Viedoklis

"Ziemeļu straumei 2" pieteikta pēdējā kauja

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Pāriet pie mediju bankasGāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi Vācijā
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi Vācijā - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ziemeļu straume 2" rada šķēršļus sen nobriedušam "jaunam startam" transatlantiskajās attiecībām... Moratorijs dod izredzes nonākt pie Eiropas kopējās pozīcijas, uzskata atlantisti.
Kas tā par problēmu? Ekonomika, eirointegrācija vai nacionālā identitāte? Kur nu! "Ziemeļu straume 2".
Berlīne bija ļoti sašutusi, kad Krievijā atzina par nevēlamu triju vācu nevalstisko organizāciju darbību. Citu starpā noraizējies bija Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss:

"Aizliedzot organizāciju darbu, kas strādā ar mērķi stiprināt mūsu valstu un pilsoņu sapratni, tiek izdarīts nopietns trieciens mūsu pūlēm uzlabot attiecības ar Krieviju. KF Ģenerālprokuratūras lēmums aizliegt triju Vācijas organizāciju darbību pilsoniskās sabiedrības sfērā šajā kontekstā ir īpaši dīvains un nepieņemams."

Re, kādi tie krievi ir: mēs mēģinām sakārtot attiecības ar viņiem, bet viņi aizliedz savā valstī strādāt entuziastiem, kuri "strādā ar mērķi stiprināt mūsu valstu un pilsoņu sapratni"! Kāpēc tika aizliegta "Krievvalodīgo eiropiešu foruma", "Vācu un krievu apmaiņas" un "Liberālo mūsdienu centra" – vācu un krievu draudzības cīnītāju darbība? Par to portālā RIA Novosti stāsta Pjotrs Akopovs.
Atbilde nāca visnotaļ ātri – jau divas dienas vēlāk "Liberālo mūsdienu centra" vietnē parādījās tās dibinātāja un vadītāja Ralfa Fuksa komentārs. Viņš atbalstīja astoņdesmit politiķu un ekspertu atklāto vēstuli Angelai Merkelei. Skaidrs, ka tas tapa pirms organizācijas darbības aizlieguma KF un ar to nekādi nav saistīts.
Tomēr tam ir tieša saikne ar Vācijā augošo priekšvēlēšanu kampaņu, kuras gaitā galvenā cīņa rit starp Merkeles KDS un "zaļajiem". Ar "zaļajiem" cieši saistīts arī "LMC", jo tā aktīva dalība vēstulē Merkelei kalpo "zaļo" kanclera kandidātes Annalēnas Bērbokas popularizēšanai. Nē, vēstule viņa nav minēta – tur runa ir par mūsdienu Vācijas milzīgāko problēmu.
Kas tā par problēmu? Ekonomika, eirointegrācija vai nacionālā identitāde? Kur nu! "Ziemeļu straume 2".
Трубы на территории газораспределительного центра газопровода Северный поток - 2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2021
ASV ievieš jaunas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"
Vai jums šķita, ka viss norims, kad aizvadītajā nedēļā Džo Baidens atzina, ka cīņa pret gandrīz pabeigto gāzesvadu ir bezjēdzīga? Ka vācieši tagad vēro pārrunas Vašingtonā, kurās piedalās delegācija ar kanclera padomniekiem priekšgalā, ar mērķi novērst amerikāņu pretenzijas pret "Ziemeļu straumi 2" un mazināt spriedzi ES un ASV tirdznieciski ekonomiskajās attiecībās?
Vai tad tam ir kāda nozīme, ka Baidens nevēlas bojāt attiecības ar Vāciju? Pašā Vācijā ir pietiekami daudz spēku, kuri līdz pēdējam cīnīsies pret valsts nacionālajām interesēm? Vai tad tikai Vācijā vien? Vēstuli LMC vietnē parakstījuši 80 pazīstami "politiķi, zinātnieki un karavīri" no visas Rietumu pasaules (pat no "skaistās nākotnes Krievijas", jo tur ir "pazīstamais demokrātijas cīnītājs" Vladimirs Milovs). Liels skaits poļu un Baltijas valstu pārstāvju, Ukrainas bijušais ārlietu ministrs Kļimkins, bars bijušo ASV vēstnieku. Parakstījuši arī vācieši, piemēram, bijušais tieslietu ministrs.
