Viedoklis

"Viss ir sagatavots triecienam": Pentagons meklē iespējas piekļūt Kaļiņingradai

© Sputnik / Sergey MelkonovСолдаты американской армии у десантной машины M2 Bradley
Солдаты американской армии у десантной машины M2 Bradley - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons savelk pie Krievijas rietumu robežām pastiprinātas operatīvās grupas – tas mēģina piekļūt Kaļiņingradas anklāvam, kur Maskava, pēc Rietumu domām, radījusi "piekļuves lieguma zonu".
ASV turpina audzēt militāro klātbūtni pie Krievijas robežām – tuvāko mēnešu laikā Pentagons saformēs divas jaunas vienības Eiropā "Kremļa agresijas apturēšanai". Vašingtona cer, ka daudzdomēnu operatīvā grupa (Multi-DomainTask Force, MDTF) un trieciena vadības štābs karadarbības teātrī (Theater Fires Command, TFK) dāvās NATO izšķirošās priekšrocības potenciālā bruņotajā konfliktā ar Krieviju. Par to galvenajiem uzdevumiem – RIA Novosti autora Andreja Koca materiālā.

Iekļūt aizliegtajā zonā

Amerikāņu ģenerāļi atzīst: Krievijai pie rietumu robežām ir skaitlisks pārsvars pār NATO bloku, un tā spēj īsā laikā savilkt reģionā daudz lielākus spēkus, turklāt ir daudz labāk sagatavojusies bruņotam konfliktam. Īpašas bažas Ziemeļatlantijas aliansei rada Kaļiņingradas anklāvs. Skan apgalvojumi, ka Maskava te radījusi vienu no "piekļuves lieguma zonām" (Anti-Access/AreaDenial, A2/AD).
Ar šo terminu ASV apzīmē teritoriju, kas droši aizsargāta no ārējas iejaukšanās ar spēcīgu PGA sistēmu, pretkuģu raķetēm, tālās darbības krasta un operatīvi taktiskajiem trieciena kompleksiem, kā arī mūsdienīgiem radioelektroniskās cīņas (REC) līdzekļiem. Sadursmes gadījumā Rietumu armijas, aviācija un flote šajā zonā cietīs neattaisnojami lielus zaudējumus, uzskata NATO.
Kaļiņingradas A2/AD izdosies apspiest tikai gadījumā, ja alianse izmantos visu savu potenciālu, bet Krievija atteiksies no taktiskajiem kodolieročiem. Taču operācijā iesaistītās valstis cietīs kolosālus dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus.
Tāpēc amerikāņi nolēmuši rīkoties citādi: viņi jau vairākus gadus strādā pie relatīvi nelielām vienībām – daudzdomēnu operatīvajām grupām, kas paredzētas "piekļuves lieguma zonu" uzlaušanai. Formējumu sastāvs un skaits ir atkarīgs no militāro operāciju mērogiem un karadarbības teātra īpatnībām. To galvenais trieciena spēks – zalves uguns sistēmas, precīzās raķetes, perspektīvā – hiperskaņas ieroči.
"Eiropas daudzdomēnu operatīvo grupu veidos lauka artilērija, tālās darbības raķetes, sarežģīta PGA un PRA sistēma, izlūkošanas vienības, REC, kiberdrošības un kosmisko sakaru speciālisti, - precizēja ASV Sauszemes spēki Eiropā. – Jaunā grupējuma izvēršana būtiski uzlabos mūsu iespējas strādāt visos domēnos (vidēs) un apvienot NATO valstu militāro spēku."

