."
Tomēr apstāties viņš nespēja.
"Ventspils, Jelgava, Dobele, Liepāja uc tikušas pie lielākajām ES fondu plūsmām (uz iedzīvotāju) laikā, kad pie varas bija ZZS. Mēs to vairs nepieļausim: būs godīgi jāpierāda projekta ekonomiskais pamatojums ES naudas saņemšanai, neatkarīgi no tā, kura partija kontrolē pašvaldību," viņš piebilda.
Jāpiebilst, ka Eglīša pārstāvētā JKP jau zen konfliktē ar ZZS.
Aģentūrai LETA Eglītis pastāstīja, ka pirmo publikāciju rakstījis patstāvīgi un gribējis tikai paust viedokli par iepriekš ierasto praksi eirofondu līdzekļu sadalē, kad lielākās summas tika atvēlētas ZZS kontrolētajām pašvaldībām. Politiķis piezimēja, ka tāda prakse vairs neatkārtosies.
ZZS valde nekavējoties vērsās pie premjerministra Krišjāņa Kariņa un aicināja nekavējoties novērtēt, vai Eglītis atbilst ieņemamajam amatam, un atstādināt viņu par nekorektu publisku izteikumu. Pēc partijas domām, arī Eiropas Komisijai vajadzētu pievērst uzmanību principiem, ko Latvijas valdība domā izmantot Eiropas projektu finansēšanai.
Partijas lūgumam pievienojās arī Latvijas reģionu apvienība – politiķi uzsvēra, ka tamlīdzīgi izteikumi ir "totalitārās Baltkrievijas" cienīgi, bet demokrātiskajā Latvijā tiem nav vietas.
Levits uzsvēra, ka līdzekļu piešķiršana "savējiem" nav pieļaujama. Tomēr prezidents nevarot iedomāties, ka jaunais ministrs būtu rūpīgi pārdomājis savus vārdus. Iespējams, tā bijusi spontāna reakcija.
Levits lūdza nelikt uz svariem katru vārdu un atgādināja, ka politiķi arī esot cilvēki.
Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Viedoklis
Apetīte aug Covid laikā. Latvijas valdības tēriņi pandēmijas laikā modina šaubas
Pie tam prezidents uzsver, ka Eglītim vajadzētu izskaidrot savus motīvus: paziņot, ka viņš domājis ko citu, ka ne partija, ne valdība tā nerīkosies.
Ziņu lente
0