Pašvaldības nevēlas maksāt par vakcinācijas centru izveidi

Пункт вакцинации от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielo pilsētu asociācija aicina valdību finansēt vakcinācijas centrus no budžeta nevis uz pašvaldību rēķina.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) aicina premjerministru Krišjāni Kariņu neuzvelt pašvaldībām izdevumus, kas saistīti ar vakcinācijas centru izveidi, bet gan sameklēt citus finansējuma avotus, ziņots LLPA vietnē.

Вакцинация от COVID-19  - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Vakcinācijas tempi tūlīt pieaugs: kļuvis zināms, kad Latvijā parādīsies Janssen vakcīna

Aizvadītajā nedēļā valdība pieņēma lēmumu, ka atbilstošajām ministrijām jāiesniedz valdībai izskatīšanai ierosinājumus par pašvaldību pieprasījumu segšanu Covid-19 vakcinācijas pieejamības nodrošināšanai.

LLPA izpilddirektors Viktors Valainis paziņoja: var izrādīties, ka par masveida vakcinācijas centru izveidi būs spiestas maksāt pašvaldības, kuras kārtējo reizi, palīdzot valstij atrisināt problēmu, ar kuru tā nespēj tikt galā, tiks "sodītas" par demonstrēto iniciatīvu.

Viņš atzīmēja, ka pēdējā pusgada laikā valdība un Saeima jau pieņēmušas virkni lēmumu, kas būtiski ietekmējuši pašvaldību finansiālo stāvokli. Pēc ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas ekonomiskā darbība valstī ir būtiski ierobežota, tāpēc aizvien vairāk vajadzīga sociālā palīdzība, kas vēl vairāk ietekmē pašvaldību budžetus.

Tāpēc LLPA aicina valdību paredzēt atbilstošos vakcinācijas centru finansēšanas avotus no valsts budžeta, pirms pieņemt lēmumu par valsts funkciju nodošu pašvaldībām.

Plānots, ka Latvijā būs desmit lieli vakcinācijas centri: Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Rēzeknē, Jēkabpilī un vēl divi – Rīgā. Plānots iekārtot mazākus centrus vēl astoņās pilsētās. Tie varēs nodrošināt 8 tūkstošus vakcīnu nedēļā.

Латвийский сайт manavakcina.lv для подачи заявки на вакцинацию от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2021
Rezervistu soliņš: kā vakcinēties pret Covid-19 ārpus kārtas

Marta vidū LLPA locekļi organizēja attālinātu tikšanos ar Vakcinācijas biroja vadītāju Evu Juhņēviču, lai apspriestu reģionālo vakcinācijas centru radīšanu. Virkne lielpilsētu pauda gatavību piešķirt telpas masveida vakcinācijai sporta zālēs, kā arī sniegt ekonomisko un tehnisko atbalstu savu iespēju robežās.

Tomēr jautājums nav tikai par telpām, bet gan par to, kas strādās vakcinācijas centros. Marta otrās nedēļas sākumā nebija skaidrs, cik vakcinācijas komandas ir jāizveido. 9. martā Vakcinācijas biroja pārstāvji valdības sēdē pastāstīja, ka atlasi vadīs Nacionālais veselības dienests, taču tā pārstāvji tobrīd neko nezināja par tādu pienākumu.

Ziņu lente
0