VUGD: esiet uzmanīgi uz ledus

CC0 / PxHere / Лед на реке
Лед на реке - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš gada sākuma VUGD darbinieki 17 reizes devušies uz izsaukumiem, kur ledū ielūzuši cilvēki, diemžēl ne visus izdevies izglābt.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Šosezon Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki 17 reizes devies uz izsaukumiem, kur ledū ielūzuši cilvēki. Glābt izdevies tikai piecus, pārējie gāja bojā, pastāstīja VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas komandieris Agris Asups, raksta Lsm.lv.

"Ņemot vērā mainīgos laikapstākļus, atrasties uz ledus ir bīstami. Tas apdraud ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību. Ledus kārta veidojas pakāpeniski sākot no krasta, un tādēļ tālāk no krasta ledus var būt nevienmērīgi biezs, un cilvēks var ielūzt. Jāpiemin, ka tas ir plānāks vietās, kur ūdenstilpnēs ir spēcīgāka straume, ūdenskrātuvēs ietek rūpnieciskie ūdeņi vai avoti. Tāpat pie avotiem, tiltiem un vietās, kur aug niedres, krūmi vai atrodas citi priekšmeti. Turklāt uz ledus segas sasnigušais sniegs veido mānīgu priekšstatu par to, ka ledus sega ir izveidojusies biezāka, nekā tā patiesībā ir.

Туристы у ледника Портедж, 2020 год - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2021
Foto
Katastrofāls megacunami: pie kā novedīs ledāju kušana Aļaskā

Kā arī vēlamies atgādināt un aicināt nedoties uz ūdenstilpnēm pašiem un pieskatīt bērnus un arī mājdzīvniekus, lai viņiem nerastos vēlme pārbaudīt ledus biezumu vai arī netīšām neizskriet uz tā," stāsta Asups.

Janvārī Daugavas ledū ielūzusi vesela ģimene. Bez liecinieku palīdzības pastaiga pa ledus varētu pārvērsties par lielu traģēdiju. Tētis un mamma ar piecu mēnešu mazuli ķengursomā. Kad aculiecinieki sadzirdēja palīgā saucienus, visa ģimene jau bija ūdenī. Māte vienā brīdī kopā ar bērnu bija pilnīgi zem ūdens.

"Mēs vilkām tēvu, tēvs turējās pie somas, un mēs visi trīs izvilkām ārā. Es paņēmu bērnu un skrēju uz mājām. Mamma pēdējiem spēkiem skrēja uzreiz aiz manis un prasīja, vai bērns elpo? Es atbildēju, ka jā, elpo, jo viņš visu laiku raudāja," stāsta aculieciniece Līga Rumpa.

Glābēji skaidro, ka sasnigusī sniega sega var veidot mānīgu priekšstatu par ledus biezumu, atrasties uz ledus ir bīstami, tas apdraud cilvēka veselību un dzīvību.

Ziņu lente
0