Viedoklis

"Čipu implantē smadzenēs": kā ASV armija gatavo kiborgkareivjus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bez vārdiem saprasties kaujā, pārvarēt stresu, palielināt fizisko spēku – ASV amijas zinātniski pētnieciskais dienests apgalvo, ka tuvākajā nakotnē kareivji iegūs superspējas.

Zinātniekiem gandrīz izdevies atšifrēt galvas smadzeņu signālus, pavisam drīz sagaidāma revolūcija armijā. Tā nav vienīgā US ArmyResearch Office programma ar mērķi uzlabot personālsastāvu ar jauno tehnoloģiju palīdzību. Par to, kādus "upgrade" gatavo karavīriem, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Smadzeņu "komunikators"

Nesen amerikāņu zinātniekiem ar speciālu algoritmu un sarežģītas matemātikas palīdzību izdevies atdalīt galvas smadzeņu signālus, kuri atbild par darbībām, no citiem, kuri cilvēka uzvedību neietekmē. Viņi atklāja, ka izdevies ne tikai fiksēt nervu impulsus, bet arī saprast, par ko tie atbild. Perspektīvā, iespējams, tiks radīts dators, kas spēs vadīt karavīrus ar to smadzeņu starpniecību – noraidīt "ieteikumus". Zinātnieki ir pārliecināti: tehnoloģija ļoti noderēs karadarbības zonā.

Лаборатория имени Ричарда Лугара в Грузии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Aizsardzība vai eksperimenti. Ko dara amerikāņu biolaboratorijas pie Krievijas robežām

"Smadzenes sāk raidīt signālus par stresu vai nogurumu ilgi pirms cilvēks aptvers, ka ir satraukts vai nokusis, - žurnālistiem paskaidroja programmas menedžers Hamids Krims. – Jaunā tehnoloģija laikus ieteiks kareivim, ka viņam laiks atpūsties, paēst, nomierināties. Pie tam kaujā ne vienmēr ir skaidrs, kur tieši trāpījusi lode vai šķemba, bet kareivja smadzenēm tas ir lieliski zināms. ja atbilstošos signālus nodot īpašam pārnēsājamam datoram, par ievainojumu viss uzreiz būs skaidrs. Patiesībā šīs tehnologijas iespējas ierobežo vien iztēle."

Vēl viena "smadzeņu datora" pielietojuma sfēra ir saziņa bez trokšņa, kas būtu ļoti noderīga izlūku vienībām aiz frontes līnijas ienaidnieka aizmugurē. Protams, runa nav par telepātiju.

"Pieņemsim, mēs ar biedru esam kaujā, - Krims minēja piemēru. – Mums jāapspriež tālākās darbības, tomēr jāievēro absolūts klusums. Domās es atskaņoju ziņojumu, mans pārnēsājamais dators, komunikators vai viedtālrunis ieraksta to un noraida uz biedra elektronisko iekārtu. Savukārt tā nosūtīs manu ziņu viņam pa taisno smadzenēs. Tātad mēs viens otru esam sapratuši, taču neesam izdvesuši ne skaņu."

Zinātnieki neslēpj, ka darba vēl daudz un cīņas spējīgs interfeiss "dators-cilvēks", kas izmanto galvas smadzeņu signālus, acīmredzot, tik drīz nav gaidāms. Tomēr perspektīvas ir lielas. Piedevām tehnoloģiju var izmantot arī miermīlīgiem mērķiem, piemēram, studijām.

Kaujas kiborgi

Karavīru smadzenēs labprāt "rakņājas" arī slavenā DARPA – ASV Aizsardzības ministrijas Perspektīvo pētniecisko projektu pārvalde. Pirms gada aģentūra saņēma no budžeta 65 miljonus dolāru interfeisa "cilvēks-dators" programmai, kas paredz speciālas iekārtas implantāciju smadzenēs. Autori iecerējuši, ka čips stimulēs dažādas galvas smadzeņu iecirkņus, lai uzlabotu noteiktas kareivja īpašības.

Ракета M20 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sliktāk par nāvi. Pie kādiem aizliegtajiem ieročiem paslepus strādā ASV

Pentagons cer nāktonē dāvāt kareivjiem superjutīgumu un paātrināt viņu reakciju. Projektā iesaistītas veselas sešas pētnieku grupas. Četras no tām atbild par redzes, divas – par dzirdes uzlabošanu. Tas ir saprotams: mūsdienu karā uzvarēs tas, kurš pirmais ieraudzīs vai sadzirdēs pretinieku. Plānots kareivja smadzenes saistīt ar datortīklu, no kura kareivji varēs reālā laika režīmā saņemt informāciju par notiekošo cīņas laukā, nenovēršot uzmanību no tā.

DARPA precizēja, ka projekta mērķis ir "izstrādāt implantējamo sistēmu, kas spētu nodrošināt precīzus sakarus starp smadzenēm un digitālo pasauli". Programmas menedžeris Filips Alvelda pastāstīja žurnālistiem, ka šobrīd labākie tehniskie risinājumi interfeisa "smadzenes-dators" jomā atgādina divus superkompjūterus, kuri cenšas sazināties ar mūžveca tālruņa modema palīdzību. Sakaru kanāls ir jāpaplašina. Pie tam – ne tikai karavīru interesēs. DARPA apgalvo, ka viņu programma palīdzēs ārstēt aklus un paralizētus cilvēkus, kā arī runas traucējumus.

Vitāli nozīmīgas injekcijas

Līdztekus augstākās nervu sistēmas darbības tiešai ietekmei Pentagons plāno uzlabot kaujinieku efektivitāti ar medikamentu starpniecību. 2019. gada februārī ASV armijas vadība publicēja valsts iepirkumu vietnē neparastu pasūtījumu: izpētīt, kā kareivju cīņas spējas ietekmē steroīdi.

Projekta oficiālais nosaukums - Optimizing Performance for Soldiers: Androgen Therapy for Biomedical Performance Enhancement ("Karavīru efektivitātes optimizācija: androgēnā terapijas cīņas spējas biomedicīniskai palielināšani"). Pasūtītājs lūdz ieinteresētās operganizācijas veikt klīniskus pētījumus par to, kā testosterona injekcijas ietekmē ķermeņa uzbūvi, muskuļu masu, proteīnu līdzsvaru un domāšanas spējas augstas fiziskās slodzes un pastāvīga stresa apstākļos. Mērķis – saprast, vai vīriešu hormona līmeņa mākslīga palielināšana palīdzēs kareivim saglabāt spēkus un prāta skaidrību ilgstošā militārā komandējumā.

Солдаты армии США - Sputnik Latvija
Smagās iekārtas: armijas cieš kareivju aptaukošanās rezultātā

Projekta autoru pārskats liecina, ka ASV armijas reindžeru organismā lielas slodzes apstākļos testosterons krītlas teju vai līdz nullei, dienā patērēto kaloriju skaits pārsniedz sešus tūkstošus. Plānots, ka steroīdu injekcijas novērsīs katabolisma procesus (muskuļu masas sadegšana), mazinās nogurumu un cels organisma vispārējo tonusu.

Jāpiebilst gan, ka testosterona injekcijas nav nemaz tik nekaitīgas. Pārdozēšana var novest pie palielinātas agresijas, ginekomastijas, hormonālajām novirzēm, kā arī nepatīkamām ādas slimībām, kas frontes antisanitārajos apstākļos var uz ilgu laiku izsist karavīru no ierindas.

Ziņu lente
0