Pieraksts rindā, privātas klīnikas, izbraukuma brigādes: jauns vakcinācijas plāns

© Sputnik / Константин Михальчевский / Pāriet pie mediju bankasВакцинация
Вакцинация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija atsakās no decentralizētā modeļa un iesaka veidot vienotu vakcinācijas IT sistēmu, kur veidosies rindas, atspoguļosies vakcīnu rezerves un cita informācija.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Veselības ministra izstrādājusi jaunu plānu iedzīvotāju vakcinācijai pret Covid-19. Tas paredz vienota tīkla izstrādi – tajā būs apvienoti pašreizējās sistēmas resursi, ievadīts vienots vakcinējamo saraksts un vakcināciju kalendārs, stāsta Тvnet.lv.

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija
Izraēlai ir prāts un iniciatīva, bet Latvijai? Dombrovskis salīdzina vakcinācijas tempus

Vienota tīkla izveide ļaus kontrolēt rindas, vakcīnas piegādes un rezerves, kā arī sazināties ar iedzīvotājiem. Plānots organizēt informatīvus vebinārus, sagatavot drukātos materiālus, piesaistīt sabiedrības līderus, kā arī publiski vakcinēt valstī cienījamākos seniorus.

Plānots iekļaut sarakstā tos, kuri vēlas vakcinēties, norādot prioritāro grupu, vakcinācijas vietu un kontaktinformāciju. Vakcinācijas rindā iespējams stāties pie ģimenes ārstiem, medicīnas iestādēs vai nacionālajos vakcinācijas kompleksos.

Iepriekš iespējams reģistrēties vakcinācijai vietnē Manavakcina.lv, tagad tā pagaidām strādā testa režīmā, bet oficiāli sāks darbu februārī.

Darba kolektīvu vakcinācijai pēc uzņēmumu pieteikuma tiks organizētas mediķu izbraukuma brigādes vai speciāla vakcinācija vienā no slimnīcām.

Jaunajā Covid-19 vakcinācijas plānā svarīga loma piešķirta arī privātajam sektoram, kura iespējas organizēt vakcināciju izrādījušās daudz plašākas nekā bija gaidīts.

Lai sasniegtu mērķi – vakcinētu vismaz 70% pieaugušo līdz 2021. gada vasaras beigām, no februāra vakcinācijas apjomam pakāpeniski jāpieaug, lai no marta varētu nodrošināt vismaz 100 tūkstošus vakcīnu nedēļā. Apjoms atbilst prognozētajiem vakcīnas piegāžu tempiem.

Девушке делают прививку от коронавируса в пункте вакцинации - Sputnik Latvija
Bild: Vācijā atlaida darbiniekus atteikšanās vakcinēties pret Covid-19 dēļ

Jaunajā vakcinācijas plānā norādīts daudz mazāks AstraZeneca vakcīnu piegādes apjoms šī gada pirmajā ceturksnī. Iepriekšējais plāns, izstrādāts agrākās veselības ministres Ilzes Viņķeles vadībā paredzēja, ka pirmajā ceturksnī Latvija saņems 423 957 AstraZeneca vakcīnas, bet jaunajā plānā paredzēta tikai 108 791 deva.

Ņemot vērā Pfizer un BioNTech vakcīnas piegāžu samazināšanos par divām trešdaļām pirmajā ceturksnī, laikā no janvāra līdz martam Latvija no visiem ražotājiem var saņemt 182 661 vakcīnas devu, par 444 040 mazāk, nekā bija paredzēts iepriekšējā plānā.

Otrajā ceturksnī plānots saņemt par 355 157 vakcīnas devām vairāk, nekā paredzēja iepriekšējais vakcinācijas plāns.

Ziņu lente
0