Pensionāri ir panikā: Latvijā atkal ir problēmas ar vakcinācijas organizāciju

© Pixabay / Free-PhotosПожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija lūdz tuvākajā laikā nezvanīt pa tālruni 8989, ja zvanītājs ir jaunāks par 70 gadiem: daudziem senioriem tā ir vienīgā pieejamā iespēja pieteikties vakcinācijai. Cik daudzus no šīs vecuma grupas izdosies vakcinēt līdz marta beigām.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Latvijā sākas vakcinācija Covid-19 profilaksei sirmgalvjiem, taču daudzi viņu vidū, kas vēlas vakcinēties, nevar pieteikties – viņu datorzināšanas nav pietiekami plašas, lai izmantotu vietni Мanavakcina.lv, bet sazvanīt tālruni 8989 ir gandrīz neiespējami – tas vienmēr ir aizņemts. Tāpēc cilvēki krīt panikā, stāsta Neatkarīgā.

Ko darīt

Cilvēkiem vecumā no 70 gadiem Veselības ministrija iesaka pieteikties vakcinācijai internetā www.manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, ja tas nav iespējams – zvanīt savam ģimenes ārstam.

Sarunā Оānorāda, ka cilvēks vēlas vakcinēties un jānoskaidro, vai konkrētajā ģimenes ārsta praksē tas būs iespējams. Ja tā, ģimenes ārsts reģistrēs interesentu un uzaicinās ierasties, kad vakcīna būs pieejama.

Вакцинация - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2021
Pieraksts rindā, privātas klīnikas, izbraukuma brigādes: jauns vakcinācijas plāns

Ja izrādījies, ka ģimenes ārsts nesniedz vakcinācijas pakalpojumu, viņš tik un tā var reģistrēt zvanītāju un nodot informāciju par pieteikumiem tālāk vakcinācijas procesa organizēšanai. Ja ģimenes ārsts to nedarīs, tad senioram ir jāzvana uz vakcinācijas reģistrācijas bezmaksas tālruni 8989 vai, ja iespējams, jāreģistrējas www.manavakcina.lv. Vietnē reģistrējušies jau 13 tūkstoši cilvēku vecumā no 70 gadiem, un viņi jau saņēmuši uzaicinājumu uz vakcināciju.

Reģistrēšanu un pēc tam arī vakcināciju šobrīd nodrošinās kopumā 504 no visām 1266 ģimenes ārstu praksēm. Diemžēl šobrīd nav pieejams saraksts, kuri ģimenes ārsti veiks vakcināciju. Tāpēc senioriem nekas cits neatliek, kā apbruņoties ar pacietību un zvanīt vai nu ģimenes ārstam un, iespējams, pēc tam pa tālruni 8989, vai arī uzreiz pa tālruni 8989. Jāpatur prātā, ka vajag noteikti paust vēlēšanos vakcinēties, jo nav plānots apzvanīt pensionārus, lai piedāvātu iespēju vakcinēties.

Telefona līnijas noslogotības dēļ Veselības ministrija lūdz turpmākajās dienās tālruni 8989 izmantot tikai iedzīvotājiem vecumā virs 70 gadiem, lai sirmgalvjiem rastos iespēja pieteikties vakcīnai.

"Piesakoties vakcinācijai, seniori, tāpat kā citi iedzīvotāji, var norādīt vēlamo teritoriju. Ņemot vērā norādīto teritoriju, tiks izvēlēts teritorijai tuvākais vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs," pastāstīja Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda

Tas ir svarīgi gadījumos, kad seniors dzīvo tālu no sava ģimenes ārsta, piemēram, šobrīd dzīvo laukos, bet ģimenes ārsts ir Rīgā. Vakcinācijas projekta birojs kopā ar Veselības ministriju meklē labāko risinājumu, kā nodrošināt vakcināciju tiem iedzīvotājiem, tajā skaitā senioriem, kuri pašu spēkiem nevar nokļūt līdz vakcinācijas vietai.

Neadekvāts plāns vai slikts izpildījums

Pirmajā vakcinācijas plānā bija paredzēts vakcinēt pensionārus vecumā virs 70 gadiem jau februārī, bet martā – sākt vakcinēt cilvēkus vecumā no 65 gadiem. Jaunais, 8. februārī apstiprinātais plāns paredz pirmajā ceturksnī vakcinēt visus iedzīvotājus vecumā no 60 gadiem – viņu skaits valstī sasniedz gandrīz pusmiljonu – 429 351.

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2021
Izraēlai ir prāts un iniciatīva, bet Latvijai? Dombrovskis salīdzina vakcinācijas tempus

Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka tas nav iespējams, - ņemot vērā plānotās vakcīnu piegādes, VM aplēsusi, ka līdz marta beigām būs iespējams vakcinēt apmēram 57 070 pensionārus – tikai trešo daļu senioru vecumā no 70 gadiem (viņu ir apmēram 187 tūkstoši).

Arī vakcinācijas tempi buksē. Teorētiski pirmo injekciju Covid-19 profilaksei varēja saņemt jau 27 113 cilvēki, bet līdz 18. februārim viņu skaits sasniedza vien 24 285 cilvēkus. Daļēji – tāpēc, ka izbraukuma vakcinācijas brīvdienās nenotiek. Galu galā pagājušajā svētdienā pirmo vakcīnas komponentu injicēja tikai vienam (!) cilvēkam.

Ziņu lente
0