Viedoklis

Trieciena gaidās. NATO gatavojas Krievijas uzbrukumam Eiropā

© Foto : Facebook / Latvijas armija / Gatis DiezinsВоенные учения в Адажи, Латвия
Военные учения в Адажи, Латвия - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijā patlaban koncentrēta NATO grupējuma Eiropā lielākā daļa – plaša kara gadījumā šīs vienības būs pamata trieciena spēks. Acīmredzot, spēki no Vācijas atbalstīs NATO Baltijā, kur, pēc analītiķu domām, esot gaidāms galvenais uzbrukums.
Mītiskā "Krievijas agresija", operatīva spēku pārvietošana no visa kontinenta un ASV tiešs militārs atbalsts – jaunais karadarbības plāns Eiropā paredz īpaša NATO štāba izveidi Vācijā. Tas ļaus aliansei labāk koordinēt loģistiku, ātrāk pārvietot un izvērst reģionā lielus militāros grupējumus. Par to, kā un ar kādu ieganstu NATO nostiprinās pie Krievijas robežām, portālā RIA Novosti raksta Nikolajs Protopopovs.

Divas diennaktis līdz Tallinai

Informācija par NATO štāba formēšanu Ulmes pilsētā (Vācija) izskanēja jau pērn. Plānots, ka tas sāks darbu jau 2021. gadā, turklāt krīzes situācijā personālsastāvs var palielināties līdz 600 karavīriem. Norfolkā (Virdžīnijas štats, ASV) veidojas līdzīga struktūra, kuras mērķis ir kontrolēt bruņoto spēku ātru pārsviešanu uz Eiropu pār Atlantijai.
Вице-президент США Джо Байден шутит об ошибке Блюменталя, имея в виду частые ошибочные заявления генерального прокурора Коннектикута о службе во Вьетнаме, 2010 год - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Politika
National Interest: Baidena mēģinājumi draudēt Putinam novedīs ASV pie katastrofas
Atgādināsim: Vācijā patlaban koncentrēta NATO grupējuma Eiropā lielākā daļa – plaša kara gadījumā šīs vienības būs pamata trieciena spēks. Tikai amerikāņu vien te ir aptuveni 35 tūkstoši. Acīmredzot, spēki no Vācijas atbalstīs NATO Baltijā, kur, pēc analītiķu domām, esot gaidāms galvenais uzbrukums. Alianses stratēģi uzskata, ka "draudi no austrumiem" lielākie ir Baltijas valstīs. Piemēram, ASV analītiskā centra RAND pārskatā 2016. gadā bija atzīmēts, ka Krievijas armijas avangards sasniegs Baltijas valstu galvaspilsētas – Rīgu, Viļņu un Tallinu - ne vairāk kā 60 stundu laikā.
Rietumvalstu eksperti vērtē, ka Maskavas rīcībā šajā virzienā ir spēki, kas divarpus reizes pārsniedz alianses grupējumu. Pie tam trieciens iespējams vienlaikus no divām pusēm – no Krievijas centrālās daļas un anklāva Kaļiņingradas apgabalā.

Aizbildinoties ar "krievu draudiem"

Pēkšņa iebrukuma gadījumam NATO ir īpašs plāns, kas paredz tā saucamā avangarda operatīvu formēšanu. Tie ir ātrās reaģēšanas spēki un paaugstinātas gatavības apvienotā grupa – kopā vairāk nekā 30 tūkstoši kareivju. Tādu grupējumu alianse var izvērst divu dienu laikā un gandrīz nekavējoties sūtīt kaujā. Bez tam 2018.gadā apstiprināta papildu stratēģija – "4 pa 30" (Four Thirties). Saskaņā ar to līdz 2020. gadam paredzēts izveidot 30 motorizēto kājnieku bataljonus, 30 aviācijas eskadriļas, 30 karakuģus, kas gatavi "pielietošanai" 30 dienu laikā. Eksperti vērtē, ka uzbrukuma kodolu veidos aptuveni 50 tūkstoši karavīru. NATO paplašina bruņoto spēku grupējumu Austrumeiropā kopš 2014. gada, piemēram, Polijā un Rumānijā. Polijā plānots dislocēt spēkus sešos bāzes punktos, ASV karavīru skaits tiks palielināts līdz 5,5 tūkstošiem. Tāpat valstī tiks dislocēta bezpilota lidaparātu MQ-9 eskadriļa, PGA sistēmu pastiprinās kompleksi Patriot. Gan Polijā, gan Rumānijā izveidota spēcīga pretraķešu aizsardzība uz sistēmu Aegis Ashore bāzes.
Саммит НАТО открывается в Варшаве 8 июля - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Viedoklis
"Atbildēsim kopā". Ko NATO uzskata par draudiem, izņemot Krieviju
Baltiju NATO stratēģi uzskata par ērtu placdarmu iebrukuma Krievijā (ja tas būs nepieciešams). Šeit dislocēti daudznacionālie bataljoni. Piemēram, Igaunijā atrodas alianses bataljona grupa – 1,2 tūkstoši kareivju. No 2017. gada tur dienēja karavīri un virsnieki no Lielbritānijas un Francijas. 2018.gada janvārī franču kontingentu nomainīja dāņi, viņiem sekoja beļģi. Franči atgriezās Igaunijā šī gada aprīlī.
Bataljons čakli rosās. Regulāri notiek vērienīgas mācības, kurās parasti tiek izspēlēta pretestība "Krievijas agresijai".

Nokaitētās debesis

Maskavai ne prātā nenāk uzbrukums Eiropai, un, NATO paplašinoties uz austrumiem, tā ir spiesta spert soļus savas drošības labā. Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā dislocētas pilnībā nokomplektētas 6.armijas vienības, bruņotas ar tankiem T-72, lielā darbības rādiusa haubicēm, raķešu kompleksiem "Iskander M" un ugunsmetējiem TOS-1A "Solncepjok".
Pleskavas apgabalā dislocēta 76. gvardes desanta divīzija un atsevišķa speciālo uzdevumu spēku brigāde. Kaļiņingradas apgabalā tiks izvērsts Baltijas flotes 11.armijas korpuss ar tankiem T-72, lielkalibra artilēriju un raķešu kompleksiem "Iskander M". Dienvidu virzienā – Belgorodas, Voroņežas un Smoļenskas apgabalos dislocētas Rietumu kara apgabala 20.gvardes armijas daļas.
Министр обороны РФ, генерал армии Сергей Шойгу - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Krievijas aizsardzības ministrs brīdina NATO par augošo rosību pie KF robežām
Pērn Lietuvā dislocētais Spānijas Gaisa spēku iznīcinātājs F-18, mēģināja pietuvoties Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidmašīnai virs Baltijas jūras. "Viesi" padzina eskorta mašīnas Su-27.
Par mākslīgu spriedzes palielināšanu liecina arī NATO amatpersonu konsekventie militāristiskie izteikumi. Piemēram, nesen izdevums Breaking Defense, atsaucoties uz ASV GKS komandieri Eiropā un Āfrikā Džefriju Lī Harriganu, informēja, ka tiek izstrādāts plāns, kas ļaus iznīcināt Kaļiņingradas apgabala PGA sistēmu "agresijas" gadījumā. Runa ir par plašu operāciju ar kombinētiem triecieniem no gaisa, zemes, jūras un kosmosa, kā arī uzbrukumiem kibertelpā un radioelektronisko cīņu.
Minēto paziņojumu asi kritizēja Krievijas Ārlietu ministrija – diplomāti paziņoja, ka uzskata to par draudiem, kas negatīvi ietekmē drošību visā pasaulē.
Ziņu lente
0