Nākotnes grupējumi

Draudu periodā MDTF nodarbosies ar izlūkošanu visa Eiropā izvērstā NATO grupējuma interesēs: fiksēs pretinieka PGA pozīcijas, spēku dislokācijas vietas, kara tehnikas pārvietošanās maršrutus. Vienlaikus operatīvā grupa ķersies pie diversijām kibertelpā, sāks "slāpēt" sakaru un kontroles līdzekļus. Nākamais solis – trieciens militārās infrastruktūras svarīgākajiem objektiem.
Американские военнослужащие на военной базе в Адажи - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2021
Viedoklis
Kāpēc ASV cieš sakāves visos karos
Eiropas MDTF atbalstam tiks izvērsts īpašs uguns kontroles štābs – analītikas un komandcentrs, kas nosprauž potenciālos mērķus. Vienības darbinieki nepārtraukti sekos pretinieka spēku kustībai ar bezpilota lidaparātu un kosmisko satelītu palīdzību un notēmēs trieciena līdzekļus – tālās darbības raķetes un artilērijas kompleksus. ASV Sauszemes spēku Eiropā komandieris, ģenerālis Kristofers Kavoli pastāstīja, ka TFC kļūs par "daudzdomēnu operāciju galveno elementu lielos konfliktos".
Pentagons uzsvēra, ka abu grupējumu personālsastāvs – apmēram 500 cilvēki – jau ir apmācīts un gatavs sākt militāro uzdevumu izpildi. Domājams, MDTF stāsies ierindā septembrī, TFC – mēnesi vēlāk. TFC pārvietos uz Visbādenes bāzi Vācijā. Daudzdomēnu operatīvās grupas pastāvīgās dislokācijas vieta pagaidām nav zināma.
Pirmā MDTF tika saformēta 2018. gadā. Uz tās bāzes izmēģina perspektīvos taktiskos un tehniskos risinājumus, ko izmantos citi grupējumi. Tā iekļauta ASV Sauszemes spēkos Klusajā okeānā (US Army Pacific) un piedalījās lielajās starptautiskajās jūras kara mācībās RIMPAC-2018. Līdztekus MDTF Eiropā, šogad amerikāņi plāno dislocēt papildu grupu Klusā okeāna reģionā un vēl vienu – Arktikā.

Krievijas atbilde

NATO valstu nesenie gatavošanās darbi nepalika nepamanīti Krievijā. Valsts aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, nesen, uzstājoties KDLO dalībvalstu Aizsardzības ministru padomes sēdē, pastāstīja, ka Maskava uzmanīgi vēro alianses spēku pārvietošanos pie Krievijas robežām.
"Militārā riska pieaugumu veicina ASV un NATO darbības Eiropas reģionā ar mērķi uzlabot spēku cīņas gatavību un pastiprināt klātbūtni, - viņš konstatēja. – Tiek modernizēta militārā infrastruktūra, aug operatīvās un cīņas gatavības intensitāte, īstenojas ASV koncepcija "četri pa trīsdesmit".
Встала как влитая: перевооружение РВСН новейшими ракетами Авангард - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2021
ASV stāsta par "bruņotiem līdz zobiem" Krievijas karavīriem
Armijas ģenerāļa pieminētā koncepcija "četri pa trīsdesmit" paredz 30 NATO bataljonu, 30 takstiskās aviācijas eskadriļu un 30 kara kuģu izvēršanu Austrumeiropā 30 dienu laikā. Bruņota konflikta apstākļos ar Krieviju grupējums atbalstīs NATO ātrās reaģēšanas spēkus un pārvarēs plaisas pretinieka aizsardzībā, ko iecirtīs MDTF, TFC un citas alianses avangarda vienības.
Tomēr Krievijai ir iespējas atbildēt uz NATO agresīvajām darbībām. Šoigu atgādināja, ka Maskava organizēja Rietumu un Dienvidu kara apgabalu spēku kaujas gatavības pēkšņo pārbaudi. Īsā laikā pie valsts rietumu robežām tika nogādātas divas armijas un trīs Gaisa desanta spēku vienības.
Pēc mācībām šo spēcīgo grupējumu nogādāja pastāvīgās dislokācijas punktos. Taču Krievija nodemonstrēja Ziemeļatlantijas aliansei: tā spēj daudz ātrāk reaģēt uz draudiem un sagatavoties karam, nekā domāja Rietumi.
Ziņu lente
0