SVF: pasaules ekonomika atjaunojas ātrāk nekā gaidīts

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasТабличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ
Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija, 1920, 22.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules ekonomikas atjaunošanās ir nepilnīga un nevienmērīga, aug plaisa starp valstīm ar attīstītu ekonomiku un jaunattīstības valstīm, atzīmēja Starptautiskais valūtas fonds.

RĪGA, 22. marts - Sputnik. Pasaules ekonomika atjaunojas ātrāk nekā prognozēts, informēja Starptautiskā valūtas fonda vadītāja vietnieks Džefrijs Okamoto, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Janvārī organizācijas speciālisti prognozēja globālu izaugsmi 2021. gadā 5,5% apmērā, viņš minēja datus. Taču tagad manāmas straujākas atjaunošanās perspektīvas: situāciju pozitīvi ietekmējuši papildu fiskālie stimuli, it īpaši ASV, kā arī plašākas vakcinācijas perspektīvas.

Глава миссии-советник Европейского управления МВФ Антонио Спилимберго  - Sputnik Latvija, 1920, 04.11.2020
Ekonomisko situāciju var aprakstīt tikai ar krievu burtu, uzskata SVF

"Tomēr pasaules ekonomikas atjaunošanās bija nepilnīga un nevienmērīga," konstatēja Okamoto. Tomēr atjaunošanās process bija aktīvāks 2020. gada otrajā pusē, lielākajā daļā valstu IKP līmenis joprojām ir daudz zemāks nekā pirms pandēmijas, viņš paskaidroja.

Pie tam aug plaisa starp valstīm ar attīstītu ekonomiku un jaunattīstības valstīm.

SVF prognozēja, ka "kopējais ienākums uz vienu iedzīvotāju jaunattīstības valstīs un valstīs, kur veidojas tirgus, izņemot Ķīnu, laikā no 2020. gada līdz 2022. gadam būs par 22% zemāks nekā bija pirms pandēmijas". Rezultātā aptuveni 90 miljoni cilvēku izrādīsies aiz galējas nabadzības robežas.

Riski saglabājas

Ekonomiskās atjaunošanās perspektīvas vēl aizvien ir visai miglainas. Nav zināms, cil ilgstoša būs krīze veselības aprūpes jomā, cik ātri visas valstis gūs piekļuvi vakcīnām (tā ir ļoti atšķirīga attīstītās un jaunattīstības valstīs).

Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2020
Viedoklis
SVF izdomājis, kā izglābt pasauli: fonda metodes Krievijai draud ar nabadzību

Grūtības rada tas, ka valstīs ar zemu ienākumu līmeni vispārēja vakcinācija var izrādīties neiespējama līdz 2022. gadam.

"Un tā ir problēma: šī pandēmija patiešām noslēgsies tikai tad, kad tā beigsies visiem," uzsvēra Okamoto.

Līdztekus SVF vadītāja vietnieks atzīmēja augsto nenoteiktības līmeni no politisko darbību efektivitātes aspekta un atšķirības dažādu valstu iespējās: daudzās no tām finansiālās iespējas ir ierobežotas.

Ziņu lente
0