Latviešu valoda piebeidz biznesu Latvijā? Kā valoda apdraud uzņēmējdarbību

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valodas jautājums Latvijā iznīcina uzņēmējdarbību - klienti aiziet, uzskata Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistīšanas jomas pārzinātājs Aleksandrs Antonovs.
RĪGA, 1. maijs — Sputnik. Intervijā radio Baltkom Eiropas fondu līdzekļu piesaistīšanas jomas pārzinātājs Aleksandrs Antonovs pastāstīja, cik negatīvi valodas jautājums ietekmē uzņēmējdarbību Latvijā.
Šīs problēmas apspriešanu rosinājusi Egila Levita "Augstskolu likuma" grozījumu izsludināšana, kas nosaka valsts valodas lietojuma prasības studiju programmās. Grozījumi paredz, ka programmas augstskolās un koledžās jāīsteno valsts valodā. Tomēr vienu piekto daļu no studiju programmas (pēc kredītpunktu skaita) drīkst īstenot citās Eiropas Savienības oficiālajās valodās, ņemot vērā, ka tajās nevar kārtot eksāmenus un kvalifikācijas pārbaudes. Par krievu valodu, protams, runas nav.
Латвийский сайт manavakcina.lv для подачи заявки на вакцинацию от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
"Определитесь. Ir viņi mūsu krievi vai nē?": polittehnologs par vakcināciju Latvijā
Tāpat Levits vērsās ar vēstuli pie valdības, kur pieprasīja izskaust "nejēdzīgas svešvalodu zināšanu prasības darba tirgū". Valsts pirmās personas sašutumu izraisīja fakts, ka darba devēji joprojām "nepamatoti pieprasa krievu valodas zināšanas".
Antonovs uzskata, ka Levits pieļauj kļūdu, īstenojot šādu politiku. Jo izglītība tas ir arī bizness, un šai nozarei, tāpat kā pārējām, jābūt konkurētspējīgai. Eksperts izteica pieņēmumu, ka prezidents ir bijis ļoti sarežģītā situācijā, tāpēc arī tika veikti minētie soļi.
Kad klientam nesniedz pakalpojumu, ko viņš vēlas saņemt, tad šis klients vienkārši aiziet, uzsver Antonovs. Līdzīga situācija izveidojusies ar izglītību un krievu valodu. Ja Latvijā studentiem neļaus mācīties krievu valodā, tad viņi varēs iegūt izglītību Viļņā, Varšavā, Krakovā. Un rezultātā Latvijas augstskolas zaudēs peļņu.
"Kāpēc ierēdņi liedz mūsu izglītības jomas komersantiem reaģēt uz tirgus pieprasījumu?" vaic Antonovs.
Turklāt viņš norādīja, ka latviešu valoda, protams, ir jāatbalsta, taču atšķirībā no Latvijas biznesa tā mazāk pakļauta izmiršanai. Tāpēc ir vērts dot tirgum iespēju strādāt tirgus apstākļos, norāda eksperts.
Такси - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2021
Pierādi, ka esi latvietis: cīņas par valsts valodu negaidīti rezultāti
To, ka Latvija daudz zaudē, atsakoties no krievu valodas, uzskatāmi pierāda baltkrievu datorspēļu izstrādātāja un izdevēja — kompānijas Wargaming — lēmums pārvākties uz Lietuvu, nevis uz Latviju.
Wargaming paziņoja, ka rūpīgi izanalizēja Rīgas piedāvātos apstākļus un secināja – Latvija viņiem nav piemērota. Un galvenais iemesls bija neiespējamība iegūt izglītību krievu valodā.
Cīņa ar krievu skolām Latvijā novedusi pie tā, ka plaukstošā kompānija izsvītroja valsti no iespējamo variantu saraksta. Wargaming darbinieki ar ģimenēm vēlas, lai viņu bērni mācītos krievu valodā. Tāpēc kompānija izvēlējās Lietuvu, kur ir krievu skolas.
Ziņu lente
0