Parakstītājus vieno vienkārša lieta: viņi ir stabili atlantisti. Tikpat stabili kā Annalēna Bērboka, kas jau pēc vēstules publikācijas apstiprināja savu viedokli: "No vienas puses, skan paziņojumi par ES sankciju atbalstu (pret Krieviju), bet no otras tagadējā federālā valdība atbalsta cauruļvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus, un tieši tas vājina sankciju efektivitāti. Tāda nepareiza politika nekavējoties jāaptur."
Tā nu vēstules autori vēlas pārliecināt Vācijas valdību "nekavējoties noteikt cauruļvada būvdarbu moratoriju". Piedevām – gari un plaši skaidro, kāpēc "Ziemeļu straume 2" ir tik bīstama:
- "Gāzesvads grauj Eiropas vienotību un transatlantiskās attiecības;
- neatbilst Eiropas un Vācijas jaunajiem mērķiem klimata jomā;
- apdraud trauslo Ukrainas drošību;
- neatbilst ES vispārējai ārpolitikai enerģētikas jomā."
Visi punkti ir labi. Tālāk seko īss ievads "Ziemeļu straumes 2" vēsturē. Arī tas ir burvīgs, jo parādās vēl viens slēpts punkts, un tas skar jau Krievijas valsts iekārtu.
Склад труб для строительства газопровода Северный поток - 2 в порту города Засниц в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Viedoklis
Apglabāt miljardiem eiro. Vai "Ziemeļu straumi 2" pabeigs līdz oktobrim?
Izrādās, projekts nav bijis viennozīmīgs kopš paša sākuma, jo vienošanās par to "parakstīta drīz vien pēc Krimas aneksijas un Krievijas intervences Ukrainas austrumos", bet tagad "nepieteiktais karš pret Ukrainu turpinās, represijas pret demokrātisko pilsonisko sabiedrību Krievijā kļūst aizvien asākas". Un vēl taču "bija vesela virkne uzbrukumu Rietumu liberālajām demokrātijām" – interesanti, runa ir par Trampa ievēlēšanu?
Tāpēc "cerības uz "Wandel durch Handel" ("Izmaiņas ar tirdzniecības starpniecību") nav attaisnojušās", proti, nav izdevies mainīt ne Krieviju (vest pie varas "demokrātiskās pilsoniskās sabiedrības" pārstāvjus), ne arī tās ārpolitiku.
Patiesībā tāda atzīšanās nepārsteidz, tikai dīvaini ir tādos apstākļos dusmoties par to, ka Krievijā aizliedz tādu organizāciju kā "Liberālo mūsdienu centra" darbu. Ko tad vēl ar to iesākt, ja tā kaitē ne tikai Krievijas interesēm, bet arī Krievijas un Vācijas attiecībām? Berlīne sekmīgi aizstāv vismaz ierobežotu suverenitāti, bet tagad Vācijai iesaka ne tikai atteikties no tās, bet arī sekmēt vēl lielāku ES atkarību no ASV, pareizāk sakot, - no atlantistiem:
"Ziemeļu straume 2" rada šķēršļus sen nobriedušam "jaunam startam" transatlantiskajās attiecībām... Moratorijs dod izredzes nonākt pie Eiropas kopējās pozīcijas. Visbeidzot moratorijs dos skaidru signālu Krievijas valdībai par to, ka to gaida sekas par starptautisko tiesību un noteikumu ilgstošajiem pārkāpumiem, uz kā balstās Eiropas kārtība."
Ielaist sev lodi kājā vai savilkt ciešām atlantisko kaklasiksnu, lai liktu krieviem izjust Eiropas kārtības spēku? Nē, vēstules autori pat nemana, cik absurds ir viņu ierosinājums, jo ir pārliecināti: "Ziemeļu straume 2" nav vajadzīga, vēl vairāk, tā kaitē Eiropai. Kāpēc tad viņiem nepiekrīt lielākā daļa Eiropas elites, nerunājot jau par vienkāršajiem vāciešiem?
Lieta tāda, ka runa ir par divām dažādām Eiropām: vienu vēlas arī turpmāk redzēt atkarīgu no anglosakšu stūrmaņiem, bet otra pakāpeniski atjauno savu patstāvību. Pirmajai lemta konfrontācija ar Krieviju, bet otrās nebūs nemaz bez normālas sadarbības ar lielo kaimiņu austrumos.
Ziņu lente
0