Latvijā rosināts izmaksāt pensionāriem un invalīdiem vienreizēju 200 eiro pabalstu

CC0 / freeimages / Пенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labklājības ministre Ramona Petraviča rosināja piešķirt no budžeta 100 miljonus eiro vienreizējā pabalsta izmaksai pensionāriem un invalīdiem.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Labklājības ministre Ramona Petraviča piedāvāja izmaksāt pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā, vēsta rigaplus.lv.

Pēc ministres domām šādu piemaksu varētu saņemt vecuma pensionāri, invaliditātes pensiju saņēmēji un personas, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

"Arī pensionāri un cilvēki ar īpašām vajadzībām krīzes laikā saskaras ar grūtībām, un viņu ikdienas izdevumos parādījušies tēriņi aizsarglīdzekļu iegādei – maskām, dezinfekcijas līdzekļiem, imūnsistēmu stiprinošiem medikamentiem," paskaidroja ministre.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Pensionārus aplaupa bez darba palikuši radiņi

Viņa uzsvēra, ka šiem cilvēkiem nereti nav iespējams saņemt palīdzību no bērniem vai radiniekiem. Cilvēkiem ar invaliditāti aizvien sarūk darbā iekārtošanās iespējas, turklāt viņi ir Covid-19 riska grupā. Petraviča piebilda, ka šādu palīdzību jau saņēmuši pensionāri Lietuvā.

Ministru kabinets pagaidām nav apspriedis šo iniciatīvu, bet Labklājības ministrijā jau aprēķināja summu pabalstu izmaksai, sanāca aptuveni 100 miljoni eiro.

Iepriekš Nacionālā apvienība piedāvāja izmaksāt ģimenēm vienreizēju pabalstu jeb "helikopternaudu" 500 eiro apmērā par katru bērnu. Tai skaitā pabalsts varētu tikt piešķirts aizbildņiem un audžuģimenēm. Šim mērķim būtu jāpiešķir no budžeta 170 miljoni eiro. Saskaņā ar ierosinājumu izmaksas varētu sākties jau no 1. marta. Tam klāt partija piedāvāja noteikt piemaksas ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti – 250 eiro apmērā, kā arī daudzbērnu ģimenēm – apmērā no 250 līdz 500 eiro. Par bērniem līdz 24 gadu vecumam, ja tie ir vecāku apgādībā un mācās, piemaksa varētu sastādīt 250 eiro. Tam ir vajadzīgi vēl 23 miljoni eiro.

Apspriežot šo jautājumu 8. februārī, koalīcija nespēja nonākt pie kopīga viedokļa.

Ziņu lente
0