Politika

Krievijas ĀM: ASV noklusē jaunā kodolbruņojuma izvēršanas plānus

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona mēģina pārmest Krievijai nestratēģiskā kodolbruņojuma izvēršanu laikā, kad ASV un to sabiedroto darbības Eiropā izvērstā bruņojuma pielietošanas jomā neatbilst Kodolieroču neizplatīšanas līguma prasībām
RĪGA, 24. aprīlis - Sputnik. ASV noklusē savus plānus jaunā kodolbruņojuma izvēršanas jomā un faktus par NATO militāri stratēģiskās infrastruktūras tuvošanos Krievijas robežām, konstatēja Krievijas ĀM, komentējot 15. aprīlī publicēto ASV Valsts departamenta pārskatu "Par vienošanos un saistību ievērošanu un izpildi bruņojuma kontroles, neizplatīšanas un atbruņošanās jomā".
Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Viedoklis
Eiropa var uzelpot? ASV slepus izvedušas no ES 50 kodollādiņus
"Visai ciniski izskatās "pieeja" nestratēģisko kodolieroču (NKI) problemātikai. Nopietna situācijas analīze šajā jomā negodprātīgi aizstāta ar mēģinājumiem pieķert Krieviju, kas visu NKI neizvērstu konsekventi glabā nacionālajā teritorijā, par atkāpšanos no brīvprātīgajām 1991.-1992.gg. "prezidenta iniciatīvām"," komentēja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.
Atzīmēts, ka Vašingtona pieļauj tamlīdzīgas piezīmes "laikā, kad ASV un to sabiedroto darbības – Eiropā izvērsto amerikāņu NKI pielietošanas iemaņu uzlabošana tā saucamo NATO "kopīgo kodolmisiju" ietvaros neatbilst juridiski saistošajām Kodolieroču neizplatīšanas līguma prasībām, kas veido pamatus kodolieroču kontroles, neizplatīšanas un atbruņošanās arhitektūrā".
"Pie tam tiek noklusētas tektoniskās nobīdes Eiropas drošības jomā, ko taga NATO militāri stratēģiskās infrastruktūras tuvošanās Krievijas robežām, kā arī ASV plāni izvērst jaunu kodolbruņojumu, kas neatbilst minētajām "prezidenta iniciatīvām"," uzsvēra Krievijas ĀM.
Viņa pievērsa uzmanību tam, ka 15. aprīlī ASV Valsts departaments publicēja kārtējo pārskatu "Par vienošanos un saistību ievērošanu un izpildi bruņojuma kontroles, neizplatīšanas un atbruņošanās jomā". Pēc viņas vārdiem, fakts, ka dokumentā nav sniegta nekāda pārliecinoša pierādījumu bāze, tiek izplatītas atklāti melīgas apsūdzības un noklusētas pašas Vašingtonas problēmas ar līgumu un vienošanos ievērošanu un izpildi bruņojuma kontroles, neizplatīšanas un atbruņošanās jomā, iekļauj to informatīvā trokšņa kategorijā.
MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2021
Viedoklis
"Par mata tiesu": atklāti dati par gatavošanos kodoluzbrukumam
"Vienīgi neizpratni var radīt pasāžas no pārskata par to, ka Vašingtona it kā "negrozāmi izpilda" Līgumu par stratēģiskā bruņojuma ierobežošanu, absolūti nepamatotie pārmetumi Krievijai par kodolizmēģinājumu moratorija neievērošanu," konstatēja Zaharova.
Bez tam Krievijas ĀM uzskata, ka apsūdzības par to, ka Krievija it kā pārkāpjot Atvērto debesu līgumu, kas, "tagad ir redzams, paredzētas vienīgi ar mērķi piesegt savas destruktīvās darbības līguma jomā", ir stereotipiskas.
Ziņu lente
0