NYT: Pentagons bez tiesas ordera pērk datus par cilvēku pārvietošanu

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonШтаб-квартира Министерства обороны США
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš mediji jau ziņojuši, ka ASV valdība dažreiz izmanto šādu informāciju kārtības aizsardzības nolūkos "valsts teritorijā".

RĪGA, 25. janvāris - Sputnik. Pentagona izlūkošanas pārvalde jau vairākus gadus pērk tirgū pieejamās datu bāzes ar informāciju par amerikāņu un ārzemnieku atrašanās vietu un pārvietošanām, nepieprasot tiesas orderi, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz New York Times.

Kā izriet no dokumentiem, saņemtajiem pēc senatora Rona Vadena pieprasījuma, pēdējo divarpus gadu laikā pārvaldes darbinieki piecu izmeklēšanu ietvaros izsekoja amerikāņu pārvietošanos, izmantojot datu bāzi, kas saņem informāciju no aplikācijām viedtālruņos.

Saskaņā ar izdevuma datiem, tas atklāj spraugu amerikāņu likumā: lai gan varas iestādēm ir pienākums pieprasīt orderi, lai piespiestu telefona kompānijas nodot informāciju par savu klientu atrašanās vietu, tā vietā valdība bez tiesas ordera var vienkārši iegādāties analoģiskus materiālus pie starpniekiem.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Čipu implantē smadzenēs": kā ASV armija gatavo kiborgkareivjus

Iepriekš mediji jau ziņojuši, ka ASV valdība dažreiz izmanto šādu informāciju kārtības aizsardzības nolūkos "valsts teritorijā", piemēram, imigrācijas lietu izmeklēšanai.

"Tāpat ir zināms, ka dažreiz militāras personas izlūkošanas nolūkos izmanto informāciju par atrašanās vietu," raksta laikraksts. Izdevums norāda, ka pārvalde, "visticamāk, galvenokārt pērk un izmanto informāciju par atrašanās vietu, veicot izmeklēšanu par ārzemniekiem ārzemēs", lai atklātu draudus ASV karaspēkam visā pasaulē.

Informācijas brokeri, pie kuriem izlūkošana iegādājas datu bāzes, "nesadala amerikāņus un ārzemniekus", proti, pārvalde patstāvīgi filtrē informāciju, un izdala atsevišķā bāzē tos, kuri atrodas ASV, norāda izdevums. Pēc tam, lai saņemtu atļauju piekļūt datu bāzei ar informāciju par amerikāņiem, analītiķiem jāpieprasa speciāla atļauja, kas tika izsniegta piecas reizes pēdējo divarpus gadu laikā, raksta New York Times.

Senators Vaidens iecerējis ierosināt likumu, lai nodrošinātu aizsardzību datiem par amerikāņu atrašanās vietu. Viņš uzskata, ka šāda prakse apdraud konstitucionālās tiesības uz privātumu. Izdevums neprecizē, informāciju par kuru valstu pilsoņiem ārpus ASV, pārvalde iegūst ar šo datu bāzu palīdzību.

Ziņu lente
0