Viedoklis

Eiropas Savienība pielaiko kvankšķa lomu cīņā ar koronavīrusu un Krieviju

© Sputnik / Ilya Naymushin / Pāriet pie mediju bankasМедицинская сотрудница Сибирского федерального университета вакцинируется против COVID-19 вакциной "Спутник V"
Медицинская сотрудница Сибирского федерального университета вакцинируется против COVID-19 вакциной Спутник V - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji jau atklāti raksta ne tikai par "Putina propagandas panākumiem Eiropas sirdī", bet arī par vakcinācijas stratēģijas izgāšanos Eiropā.

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) valdes priekšsēdētāja, Austrijas veselības aģentūras pārstāve Krista Virtumēra-Hohe salīdzināja ar "krievu ruleti" vakcīnas "Sputnik V" ārkārtas reģistrācijas iespējas Austrijā, stāsta Irina Alksnis vietnē RIA Novosti.

Ne velti šī tēma nākusi dienas gaismā: Austrija atklāti interesējas par Krievijas preparātu. Aizvadītajā nedēļā notika Krievijas tiešo investīciju fonda delegācijas pārrunas ar kancleru Sebastianu Kurcu. Valdība paziņoja, ka gaidīs, kad medikamentu Eiropas tirgū ielaidīs EMA, daudzi novērotāji uzskata, ka fakts ir vērā ņemams: vēl viena ietekmīga un bagāta ES valsts ir gatava sadarboties ar Maskavu vakcīnu jautājumā.

Российская вакцина Гам-Ковид-Вак (Sputnik V)  - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Viedoklis
"Priekšniecības pavēle": politologs novērtēja EZA vadītājas izteikumu par "Sputnik V"

Virtumēras-Hohes izteikumiem nekavējoties sekoja "Sputnik V" izstrādātāju reakcija – viņi pieprasīja eiroierēdnes publisku atvainošanos.

EMA vadītāja patiešām pamatīgi pārkāpusi ne tikai savas formālās pilnvaras, bet arī pieklājības rāmjus. Vispirms viņa rupji ignorēja profesionālo ētiku, apšaubot 46 valstu nacionālo regulatoru kvalifikāciju, kuri jau apstiprinājuši "Sputnik V" pielietošanu. Pie tam EMA līdz šim nav atļāvusies izteikties tādā tonī par kādu citu preparātu. Tas ir saprotams, - tāda pozīcija ir neiedomājami nepreofesionāla.

Fakts, ka aģentūra visnotaļ nekaunīgi izteikusies par Krievijas produktu, atklāj tās atklātos politiskos aizspriedumus, un pie viena – banālu rasismu, kura dēļ neredz vajadzību ievērot pieņemtos noteikumus attiecībās ar krievu zemcilvēkiem.

Tiesa, ierēdnes uzvedība ir saprotama, ņemot vērā Briseles augošo problēmu lavīnu vakcināzijas jomā. Visi rūpīgi pārdomātie un ideoloģijai atbilstošie plāni ir izgāzušies. Iecerētās Krievijas un citu "nepareizu" preparātu stingri centralizētās izbrāķēšanas procedūras vietā EMA bija spiesta sākt "Sputnik V" ekspertīzes procesu. Pie tam vakcīnai ir iespaidīgs atbalsts, ieskaitot Vāciju.

Situācija vakcinācijas jomā ES ir tik sarežģīta, ka Eiropas Komisija atzinusi: savienības dalībvalstīm ir tiesības patstāvīgi iegādāties preparātus no ražotājiem, ar ko Brisele nav noslēgusi līgumus.

Mediji jau atklāti raksta ne tikai par "Putina propagandas panākumiem Eiropas sirdī", bet arī Eiropas stratēģijas izgāšanos. Vācu Die Welt informēja par iemesliem, kuru dēļ nelielā Sanmarīno bija viena no pirmajām, kas reģistrēja "Sputnik V". Pandēmijas rezultātā smagi cietušās valsts (pirmā vieta pasaulē koronavīrusa mirušo cilvēku attiecības ziņā pret kopējo iedzīvotāju skaitu) vadība pastāstīja, ka izstaigājuši visus Briseles kabinetus mēģinājumos saņemt vakcīnu ar ES centralizēto kanālu starpniecību. Visi mēģinājumi bija nesekmīgi: "Tāpēc mēs vērsāmies pie Krievijas Federācijas un tā saņēmām piekļuvi "Sputnik V" piegādēm."

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Satriecoši SKDS aptaujas rezultāti Latvijā: 44% respondentu vēlas "Sputnik V"

Nacionālo varu centienus pārtvert iniciatīvu no ES rokām spilgti ilustrēja Itālijas aktīvie soļi – valsts jau ir aptvērusi, ka slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās.

Pirms dažām nedēļām ES tika ieviests mehānisms, kas ļauj bloķēt vakcīnas eksportu. Itāļi bija pirmie, kas šo procedūru izmantoja. Kompānija AstraZeneca plānoja nosūtīt uz Austrāliju 250 tūkstošus devu sava preparāta, kas ražots uzņēmumā Itālijas pilsētā.

Pie tam Austrālijai pandēmijas jomā klājas daudz labāk nekā Eiropai: saslimstības līmenis ir relatīvi zems, valstij jau ir 300 tūkstoši vakcīnas devu, kas ļaus tai noturēties līdz brīdim, kad sāksies ražošana pašu mājās pēc AstraZeneca tehnoloģijas.

Tātad Itālijas valdība vienkārši noraidīja pieprasījumu minētās partijas eksportam. Valsts premjerministrs Mario Dragi aicināja ES rīkoties stingrāk pret kompānijām, kas nepilda savas līgumsaistības vakcīnu piegādes jomā (šajā antireitingā AstraZeneca ieņem līdera vietu).

Ar to vien itāļu rosība nebeidzās: nesen tika parakstīta Krievijas tiešo investīciju fonda un kompānijas Adienne Pharma&Biotech vienošanās par "Sputnik V" ražošanu Itālijā – tas bija pirmais tāda veida dokuments Eiropā.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2021
Politikas nav, "slazds" – ir: Igaunijas prezidente pastāstīja, ko domā par "Sputnik V"

It kā Briselei vēl nepietiktu ar ES dalībvalstu augošo pašdarbību – citās "frontēs", piemēram, ekonomikā neklājas labāk. Pašreizējo stāvokli un tālākās perspektīvas bizness vērtē visnotaļ drūmi. Ekonomikas atjaunošanās ievelkas garumā, ierobežojumi bremzē uzņēmumu darbu, kapitāls aizplūst, draud izjukt vēl viena tūrisma sezona. Bloomberg vērtē, ka ES var zaudēt 50-100 miljardus eiro "vārgo" vakcinācijas tempu dēļ.

Nav nekāds brīnums, ka tādos apstākļos ES nepietiek laika stiprināt disciplīnu savās rindās. Tā spiesta "caur pirkstiem" skatīties, kā tās dalībvalstis aizvien aktīvāk pievēršas pandēmijas apkarošanai atbilstoši realitātei, nevis ideoloģiski tīrai un tikai uz papīra nevainojamai stratēģijai.

Tā nu eiroierēdņiem, kam piespiedu kārtā nākas strauji mainīt nostādnes un darbību programmu, atliek vien nelieli "dzēlieni", tādi kā Virtumēras-Hohes izteikums par "Sputnik V" un "krievu ruleti".

Ziņu lente
0