Vakcinācijas tempi tūlīt pieaugs: kļuvis zināms, kad Latvijā parādīsies Janssen vakcīna

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasВакцинация от COVID-19
Вакцинация от COVID-19  - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija cer, ka Janssen vakcīna paātrinās vakcinācijas tempus valstī, jo imunitātes izstrādei vajadzīga tikai viena preparāta injekcija.

RĪGA, 28. marts — Sputnik. Ceturtā vakcīna Covid-19 profilaksei ieradīsies Latvijā aprīļa vidū, raksta Press.lv. Preparāts "Janssen" no kompānijas "Johnson&Johnson" izceļas ar to, ka pietiek ar vienu preparāta devu imūnsistēmas atbildei. Latvijas Veselības ministrija cer, ka Janssen vakcīna paātrinās vakcinācijas tempus valstī.

VM plāno šogad saņemt vairāk nekā 800 tūkstošus "Janssen" devu, ja visas vienošanās tiks ievērotas.

Медик готовит шприц с вакциной - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Eiropas Savienībā atskaitījās par vakcinēto skaitu trīs mēnešos

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Anna Karolīna Šaule atklāja, ka pagaidām konkrētas informācijas par piegādes apjomiem un datumu nav, taču plānots, ka piegādes sāksies aprīlī.

Sākotnēji piegādes notiks testa režīmā, nelielās partijās, taču līdz jūlijam Latvija cer saņemt ceturto daļu visa apjoma – vairāk nekā 200 tūkstošus devu no 841 414 "Janssen" devām.

Jāpiebilst, ka vakcīna "Janssen" nelīdzinās citiem preparātiem, kas patlaban tiek izmantoti Latvijā. Imunitāte pret Covid-19 pēc "Janssen" injekcijas parādās jau pēc pirmās injekcijas, nevis pēc divu vakcīnas komponentu izmantošanas.

Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele ar šiem apsvērumiem pamatoja preparāta lielās partijas iegādi: visām pārējām vakcīnām paredzēta kompleksa pote – divas devas. Johnson&Johnson jau pašā sākumā stāstīja, ka kompānija izvēlējusies vienas devas tehnoloģiju, atgādināja Ilze Viņķele.

Atgādināsim, ka nesen Viņķele lūdza piedošanu visiem Latvijas iedzīvotājiem par kļūdu vakcīnu iepirkumā. Būdama veselības ministra postenī, viņa pieļāvusi "stratēģisku, politisku un cilvēcīgu kļūdu", stāstīja politiķe savā lapā Twitter.

Пункт вакцинации от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Viens procents Latvijas iedzīvotāju ir vakcinēts pret Covid-19

Viņa atzina, ka šīs vakcīnas izraudzītas, jo tobrīd tās bija pieejamākas. Turklāt viņa bija spiesta uzklausīt VM ekspertu viedokli, un pārliecināties, ka vienošanās par vakcīnu iepirkumiem tiks izpildītas. Īpašu uzmanību savā postenī viņa veltījusi tam, ka šobrīd vienošanās netiek izpildītas.

Latvijas ģenerālprokurors Juris Stukāns sācis pārbaudīt VM lēmumus pandēmijas periodā, tostarp arī lēmumus par vakcīnas iepirkumiem. 18. martā viņš pieprasīja no Pilsoņu aizsardzības departamenta prokurora sagatavot visus nepieciešamos dokumentus. Viņķele ir vienisprātis ar ģenerālprokuroru un gatava nodot Stukānam visu pārbaudei nepieciešamo informāciju.

Ziņu lente
0