Baltijā

Igaunijai pierādījumus nevajag: Kallasa apsūdz Krieviju noziegumos ES teritorijā

© AP Photo / Raul MeeКая Каллас
Кая Каллас - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdības vadītāja ziņoja par noziegumiem, kuros, saskaņā ar viņas nepamatotajiem apgalvojumiem, vainojama Krievija.
RĪGA, 27. maijs – Sputnik. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa paziņoja, ka viņas rīcībā esot informācija par noziegumiem, ko Krievija it kā esot pastrādājusi Eiropas Savienības teritorijā. Politiķas atklāsmes izskanēja ES valstu līderu samitā Briselē, vēsta Sputnik Meedia.
Kallasa norādīja, ka "noziegumus, ko Krievija pastrādājusi ES dalībvalstu teritorijā nevar atstāt bez atbildes". Nekādus pierādījumus Krievijas "noziedzīgajai darbībai" igauņu politiķe neminēja.
Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2021
Politika
Eiropas Parlaments noformulējis piecus principus darbam ar Krieviju
Igaunijas premjerminsitre atzīmēja, ka Maskavas un Briseles attiecību uzlabošanās atkarīga no Krievijas: "Tai jāpārtrauc agresija pret Ukrainu un Gruziju."
"Eiropas Savienībai jābūt saliedētai un nesatricināmai attiecībās ar Krieviju," aicināja Kallasa.
Iepriekš ar paziņojumu par dialoga veidošanu ar Maskavu nāca klajā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Viņasprāt, šajā jautājumā jāņem vērā, ka Krievija ir bijusi un paliek ES lielākais kaimiņš, ar ko sakārtotas attiecības tirdzniecības un investīciju jomā.
"Krievija ir arī svarīgs starptautiskais spēles dalībnieks konfrontācijā ar globālajiem izaicinājumiem un reģionālo jautājumu risināšanā," piezīmēja EK vadītāja.
Politiķe piezīmēja, ka pagaidām nav noteiktības jautājumā par principiem, uz kā Brisele veidos savu pozīciju attiecībās ar Krieviju.
Urzula fon der Leiena norādīja, ka par kaut ko konkrētu varētu runāt jūnijā, un informēja: tagad Eiropas diplomātijas vadītājam Žozepam Borelam uzdots sagatavot atbilstošu pārskatu – uz tā pamata tiks izstrādāti ES un Krievijas tālāko attiecību principi.
Московский Кремль и небоскребы делового центра Москва-сити, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2021
Politika
Krievija publicējusi nedraudzīgo valstu sarakstu: ES bažas apstiprinājušās
Savukārt Maskava par visām Briseles iniciatīvām jau sen spriež pēc darbiem, ne vārdiem. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atgādināja, ka visi Rietumu mēģinājumi "spēlēt vienos vārtos" lemti neveiksmei.
"Ar sankcijām un draudiem Krieviju neizbiedēsi. Uz jebkurām provokācijām un nedraudzīgiem soļiem reaģēsim arī turpmāk – ja neipieciešams, stingri, taču proporcionāli," konstatēja diplomāts intervijā izdevumam "Argumenti i fakti".
Viņš uzsvēra, ka Krievija vēl aizvien vēlas uzlabot attiecības ar ES, tomēr dialogs jāveido savstarpējas vieņas un pragmatisma garā, ievērojot vispāratzītās starptautisko tiesību normas.
Ziņu lente
0