Kā "šķirot" iebraucējus? Kariņš baidās no jauniem koronavīrusa paveidiem

© Sputnik / Сергей МелконовСамолет латвийской авиакомпании airBaltic заходит на посадку в аэропорт Рига
Самолет латвийской авиакомпании airBaltic заходит на посадку в аэропорт Рига - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdībai radušās aizdomas, ka ar pašizolācijas stratēģiju valstī kaut kas nav kārtībā, tāpēc ministri nolēmuši padomāt par atbraucēju kontroles shēmas maiņu.
RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Valdība ierunājusies par jaunu pašizolācijas stratēģiju iebraucējiem, vēsta Bb.lv.
Premjerministrs Krišjānis Kariņš ierosināja apspriest, kādas izmaiņas iespējamas, lai Latvijā neiekļūtu jauni koronavīrusa paveidi.
Atgādināsim, ka iepriekš kļuva zināms par "Indijas" paveida ierašanos Latvijā. Pētnieki uzskata, ka tas izplatās ātrāk un vieglāk pārvar iepriekš iegūtu imunitāti.
Премьер-министр Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2021
Latvijas premjeru "piespieda" nodziedāt krieviski par pašizolāciju
Kariņš īpaši pieminēja ceļotājus, kuri valstī ierodas no Lielbritānijas, un atgādināja, ka viņiem pašizolācija nav vajadzīga, pie tam šos cilvēkus nekādi "nešķiro" nepārslimojušos, vakcinētos un nevakcinētos. Tas viss var novest tiktāl, ka Latvijā ievedīs vēl kādu koronavīrusa paveidu, bet neviens nezinās, no kurienes tas radies, politiķis bija satraukts.
Epidemiologs Jurijs Pereviščikovs ieteica mainīt pašreizējo reglamentu, saskaņā ar kuru pašizolācija jāievēro vienīgi personām, kas ieradušās no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstības risku. Tiem, kuri atbraukuši no valstīm ar zemu inficēšanās rādītāju, pašizolācija nav jāievēro.
Tātad iespējams, ka drīz vien pašizolācija būs jāievēro, iebraucot no visām valstīm.

Pašizolācija Latvijā

Saskaņā ar Latvijas ĀM vietnē publicētajiem datiem, visām personām, kas ieradušās no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstības līmeni vai šķērsojušas to tranzītā, pēc ierašanās jāievēro 10 dienas ilga pašizolācija. Atsevišķu grupu personām (piemēram, mediķiem utt.) jāievēro 14 dienas ilga pašizolācija.
Аэропорт Рига - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Pret Covid-19 vakcinētām personām vairs nav jāievēro pašizolācija Latvijā
Pašizolācija nav vajadzīga personām, kas pēdējo sešu mēnešu laikā izslimojušas Covid-19 un var to apstiprināt dokumentāli, kā arī tiem, kas pēdējās 14 dienas uzturējušās tikai ES, EEZ valstīs, Šveicē vai Lielbritānijā.
Pašizolācija nav vajadzīga arī tiem, kuri var apstiprināt pilnu vakcinācijas kursu. Tam jābūt noslēgtam vismaz 15 dienas iepriekš, turklāt jābūt norādītam, kāds preparāts izmantots. Atbrīvošana no pašizolācijas paredzēta vienīgi personām, kas vakcinētas ar Eiropas zāļu aģentūras vai līdzvērtīga regulatora reģistrētu preparātu vai vakcīnu, ko atzinusi Pasaules Veselības organizācija.
Personas, kas pēdējās 14 dienās bijuši valstī, kas nav ES, EEZ dalībvalsts, Šveice vai Lielbritānija, var pašizolēties savā dzīvesvietā, ja testa rezultāts pēc ierašanās Latvijā ir negatīvs. Citos gadījumos personas pienākums ir pašizolēties viesnīcā. Izmitināšanas izdevumi jāsedz pašam ceļotājam.
Ziņu lente
0