Viedoklis

Eiropa var uzelpot? ASV slepus izvedušas no ES 50 kodollādiņus

Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par tādiem gadījumiem mēdz teikt: jo mazāk zināsi, jo mierīgāks prāts, jo eiropiešiem nu ir divas ziņas. Labā: vismaz daļa kodoldraudu ir mazinājusies. Sliktā: viņus aizmirsuši par to pabrīdināt.

Par tādiem gadījumiem mēdz teikt: jo mazāk zināsi, jo mierīgāks prāts, atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Var iedomāties, kas tur būtu sācies, ja jūtīgie un viegli uzbudināmie eiropieši būtu uzzinājuši, ka vienā brīdī viņiem pāri galvām lidos īstas kodolbumbas. Ne tukši lādiņi kā mācību laikā, bet gan īstas masveida iznīcībai paredzētas ūdeņraža B61.

Kad tieši tas noticis? To vācu avīze Die Zeit vēl joprojām neprecizē, tomēr, atsaucoties uz ekspertiem no Amerikāņu zinātnieku federācijas, apgalvoja, ka ASV "paslepus, paklusām" izvedušas no Eiropas trešo daļu sava kodolarsenāla, samazinot to līdz simt vienībām.

Citiem vārdiem sakot, redakcijai ir divas ziņas eiropiešiem. Labā: vismaz daļa kodoldraudu ir mazinājusies. Sliktā: viņus aizmirsuši par to pabrīdināt. Varbūt nav paspējuši.

Šī nu nepavisam nebija sasteigta un traka pārvākšanās, kas, pēc tautas parunas, līdzinās diviem ugunsgrēkiem. Te pietiktu ar vienu pašu – lādiņu, lai pārvērstu par tuksnesi visu un kopā ar arsenālu "saīsinātu" arī kontinentu.

Tāpēc rodas jautājums: vai amerikāņi ignorējuši gluži visus Vecās Pasaules iedzīvotājus, vai valstīs, kur krava glabājas (Beļģija, Vācija, Itālija, Nīderlande un Turcija) valdības tomēr bija lietas kursā, tikai nolēma neafišet notikumus plašai sabiedrībai jau zināmu iemeslu dēļ. Vai pēc komandieru pavēles.

Varbūt šī iemesla dēļ viņi draudzīgi nolēmuši ignorēt rakstu Die Zeit un nesniedz komentārus. Interesanti tikai zināt, uz ko cerēja žurnālisti, ja paši atzīst, ka dažu labu reizi NATO pat deputātu pieprasījumus ignorē, atsaucoties uz slepenību.

Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
ASV "slepus" samazinājušas savu kodolarsenālu Eiropā

Patiesībā pieklājīgā sabiedrībā par tādiem manevriem nav pieņemts runāt. Pirmkārt, lai neviens nenervozētu lieku reizi. Otrkārt, lai nevienu lieku neinformētu. Protams, uz amerikāņiem tas neattiecas. Viņiem patīk palepoties un palielīties pat tur, kur īsti nav ar ko lielīties. Bet te ne tikai netaurēja pa visu pasauli par savu labo atbruņošanās gribu, piedevām vēl no Krievijas neko par to nepaprasīja.

Izskatās, ka paši saprot: putekļiem klātās "aukstā kara" kodoldrazas zaudē ne tikai savu militāro vērtību. Tās vairs nekotējas arī kā ģeopolitiskās kaulēšanās priekšmets – tādu amerikāņu pasaules uzskatam pārlieku glaimojošu secinājumu izdarījusi vācu avīze – žurnālisti cer, ka Pentagons beidzot sācis domāt par labām lietām.

Protams, tur visu saprot, tomēr tāpēc jau izved savu nokalpojušos eksemplārus, lai nomainītu pret jaunā tipa modeļiem – В61-12. Viņi stāsta, ka viena tāda bumba spēj aizvietot četras novecojušās, tās esot labāk vadāmas un precīzākas, tāpēc nevajag tās nomest ar vecajām metodēm, ar izpletni, lidmašīnai atrodoties tieši virs mērķa (tu pamēģini vispirms līdz tam mērķim nonākt, ja tur S-400 un S-500 jau ir gatavībā), bet gan nomest no liela augstuma un attāluma cerībā, ka gan jau pati kaut kā nonāks pie mērķa un piestūrēs, kur vajag.

Jā, Eiropā bumbas nonāks lidmašīnas tilpnē. Tikai diezin vai kāds par to stāstīs eiropiešiem.

Ziņu lente
0